Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Elutasította a Kúria a fekete sereg ügyében a felülvizsgálati indítványokat

Kecskemét - Elutasította a Kúria a fekete sereg néven elhíresült bűnszervezet ügyében a felülvizsgálati indítványokat, és hatályában fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet hétfőn kihirdetett határozatával.
Az eljárás adatai szerint Magyar Róbert, a bűnszervezet vezetője 2002-től 2004 végéig prostitúciós hálózatot működtetett, védelmi pénzeket szedett, tartozásokat hajtott be, és a bűncselekményekből származó illegális jövedelmek feletti ellenőrzésért erőszakos küzdelmeket vívott más bűnözői csoportokkal. A vádlottak többször is népes csoportokban, felfegyverkezve tartottak erődemonstrációt riválisaik megfélemlítésére, egyesek a fegyveres leszámolástól sem riadtak vissza.

A harminc vádlott közül ebben az eljárásban nyolcnak a kérelméről döntött a legfelsőbb bírói fórum. Nincs azonban felülvizsgálati tárgyalás az eljárás során külföldre szökött és tavaly elfogott Magyar Róbert ügyében, aki tényleges életfogytiglani szabadságvesztését tölti.

Korábban a büntetőperben több vádlottra szabtak ki tízévesnél hosszabb szabadságvesztést, sokan pedig öt év körüli büntetéseket kaptak. A Debreceni Ítélőtábla tavaly tavasszal kihirdetett másodfokú, jogerős döntésében a vádlottak egy részénél helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, másoknál két-három évvel súlyosította a büntetéseket. Ez ellen nyújtott be a védelem felülvizsgálati kérelmeket, vitatva többek között a bűnszervezet bizonyítottságát, a korábban eljáró bíróság hatáskörét, a bíró pártatlanságát, egyes tényállásokban a jogos védelmi helyzet fennállását.

A Kúria szóbeli indoklásában a felülvizsgálati kérelmek felvetéseit elvetve az egyik óbudai szórakozóhelynél 2003 nyarán lezajlott tűzharcról elmondta: a két bűnözői csoport egész nap készült az összecsapásra, többen is fegyvert vittek magukkal. Az eljárás során nem tisztázódott ugyan, hogy ki kezdte a lövöldözést, de az nyilvánvaló, hogy mindkét csoport "a jogtalanság talaján állt", így a jogos védelem fel sem merülhet.

Az óbudai helyszínen meghalt az éjszakai életben Ragyás Tóni néven ismertté vált H. Antal, a bíróságok számos súlyos bűncselekmény, köztük több emberen, előre kitervelten elkövetett emberölés kísérlete miatt szabtak ki a büntetéseket.

A Kúria a védői felvetéseket elvetve változatlanul fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet.

A büntetett előéletű, küzdősportokat űző Magyar Róbert vezetésével korábbi börtön-, sport- és rokoni kapcsolatok alapján jött létre a bűnszervezet, amelynek révén akár több száz embert is lehetett mozgósítani. A vádlottak között volt egy szerb férfi - akit a kecskeméti maffiaperben is elítéltek - és két ügyvéd is. Több vádlott ötször, tízszer, egy pedig tizenhétszer állt már bíróság előtt lopás, önbíráskodás, hivatalos személy elleni erőszak, kábítószerrel visszaélés és más bűncselekmények miatt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás a Cifrapalotában a doni áttörés 70. évfordulója alkalmából

A doni áttörés 70. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás ünnepélyes megnyitója február 8-án. Tovább olvasom