Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Elrendelte a bíróság Gyurcsány kihallgatását

Kecskemét - Az ügyész indítványa nyomán elrendelte a bíróság Gyurcsány Ferenc korábbi sportminiszter kihallgatását a Zuschlag-ügyben.
A korábbi sportminisztérium több tisztviselőjét is kihallgatják: Mesterházy Attila, Szilvásy György, Benedek András, Jánosi György és Keszthelyi András is megjelenhet majd a bíróságon.

Elrendelte a bíróság Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Szilvásy György, Benedek András, Jánosi György és Keszthelyi András tanúkihallgatását a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján Kecskeméten. A Zuschlag-per ügyésze még kedden indítványozta Gyurcsány kihallgatását, hogy több pont még tisztázatlan a sportminisztérium és utódszervezetei pályázati és egyedi támogatásainál, amelyeket a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek kaptak.

A volt sportminiszter Gyurcsány mellett Mesterházy Attila MSZP-s frakcióvezető, a korábbi sportminisztérium egykori államtitkára, Szilvásy György korábbi titkosszolgálati miniszter, a sportminisztérium egykori közigazgatási államtitkára, Jánosi György korábbi sportminiszter, Benedek András, a sportminisztérium egykori közigazgatási államtitkára, és Keszthelyi András, Gyurcsány sportminiszteri kabinetfőnöke tanúkihallgatását indítványozta az ügyész még a per keddi tárgyalásán.

Kedden két tanút hallgatott ki a bíróság, mindketten a sportminisztérium és az utódminisztériumok alkalmazottai voltak. Az első tanú főosztályvezetőként, a második Ocsovai Tamás helyettes államtitkár tanácsadójaként tudott a Zuschlag érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatairól és az érdekükben kifejtett lobbizásról. Az első tanú azt állította, Ocsovai elmondta neki, hogy a pályázati ügyekben rendszeresen egyeztetett Mesterházy Attilával mint hivatali elöljárójával, aki politikai államtitkár volt a minisztériumban. Volt olyan is, hogy Ocsovai azt mondta neki, Mesterházy kérésének megfelelően egy adott szervezet részesüljön kiemelt támogatásban.

A második tanú azt mondta, hogy a Zuschlaghoz köthető szervezetek neve rajta volt a bírálati listán, sőt meg voltak jelölve mint olyanok, amelyek fontosak voltak valakinek, hogy nyerjenek. A tanú szerint Jánosi György minisztersége idején kaotikus állapotok voltak a minisztériumban, mert mindenki - bal- és jobboldali szervezet egyaránt - lobbizhatott támogatásért. "Ez a kaotikus állapot nagyjából Gyurcsány Ferenc miniszterségével szűnt meg, őt zavarta a sokféle helyről jövő benyomás, és úgy szabályozta, hogy Mesterházy Attila körébe utalta ezeket" - tette hozzá a tanú, aki szerint ezután Mesterházy Attilán keresztül lehetett lobbizni.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag Jánost és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van.

Olvasóink írták

  • 3. sőndör 2009. november 03. 14:52
    „és az előzetes? A vagyona már külföldön, mire várnak még ?”
  • 2. janekjanek 2009. október 18. 17:47
    „Bűnös”
  • 1. maci52 2009. október 15. 17:51
    „120 zsíros ügyvéd már gépeli az ártatlanságát bizonyító papiruszokat.Még a bíró fog elnézést kérni tőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány is sáros a Zuschlag-ügyben?

A több mint kétszáz tanút felvonultató bűnügyi tárgyalás egy éve zajlik, és gyaníthatóan messze van még a vége. Tovább olvasom