Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Érzelmes zakatolás a teátrumban

Kecskemét - Tíz ember menekül egy katasztrófa elől. A vonatfülkében, amelyben egy időre összefonódik életük, kiderül, hogy ki mit hagyott maga mögött. Erről mesél a teátrum új darabja, az Amazonok.
Ismét új premierre várja közönségét a Katona József Színház. A Kelemen László Kamaraszínházban ma este láthatjuk először az Amazonok című darabot, amelynek szerzője és rendezője Réczei Tamás, a teátrum művészeti vezetője.

Ez az előadás más lesz, mint amit az utóbbi időben Réczei Tamástól megszokhattunk. Míg az előző három darabjában igyekezett nyelvi játékokban, fordulatokban is kifejezni a történetet a rendező, az Amazonokban nem így tesz. Itt egy nagyon letisztult, egyszerű nyelvet használ.

Amazonok premier - KÉPGALÉRIA

Az utazás résztvevői

A darabban Danyi Judit, Decsi Edit, Csombor Teréz, Téby Zita, Réti Erika, Magyar Éva, Hegedűs Zoltán, Kovács Gyula, Márton András és Keresztény Tamás lép színpadra.

- Eredetileg a Lüzisztraté átírásán gondolkodtunk Deres Péterdramaturggal. Azonban hiába olvastuk át a darab összes fellelhető fordítását, nem tudtunk rajta olyan fogást találni, amitől ma is érdekes. Így eltértünk ettől a tervtől – mondta a delmagyar.hu-nak Réczei Tamás.  - Egy motívumot ragadtam ki belőle, azt, hogy nők menekülnek a saját lakhelyükről. Itt azonban más a menekülés oka, méghozzá egy természeti katasztrófa – tudtuk meg a művészeti vezetőtől.

A világirodalomban tíz férfi szerepre csupán öt-hat női jut, így a színház minden évben tudatosan keresi azokat a darabokat, amelyek a társulat színésznőinek kínálnak remek lehetőségeket. Az Amazonok megírásában ez is fontos szempontot jelentett Réczei Tamás számára.

Amazonok premier - KÉPGALÉRIA

A darab egy vasúti kocsiban játszódik, ahová egy iszaplavina elől menekülnek az emberek. Nem tudják, hová tartanak, csupán annyit mondanak el nekik, hogy a fertőzött területen túlra. - A történet pontos helyszínét nem tudjuk meg, a nevek és az említett városok nem adnak támpontot. Csak a távolodás a hangsúlyos, és a változás lehetősége, amit ez az utazás hozhat ezeknek az embereknek az életében. A vonatutazás ugyanis előhozza belőlük mindazt, amit elhallgatnak. Lassan mindenkiről felsejlik, hogy milyen magánéleti helyzetet hagyott otthon – emelte ki Réczei Tamás, akinek a célja a darabbal az, hogy a nézők merjenek beszélni, konfrontálódni a partnerükkel, mielőtt zsákutcába jutna kapcsolatuk.

Amazonok premier - KÉPGALÉRIA

Az előadás tíz szereplője egyenrangú, minden karakter egyenlő súllyal van jelen a történetben. Azonban van köztük egy beteg férfi, aki mer kérdezni tőlük és róluk. Ezt sokan nehezen viselik, de mindenki változik az utazás során. Hogy ki az közülük, akiben megvan az amazonok harcias jellege, ki az, aki szembe mer szegülni sorsával, meglátjuk a Kelemen László Kamaraszínház ma esti premierjén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfelejtette visszavinni a másfél milliós kocsit?

Egy Suzuki típusú személygépkocsit bérelt Kecskeméten január 26-án egy tiszaföldvári férfi két napra, de azóta sem vitte vissza a járművet. Tovább olvasom