Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Erkel Ferenc? A Szózat írója volt?

Kecskemét - Az elmúlt hónapokban Kecskemét utcanév táblái alá kikerült egy rövid tájékoztató szöveg, hogy kiről vagy miről lett elnevezve az adott utca. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a kecskemétiek mit tudnak a történelmi személyiségekről és olvassák-e a kifüggesztett tájékoztatót.
Az utcanév táblákat olvasgatva jártuk a belvárost. A járókelőket arról faggattuk vajon tudják-e kiről lett elnevezve az adott útszakasz. Első állomásunk az Erkel Ferenc utca volt, ahol két fiatal sétált. Megkérdeztük őket vajon mit tudnak Erkel Ferencről. - Erkelről? Ő írta a Szózatot - hangzott magabiztosan a válasz Orosz Istvántól. A barátja közbevágott: - Dehogyis a Szózatot írta, a Himnusz szerzője volt (ő legalább már a művet eltalálta - szerk.). Megkértük őket fáradjanak oda velünk a kifüggesztett kistáblához és olvassák el a kiírt szöveget, amire jött a szokásos válasz: "Jaj! Tudtam csak nem jutott eszembe". Egy idősebb úrnál már nagyobb sikerünk volt, hisz ő egyből rávágta, hogy a Himnusz zeneszerzője volt, sőt még azt is tudta, hogy híres sakkozóként volt számon tartva a maga idejében.

Következő állomásunk a Vörösmarty utca volt, ahol a postáról kilépő embereket kérdeztünk a híres költőről és drámaíróról. Itt is tudtak nekünk szolgálni meglepetéssel. - Vörösmarty Mihály író volt, a leghíresebb műve: A kőszívű ember fiai (azt Jókai Mór írta - szerk.). Ha jól emlékszem ő írta a Szózatot is az 1800-as években - válaszolt kérdésünkre Vágási Klaudia. Talán itt tudták a legtöbben, hogy ki volt az a személy, akiről elnevezték az utcát. Egy tizenegyedikes diák szinte szó szerint elmondta nekünk mi áll a táblán. - Hónapok óta keresgélem ezeket a kis tájékoztató üveglapokat, hisz nagyon érdekel a város történelme. Örültem mikor kihelyezték őket, hisz több utcáról nem tudtam, hogy kiről vagy éppen miről lett elnevezve, nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek - mondta el Fülöp Botond.

Utcanévtáblák Kecskeméten - GALÉRIA


A Bocskai utca felé vettük az irányt, itt egy fiatal hölgyet faggattunk. - Bocskai Gábor Árpád házi uralkodó volt és a XV. század környékén élt emlékeim szerint (az Árpád-ház 1301-ben kihalt, Bocskai nem a XV. században élt és István volt - szerk.) - mondta magabiztosan a szőke hölgy, majd távozott. Ellenpélda azonban itt is akadt, hisz az egyik házból kilépő nyugdíjas úr két mondatban összefoglalta az életét. - Bocskai István Erdély és Magyarország fejedelme volt. A Habsburgokból kiábrándult Bocskai 1604-ben fegyvert ragadott és szabadságharcot indított - vágta rá a kérdésünkre magabiztosan Kucsera Károly.

A Wesselényi utcában a négy megkérdezettből mindenki egyöntetűen az "árvízi hajós" nevet vágta rá egyből, amikor szóba került Wesselényi Miklós neve.

Lechner Ödön, Csáky István, Ferenczy László, Beniczky Ferenc, Szlemenics Pál, Vak Bottyán János, Károlyi Sándor, Koháry István, Luther Márton nevek azonban nem sok embernek mondtak bármit is. Lechner Ödönről egy idősebb úr tudta megmondani, hogy építész volt. Egy általános iskolás kisfiú két névvel még tisztában volt. - Vak Bottyán a Rákóczi szabadságharc ezredese vagy tábornoka volt. Luther Márton pedig emlékeim szerint egy híres szerzetes volt - nyilatkozta a bizonytalan kisiskolás, Almási Tamás. Még több mint tíz embert kérdeztünk erről a kilenc névről, de senki nem tudott róluk érdemlegeset mondani, pedig ezekről az emberekről a saját városukban utcákat neveztek el.

