Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Évente harminc gyerek hal meg bántalmazás következtében

A gyermekjóléti szakembereknek bőven akad dolguk, nem csak a bántalmazásokat tekintve, hanem az iskolai hiányzásokat, a magatartási problémákat, a nem kívánt terhességet, is ide értve. Az ÁNTSZ jelentése szerint Magyarországon évente 30 gyermek hal meg bántalmazás miatt.
A törvényi meghatározás szerint a gyermekvédelem az alábbiakat jelenti: „A gyermekek védelme a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítése, veszélyeztetettségének megszüntetése, valamint a szülői vagy más hozzátartozói gondoskodásból kikerülő gyermek helyettesítő védelmének biztosítására irányuló tevékenység. A gyermek védelmét pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások, illetve gyermekvédelmi szakellátások, valamint a törvényben meghatározott hatósági intézkedések biztosítják. A gyermekvédelmi rendszer működtetése állami és önkormányzati feladat." (1997. évi XXXI. Törvény 14.§.)

A veszélyeztetettség leggyakoribb okainak mutatói régiónként, településenként különböznek, azonban általánosságban a rizikófaktorok lehetnek családon belüliek, és családon kívüliek - hangzott el a közelmúltban Kerekegyházán tartott szakmai konferencián. Állandó probléma ennél a rétegnél a tömeges elszegényedés és ennek következtében a társadalomból való kirekesztődés, az elhanyagolás, érzelmi törődés hiánya, értelmi/testi fogyatékosság. Az erőszak, továbbá az etnikai, életviteli (alkoholizmus), családi kapcsolati problémák szintén gyakori együtt járást mutatnak. Ezeket a kategóriákat nem lehet élesen elválasztani, sem külön kezelni, mert legtöbbször halmozottan fordulnak elő a gondozott családok életében, egyfajta öngeneráló mechanizmusként. Minden probléma újabbat hoz létre, így felhalmozódik a megoldásra váró helyzetek száma.

Patai Katalin, a kerekegyházi Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője beszámolt a jogszabályi háttérről, és ismertette a kötelező együttműködés kereteit. A gyermekjóléti alapellátás működésének egyik alappillére a jogszabály – 15/1998. IV.30 NM törvény - által előírt együttműködési kötelezettség, mely egy jelzőrendszerbe ágyazottan megvalósuló munkafolyamatot tart követendőnek. Együttműködési és jelentési kötelezettsége van tehát a jelzőrendszer tagjainak a gyermekjólét munkatársai felé, mely együttműködés többnyire szakmaközi esetmegbeszélőkön, esetkonferenciákon, vagy személyes kapcsolattartásban mutatkozik meg. A jelzőrendszer tagjai mindazok az intézmények, amelyek munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az érintett családokkal, gyerekekkel, vagyis; a bölcsődei gondozónők, az óvónők, a pedagógusok, a családsegítő szolgálat munkatársai, az egészségügyi dolgozók - védőnő, háziorvos - illetve a rendőrség.
Az együttműködés elve mögött az az érv húzódik meg, hogy minél inkább analizáljuk az adott problémát, annál jobban megértjük, vagyis ahogyan a mondás tarja: több szem többet lát.

A helyi Kerekegyerdő Bölcsőde vezetője elmondta, jelenleg intézményükben nincs veszélyeztetett gyermek, átlagosan rendezett körülmények közül kerülnek hozzájuk a bölcsődés korúak.

Tóth Katalin, a Kerekegyházi Humán Szolgáltató Központ Intézményvezető helyettese a konferencián elmondta, a Kerekegyháza kistérségén belül élő jelzőrendszer alapvetően jól működik, az iskolák és az egészségügyi dolgozók – védőnők – élnek a leggyakrabban a jelzés megtételével. Természetesen vannak még területek, ahol csiszolandó az együttműködés - főként a rendvédelmi szervekkel kapcsolatban - de Dr. Kelő Johanna – Fülöpháza Község Jegyzője - hozzátette, községükben ezen a területen nincs ok az elégedetlenségre, mert a rendőrséggel való együttműködésük kifogástalan.

A konferencián részt vevők közös konklúziója szerint össztársadalmi szinten azért fontos e téma kellő hangsúlyozása, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy a mindennapi életből kirekesztettek, a mentálisan sérültek, a kilátástalan sorsúak, megbélyegzettek aránya csökkenjen. Természetesen irreális elvárás lenne annak reménye, hogy a jelen helyzet teljesen pozitívba forduljon, hiszen szegénység – és minden, ami vele együtt jár – mindig van, volt és lesz, ám nagyon sok múlik azon, hogy milyen hatékonysággal orvosoljuk a felmerülő problémákat. A civil szféra és az állam összefogása nélkülözhetetlen e tekintetben. A szegénység újratermelődését maximálisan megszűntetni tehát nem lehet, próbálkozni azonban kell; ennek egyik módja a gyermekjólét ellátottainak védőhálóban tartása azzal a céllal, hogy a bántalmazás miatti magas halálozási statisztikát és a pszichésen sérült gyerekek számát redukáljuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik az aszály, szerdától újra kora nyár

Az elmúlt két nap „hűvösebb" időjárása után szerdától újra 20 fok fölé emelkedik a délutáni csúcshőmérséklet. Csapadék nem várható.
Tovább olvasom