Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Esőemberek a medencében

Kecskemét - Pancsolnak, ugrálnak, és különféle feladatokat hajtanak végre a medencében, mint bármelyik másik gyerek. Miközben együtt játszanak, sokukon talán észre sem vesszük, hogy valami mégis más bennük. Azonban mindannyian egy agyi funkciózavar különböző fokozataival, az autizmussal élnek.
Egy héten egyszer egy különleges gyerekcsoporttól hangos a kecskeméti uszoda tanmedencéje. A kis csapat legifjabb tagja 6, a legidősebb 24 éves. A közös bennük az, hogy mindannyian autista jegyeket hordoznak.

Az autistákkal kapcsolatban a legtöbb embernek az Oscar-díjas film, az Esőember jut eszébe, és Raymond, a Dustin Hoffmann által alakított furcsa figura. Azonban amit ebben az amerikai filmdrámában láthattunk, csupán a jéghegy csúcsa. Az autizmus egy veleszületett, nagyrészt genetikailag meghatározott agyi funkciózavar következménye. Az orvostudomány nem betegségnek tekinti, hanem egy olyan állapotnak, ami az átlagostól eltérő fejlődés következtében alakult ki. Nem gyógyítható, ez azonban nem jelenti azt, hogy megfelelő fejlesztéssel, terápiával ne lehetne igen nagy eredményeket elérni.

Autista gyerekek az uszodában - KÉPGALÉRIA

Darula Andrea pedagógus kilenc éve foglalkozik autista gyerekekkel. Négy évvel ezelőtt elvégezte a gyógyúszás szakoktatói képzést, melynek során megtanulhatta a hidroterápiás rehabilitációs gimnasztikát (HRG), ami egy levédett, magyar rehabilitációs módszer. – Bíztam benne, hogy ezt tudom majd alkalmazni a gyerekek fejlesztése során. Az autizmus megjelenési formái igen változatosak lehetnek. Ritkaság az, hogy valamelyikük már-már olyan zseni, mint az Esőember Raymondja. A csoportunkban is vannak súlyos, mély értelmi sérüléssel élő gyerekek és jó képességekkel rendelkezők egyaránt – tudtuk meg Andreától.

A foglalkozás során elsősorban nem is a gyerekek mozgása, hanem a szociális képességeik fejlődnek. - Meg kell jelenniük egy idegen helyen, ahol másfajta viselkedési szabályokhoz kell alkalmazkodniuk. Nagy kihívás számukra az is, hogy a szülőkkel együtt vesznek részt a foglalkozáson – tette hozzá Andi, aki az Autista Gyermekekért Egyesülettel közösen mindig megpályázza a gyógyúszásra vagy HRG- terápiára kiírt lehetőségeket. Eddig minden évben nyertek is, így a gyerekek és a szülők számára is teljesen ingyenes a foglalkozás. Mivel a csoport nagyon heterogén, ezért a fejlesztést általában több szakaszra bontva végzi Andi és a segítői. Van, aki úszógumis feladatokat kap, mások a vízbeugrást gyakorolják, vagy éppen az egyensúlyérzéküket fejlesztik. Mindezt persze olyan, játékos formában, amit a gyerekek nagyon élveznek.

Autista gyerekek az uszodában - KÉPGALÉRIA

A terápiához szükség van úszógumikra, különféle színes, a vízben lebegő tárgyakra, valamint vízijárdára, amiről a gyerekek a vízbe ugrálnak. Az eszközök legnagyobb részét szintén egy pályázati sikernek köszönheti a csoport.

Fekete Róbert és fia, a 19 éves Dániel azóta jár gyógyúszásra, amióta Andi elkezdte a foglalkozásokat. A fiúról három és fél éves korában derült ki, hogy autista. - Két és félévesen vittük el először orvoshoz, azzal hogy nem beszél. Akkor megnyugtattak bennünket, hogy fiúknál ez gyakran előfordul. Azonban később sem kezdett el beszélni, és ekkor indult el a kálváriánk. Szigetvár és Szeged után végül Budapesten mondták ki az autizmuskutató csoport szakemberei, hogy autista a fiunk – mondta a delmagyar.hu-nak Fekete Róbert.

