Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Elutasították az Összefogás Bajáért szombati beadványát

A beadvány annak megállapítását kérte, hogy a Fidesz a bajai időközi önkormányzati választással kapcsolatban megszegte a választási eljárási törvényt.
A helyi választási bizottság elutasította azt a beadványt, amely annak megállapítását kérte, hogy a Fidesz a bajai időközi önkormányzati választással kapcsolatban megszegte a választási eljárási törvényt, mert "hamis állításokkal" próbálták befolyásolni hangosbemondón a választókat.

A kifogást "Összefogás Bajáért: MSZP, Együtt2014-PM, DK nevében" megjelöléssel egy magánszemély nyújtotta be szombaton - derül ki a város honlapján közzétett iratból. Az Összefogás Bajáért kedden jelezte az MTI-nek, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

A hétfőn meghozott döntés indoklásból kiderül, hogy a kifogást az Index egyik múlt heti cikkéhez csatolt videofelvétel alapján nyújtották be. A benyújtó a felvétel alapján arra hivatkozik, hogy a városban egy a Fidesz jelöltjének arcképével és a párt logójával díszített autóról hangosbemondón hamis állítások hangzottak el. A helyi választási bizottság idézi az elhangozott szöveget: "Tisztelt bajaiak! Vasárnap, október 13-án újra választás lesz. Na hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék! Ne féljen Bajnai, Gyurcsány, Mesterházy embereitől! Ne higgyen a gyűlöletet keltő Teket Melindának és társainak! A Fidesz megvédi Önt! Az Ön szavazatára is szükség van! Jöjjön el és szavazzon 2013. október 13-án vasárnap Kovács Csabára, a Fidesz jelöltjére!

A kifogást jegyző magánszemély - akinek nevét kitakarták a dokumentumban - azzal érvelt, hogy ha hamis állításokkal próbálják befolyásolni a választókat, akkor azzal többek között a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint az esélyegyenlőség alapelvét is sértik.

A helyi választási bizottság viszont nem találta alaposnak a kifogást. Azt írják, hogy a cikkben látható felvétel készítésének, tehát a cselekmény elkövetésének időpontját nem lehet megállapítani a beadványból. A döntés indoklása arra is kitér, hogy a kifogásban sérelmezett magatartás nem kapcsolódik a választási eljárási törvényben meghatározott, a választás tisztaságának megóvására, a választási csalás megakadályozására vonatkozó alapelvhez, illetve annak megsértéséhez.

Hangsúlyozzák, hogy a kampányidőszakban a szavazásra buzdító politikai hirdetések nem esnek törvényi tilalom alá.

Ugyanakkor azt is megállapítják, hogy a felvételen elhangzottak alkalmasak lehetnek a jelöltek és jelölő szervezetek esélyegyenlőségéről, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló választási alapelvek megsértésére, de hozzáteszik, hogy ezt a kifogást tevőnek kell bizonyítania.

Arra is kitérnek, hogy az elhangzott negatív tartalmú állítások önmagukban még nem alapozzák meg a választási eljárási törvényben leírt alapelvek megsértését.

Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en, Teket Melindára, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjére pedig 406-an szavaztak. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el. A Kecskeméti Törvényszék múlt szombaton úgy döntött, hogy meg kell ismételni a szavazást a 32-es szavazókörben, mert kampánycsendsértés történt, a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra. A megismételt szavazás vasárnap lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aradi 13-ra emlékeztek Kecskeméten

Vasárnap délután Kecskeméten is az aradi vértanúkra emlékeztek. Tovább olvasom