Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Elveszítheti önállóságát a bajai főiskola is

Baja - A felsőoktatás szerkezeti átalakításával várhatóan a bajai, a nyíregyházi, a kaposvári és a gyöngyösi intézmények veszíthetik el önállóságukat – derül ki egy, a Magyar Hírlaphoz eljuttatott elemzésből.
Hiába működik Magyarországon hetven felsőoktatási intézmény, az államilag támogatott hallgatók kilencven százaléka a 29 állami intézmény valamelyikében tanul, legtöbbjük a nagy tudományegyetemeken. A tervezett létszámcsökkentés értelemszerűen vidéken csapódik le – közli Kétherc-Botos Árpád független elemző írásában, amely a felsőoktatás strukturális átalakításának lehetőségeit vázolja.

Az elemző az intézmények profilját, múltját, hallgatói összetételét, földrajzi elhelyezkedését számba véve megállapítja, hogyha megvalósulnak az összevonások, legvalószínűbb, hogy Dél-Dunántúlon a Pécsi Tudományegyetemhez csatlakozik a bajai Eötvös József Főiskola és a Kaposvári Egyetem, Észak-Alföldön pedig a Debreceni Egyetembe integrálódik a Nyíregyházi Főiskola.

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola csatlakozhatna a Miskolci Egyetem és az egri Eszterházy Károly Főiskola fúziójához, vagy a gödöllői Szent István Egyetemhez.

Az írás szerint összeilleszthető a győri Széchenyi István Egyetem és a veszprémi Pannon Egyetem képzése is. Budapesten felmerülhet a Corvinus Egyetem és a Műegyetem összevonása, de a Budapesti Gazdasági Főiskola, sőt az Óbudai Egyetem csatlakozása is.

Az elemzés rámutat arra is, hogy bizonyos, speciális képzést nyújtó állami intézmények – például a képzőművészeti vagy a nemzetvédelmi egyetem – képzése annyira egyedi, hogy összevonásuk nem hozna jelentős anyagi pluszt az államnak.

A lehetséges megtakarításokról a szakértő úgy vélekedik, ha harmincezer főre korlátozzák a támogatott hallgatói létszámkeretet, akkor három év alatt – a kifutó képzésekből származó megtakarítással együtt – 25 milliárd forint spórolható meg. További 60-120 millió forintot jelentene, ha az érintett intézményeknél öt-tíz fővel csökkentenék a vezetők és adminisztrációs dolgozók számát – áll a tanulmányban.

Az államtitkárság egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni konkrét elképzeléseit. Hoffmann Rózsa korábban annyit mondott, keresik a megoldást a vidéki egyetemek megerősítésére, és a 2012/13-as tanév várhatóan már az új szabályok szerint indul.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2011. június 16. 16:59
    „Mit veszíthet még el? Olyan önálló volt eddíg is, mint a bábszinházban a marionett bábu.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KTE: a Vasas lesz az első edzőpartner

Alakul a KTE-Ereco labdarúgócsapatának nyári felkészülési programja. A kupagyőztes lila-fehérek a Vasas, a Debrecen és a Siófok ellen is pályára lépnek júniusban. Tovább olvasom