Autista gyerekek az uszodában - KÉPGALÉRIA

Dániel aki hat évesen került a Nyíri Úti Egységes Módszertani Központ autista csoportjába, nagyon szereti a vizet. Édesapjával közösen végezték el most is az összes feladatot. - A koncentráció fejlesztésében, a finom motorikus mozgások összehangolásában segít ez a foglalkozás. Azonban nem csak a gyerekeknek, nekünk, szülőknek is hasznos. Igyekszünk összetartani, segíteni egymást. Még mindig meg kell küzdenünk az előítéletekkel, ugyanis sokan anélkül mondanak véleményt gyermekeinkről, hogy tudnák, mi áll a háttérben - mondta Róbert, aki elárulta, jelenleg azon dolgoznak, hogy Kecskeméten is létrejöhessen az autisták számára egy életház.

Olvasóink írták

 • 8. feketer 2011. április 01. 15:24
  „sevenof9: Amennyiben Neked a cikkből ez jött le, kiállítottad saját szegénységi bizonyítványodat!”
 • 7. sevenof9 2011. március 29. 03:10
  „a kepen lathato szulok majd mindegyike tulsulyos. nekik sem artana valami terapia.”
 • 6. feketer 2011. március 28. 16:03
  „Cím ide vagy oda, egy korrekt írás olvasható minden tekintetben! Igaza van "morci"-nak, az emberek sokkal jobban tudják miről beszélünk ha azt a szót hallják, hogy "Esőember", mint akkor amikor azt, hogy autista. A film nagyszerűen mutatta be ennek a "másságnak" a "jéghegy csúcsát". Sajnos gyermekeink nem olyanok mint a filmbeli "Esőember" ...
  Köszönet a pedagógusoknak, akik gyermekeinkkel tanórán kívül is foglalkoznak!”
 • 5. morci 2011. március 28. 14:57
  „1.északmagyar....én mint érintett szülő mondom neked.nem sértő.azért hivatkoznak gyakran erre a filmre,mert így az átlag emberek 90%a tudja milyen tipusú embert kell elképzelniük..Azt,hogy valaki autista csak 20-30%-nak van róla fogalma,hogy mi az,és az,hogy ez a "betegség" (de vehetjük egyfajta adottságnak is),még további 2 részre osztható,Aspergeres és Normál autistára.....és hát köztük is rengeteg a fokozat..nincs 2 egyforma autista..mégis vannak jegyek amik miatt hasonlóak....Persze megvan velük a mindennapos küzdelem,és a sok sok fejlesztés..az én fiam lassan 4éves..nagyon-nagyon nem könnyű sem lelkileg,sem fizikailag,sem anyagilag..állandó felügyeletet igényel,ami miatt az egyik szülő vagy nem ,vagy csak részben tud dolgozni....Elismerésem jelenleg a Sólyom u. óvoda pedagógusai felé is a rendkívűl kitartó,és eredményes munkáért...ez sosem lesz egy könnyű téma,és mára annyira "szaporodik" az autizmus,hogy muszáj egyre többet foglalkozni vele...köszi a cikket DM”
 • 4. bernhardtk 2011. március 28. 13:41
  „Nekem a szülőké is....”
 • 3. Jozsoci 2011. március 28. 11:54
  „Minden elismerésem a pedagógusé.”
 • 2. bernhardtk 2011. március 28. 09:26
  „Köszönöm ezt a korrekt, tévhitektől mentes autizmus témájú cikket! Le a kalappal az újságíró előtt is! Nemigen látni (hallani) olyan cikket (interjút), ami ne hemzsegne a hibáktól. Ebben nem találtam!

  Sok erőt ad nekünk, érintett szülőknek, ha ilyen híreket olvashatunk, ahol egy szakember sok-sok családnak tud segítséget nyújtani, önfeledt perceket adni. :-) GRATULÁLOK!”
 • 1. északmagyar 2011. március 28. 09:12
  „Mélyen (nagyon mélyen) tisztelt DM!

  Egy autistákról szóló cikknek olyan címet adni, ami egy filmre reflektál, olykor sértő lehet.

  Például nem mondunk olyat, ha mondjuk afro-amerikai találkozó van, hogy "Tamás bátyák" összejövetele.

  Kérem a cikk címe legyen kevésbé tapló.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnali betörés az ABC-ben

Vasárnapra virradóra betörtek egy kiskunhalasi élelmiszerüzletbe – közölte a rendőrség. Az elkövető dohányárut, különböző italokat és váltópénzt lopott el. Tovább olvasom