Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Évi százezernél is több Mercedest gyártanak majd Kecskeméten

Az üzemben a tervek szerint halad a szériatermelés indításának előkészítése − tájékoztatta a Napi Gazdaságot a cég −, tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy az első negyedévben legurulhassanak a futószalagról az első eladásra szánt autók.
Azt, hogy a kecskeméti gyár milyen mértékben járul majd hozzá az ipari termeléshez, hivatalos adatok híján nehéz megmondani, egyelőre csak azt lehet tudni, hogy évi százezer gépkocsi felett lesz a kapacitás. A másik két magyarországi autógyár, a győri Audi és az esztergomi Suzuki termelési és bevételi adatai a különböző termelési mélységek, illetve termékek miatt nem hasonlíthatóak össze, de jelzésként szolgálhatnak.

Az Audi Hungaria árbevétele 2010-ben elérte a 4,7 milliárd eurót, ez 23,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Győrben 2010-ben összesen 1,648 millió motor készült 2010-ben és több mint 38 ezer különböző Audi-modell gördült le a gyártószalagról. A 170 ezer autót gyártó Magyar Suzuki Zrt. a korábbi évihez hasonló, 428 milliárd forintos bevételt ért el 2010-ben. (A tavalyi adatokat még nem publikálták a cégek.) Ma már mindkét társaság szinte kizárólag exportra termel, tehát a kiviteli adatokat gyarapítja, s hasonló várható a Mercedes esetében is.

A Mercedes-Benz a jövőben az eddigi kettővel szemben öt típussal jelenik meg a kompakt gépkocsik szegmensében, az ehhez szükséges magasabb termelési kapacitást a kecskeméti gyár segítségével valósítják meg. Az új kompakt autók közül kettőt gyártanak Kecskeméten, hármat pedig a németországi rastatti üzemben. Az új B osztály mindkét üzemben készül majd. Ez a konstrukció lehetővé teszi a két üzemegység optimális kihasználását.

Az új B osztályú ügyfélautók gyártása Rastattban már megkezdődött 2011 szeptemberében kezdődött, ami lehetőséget ad arra, hogy az ottani tapasztalatokat hasznosítsák Kecskeméten. A magyarországi üzemben már tavaly májusban felállították a műszaki berendezéseket a gyártócsarnokokban, szeptembertől pedig elkezdődtek a gyártástesztelés különböző fokozatai, elkészítették az első tesztautókat és optimalizálták a teljes gyártóberendezést.

A kecskeméti Mercedes-Benz-gyár létszáma 2011. december 1-jén elérte a kétezer főt (egy évvel korábban, 2010 végére már összeállt a gyár törzsgárdája, akkor 700 munkatársa volt). Idén folytatják a toborzást, hogy elérjék a kitűzött 2500 főt. Erre a cégvezetés szerint jó esély van, eddig minden pozícióra sikerült megfelelő szakembert találni. A gyár 2012-ben elsősorban gyártási területekre keres munkatársakat, főleg Kecskemétről és tágabb környékéről.

A Napi információi szerint több mint egy tucat beszállító kap helyet a gyárban, ők a legkülönbözőbb eszközöket (tükröket, üléshuzatokat) szállítják majd. A beszállítók több százmillió eurónyi megrendelést nyertek el. A magas minőségi elvárást egyebek között az is jelzi, hogy az alkatrész-beszállítók kiválasztása és megbízása a németországi sindelfingeni beszerzési osztályon keresztül történik.

Olvasóink írták

 • 3. GondaIstván 2012. január 13. 14:17
  „2. B.b.c:
  1. Akadályozni semmi sem akdályozza, de miért is tenné meg. Ha olyan bért akarsz kapni, menj ki a németországi gyárba dolgozni.
  2. A fenti cégek munkahelyteremtésre kaptak emberenként 6 mFt-ot. Ha a Malév is arra kapta volna, most nem kellene visszafizetnie, de ő az adósságai törlesztésére kapta.”
 • 2. B.b.c 2012. január 11. 00:11
  „Két kérdésem van:
  1. Mi akadályozza a Mercedest (Audit, Suzukit, Opelt, G E-t, Elektrolux-t, Hankook, stb.) hogy a hazájukban ( Németo., USA, Svédo. stb.) szokásos nyugateurópai szintű bért ( cca. 2000 - 2500 Euro) fizessenek a magyar munkavállalóiknak a magyaro.-i gyáraikban?
  2. Mikor kötelezi a fent említett cégeket az EU arra hogy fizessék vissza a Magyar állam által juttatott állami támogatást ? (lásd Malév) Csupán csak azért, hogy ne jussanak jogtalan előnyhöz az egyéb (mondjuk magyar) cégekkel szemben!”
 • 1. racionalitás? 2012. január 09. 11:09
  „Remélem jól fognak keresni-kell a belsőfogyasztás....ennyi pénzért már nem mercit vennék és nem ilyent ...de pofonok és....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne higgyen a tojással házalóknak!

Csaknem egymillió forintot loptak el trükkös tolvajok egy 81 éves újteleki bácsitól a hétvégén… Tovább olvasom