Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Erősen javult hazánk légvédelme

Kecskemét - A Gripen vadászrepülőgépek rendszerbe állításával jelentősen fejlődött Magyarország légvédelme - közölte a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka.
Kilián Nándor dandártábornok a bázist bemutatva a részt vevő szakújságíróknak elmondta: a 2007 végére teljessé vált magyar Gripen-flottát 12 együléses és további 2 kétüléses repülő alkotja. A MiG 29-esek 2010. január 1-jei „nyugdíjba vonulása óta kizárólag a JAS 39 típusjelű, vadász, támadó és felderítő feladatokra egyaránt alkalmas gépek látják el Magyarország légterének védelmét.

Egy JAS-39 vadászrepülőgép gurul a betonon.
Egy JAS-39 vadászrepülőgép gurul a betonon.

A bázison állandóan két fegyverzettel felszerelt Gripen áll készenlétben, míg egy harmadik, tartalék gép ugyancsak percek alatt „hadra fogható" - tette hozzá a parancsnok jelezve, hogy a korábban 10 feletti létszámú stábbal szemben ma már mindössze 3 svéd szakember segíti Kecskeméten a gépek zökkenőmentes üzemeltetését.

Hangsúlyozta: a vadászrepülőgépek rendszerbe állítása óta javult a felderítő és légtérfigyelő képesség, a kommunikáció, rövidült a reakcióidő, nőtt a hatótáv és pontosabbá vált a csapásmérés is.

Készenléti riasztási gyakorlat a kecskeméti repülőbázison.
Készenléti riasztási gyakorlat a kecskeméti repülőbázison.

Kilián Nándor elmondta, a Gripenek kiszolgáló létesítményeinek kialakítása épület-felújításokkal és -átalakításokkal járt, a bázis átfogó rekonstrukciója pedig öt éven belül válik esedékessé.

Szűcs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka az újságírókat arról tájékoztatta: évente mintegy 450 ezer légi jármű - köztük 19 ezer állami repülő - halad át Magyarország felett. Az elmúlt évben 32 gép repült úgy az ország légterébe, hogy nem létesített kapcsolatot a magyar légi irányítással. Ezekből az esetekből pedig mindössze 6 végződött a kecskeméti Gripenek riasztásával - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. december 12. 11:17
    „Most már nem 100 hanem 200 katona rázza az öklét az ég felé ha idegen gép jön fölénk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerepben egy kalocsai tanárnő

A washingtoni Kongresszusi Könyvtárban bemutatták kedden Kálmán Gábor Egyszer volt című dokumentumfilmjét. Tovább olvasom