Olvasóink írták

 • 11. garryson 2011. június 03. 20:08
  „Kedves nsanyi55,

  az eredeti szöveg az általam idézett volt, amit a szerző később javított.
  Csak nálunk ezt nem szokás jelezni, megköszönni...”
 • 10. Wacky 2011. június 03. 13:58
  „Itt 1 gond van csak!!
  Az oktatás annyira el van szállva, hogy már megjegyezni sem lehet... 1-2 mondatban kéne tanulni a fontosabb emberekről, melyeket minduntalan elővennének a 4 év alatt, és kész, ezenkívül a különféle államformák definícióit kéne venni, és azoknak a sajátosságait, hogy fel lehessen ismerni őket... ezentúl a nagyobb csatákat venni... a fontosabb dátumokat, és hozzájuk tartozó eseményeket... ENNYI!!
  (és ami nagyon FONTOS, hogy 3/4 - 1/4 arányba a magyar - külföldi eseményeket tekintve!!

  Mert most jelenleg BELE LEHET DÖGLENI a sok információba amit tanítanak...

  A cikk nagyon jó!! csak Gratulálni tudok, nagyon jól rámutat, hogy mi is a helyzet, nem csak Kecskeméten, hanem Országos szinten is!!”
 • 9. nsanyi55 2011. június 03. 11:48
  „Kedves
  1. garryson 2011.06.03. 08:42
  Tud ön olvasni?
  Érti is amit olvas?
  Biztos ebben?”
 • 8. LV-426 2011. június 03. 11:29
  „A Feltámadás utca pedig egy zombi filmből kapta a nevét.

  Remélem azért Kecskeméten nem lesz Elvis Presley tér.”
 • 7. nagyputyi@freeweb.hu 2011. június 03. 10:49
  „Wesselényi István? Biztos?!”
 • 6. Tixem 2011. június 03. 09:37
  „Köszönöm!

  A google persze nem ezt adta ki...”
 • 5. forgamon 2011. június 03. 09:19
  „Tixem: a tábla szerint a Galériában:

  1799-1881

  Ügyvéd, birtokos. A szőlő és gyümölcsnevesítés egyik élharcosa. A kaszinóegylet örökös elnöke. 1837-ben Kecskemét főbírója. Az 1850-es években a megyei fenyítő törvényszék elnöke, később Pest és Csongrád megyék táblabírája lett.”
 • 4. forgamon 2011. június 03. 09:15
  „Istenem... van még hova süllyedni úgy látszik, de amőgy az ember kimenne az utcára, és 10ből 1 ember akadna aki ennél egyszerűbb kérdésre sem tudná a választ... de bezzeg azt hogy mi volt a Való Világba meg a Barátok Köztbe azt vágnák... érdekes régen mennyi műveltségi vetélkedő volt a tvkben... de kiirtották mert ugye az minek nekünk... inkább Győzike, VV, Frizbi HaJdú P-vel... ezek a fontos dolgok... nem a könyvek meg a tudás... szörnyű egy világban élünk már... És azt veszem észre, hogy lassan a butaság divattá válik...”
 • 3. Tixem 2011. június 03. 09:12
  „Ferenczy László esetében róla van szó?

  Ferenczy László (Felsővisó, 1898. - Budapest, 1946. május 31.) magyar csendőrtiszt, a II. világháború idején a magyarországi zsidók deportálásában szerepet játszó csendőrség és a német biztonsági rendőrség (SD) összekötője 1944. március végétől.

  Forrás: Wikipédia”
 • 2. SWIFTMAN 2011. június 03. 08:56
  „Annyi buta ember van hogy az hihetetlen.”
 • 1. garryson 2011. június 03. 08:42
  „"Bocskai Gábor Erdély és Magyarország fejedelme volt."

  Kedves Sándor Dávid,

  biztos ebben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyén halt meg egy 24 éves hajósi férfi

Munkatársai találtak rá egy 24 éves hajósi férfi holttestére csütörtök reggel a Bács-Kiskun megyei Miskén - közölte a rendőrség. Tovább olvasom