Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Eltüntetett vonatok: hogyan mennek iskolába?

Bács-Kiskun Megyében összesen huszonhét vonatjárat szűnne meg áprilistól, Kiskunhalast és a régiót tíz megszűnő vonat érintené.
A Mozdonyvezetők Szakszervezete országos elnökének véleménye szerint így nehezebben tudnak majd munkába, iskolába menni az emberek és sokan, főleg a mozdonyvezetők elveszíthetik a munkájukat.

A napokban több internetes fórumon nyilvánosságra került egy lista, mely szerint az áprilistól életbe lépő új vasúti menetrendben 412 személyszállító vonatot szüntetnének meg, és további mintegy száz vonat közlekedtetését módosítanák. A tervezet nemcsak egyes mellékvonalakon, hanem jelentős fővonalakon is komoly változásokat hozna. A tervezett menetrendváltozás szerint a Bátaszék–Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza vonalon, Kiskunhalas és Baja között négy vonattal jár majd kevesebb, míg Kiskunhalas és Kiskunfélegyháza között hat járatot szüntetnek meg egy hónap múlva.

Főleg vidéki vonalakon megy majd kevesebb vonat. A tervek szerint több mint 400 nem indul majd el, körülbelül 50 vonalon, így szerintük később sok megszűnhet. Idén összesen 8 milliárd forintot tudna ezzel spórolni a MÁV – a minisztérium szerint főleg ott lesz kevesebb vonat, ahová máshogy is, például busszal is el lehet jutni. A Mozdonyvezetők Szakszervezete szerint így sokkal nehezebben tudnak majd munkába, iskolába menni az emberek és sokan, főleg a mozdonyvezetők elveszíthetik a munkájukat.

A sokáig Kiskunhalason is dolgozó Kiss László szerint „adott vasútvonalakon a vonatritkítás következtében olyan menetrendek fognak keletkezni, amely önmagáról fogja kiállítani a halotti anyakönyvi kivonatot, hiszen senki nem fogja ezeket igénybe venni."

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint ugyanakkor szó sincs vasútvonal-bezárásról. A menetrendváltozással összehangolják a közösségi közlekedést, kiszűrik a párhuzamosságokat, az utaslétszámhoz igazítják a járatokat, hatékonyabban használják fel a közpénzeket – hangsúlyozta Völner Pál, a tárca infrastruktúráért felelős államtitkára.

Olvasóink írták

  • 2. klj-54 2012. március 29. 09:59
    „Kit izgatnak a vonat mellett lakók?
    Shit pali diplomája jó a többi érdektelen:(”
  • 1. Queenmargareth 2012. március 26. 10:51
    „nincs megszorítás.Sajnálom a kis falvakban élő embereket. Teljesen elnyomják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komoly lehűlés jön

Hétfőn mintegy tíz Celsius fokkal lesz hűvösebb, mint az elmúlt napokban megszokhattuk. Tovább olvasom