Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Ez volt 2009: visszavarrt kar, sportsikerek, Mercedes

Kecskemét - Lassan ez a fejezet is véget ér, mielőtt azonban a 2009-es falinaptárt 2010-esre cserélnénk, fussunk végig hónapról hónapra a mögöttünk hagyott esztendőn! Szubjektív összeállításunkból egy-egy emlékezetes pillanatot idézünk fel Bács-Kiskun megye életéből - januártól decemberig.

JANUÁR

A 2008. október 8-án, Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Fodor Endre tanácsvezető bíró vezetésével megkezdődött Zuschlag-per, ahogy évközben megannyiszor, úgy januárban is a figyelem középpontjában állt. Mivel az ügyben több mint 200 tanú szerepel, borítékolható volt, nemhogy hosszú hónapokig, évekig is elnyúlhat a jogi procedúra. Több vezető szocialista politikus - Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Szilvásy György, Jánosi György, Benedek András és Keszthelyi András - neve is előtérbe került a per kapcsán.

FEBRUÁR

Bravúros kézműtétet hajtottak végre a Kecskeméti Megyei Kórházban: visszavarrták egy megsérült lajosmizsei férfi leszakadt karját. Az operáció több mint hat órán keresztül tartott, ennél lényegesen hosszabbra nemigen nyúlhatott, hiszen a visszavarrt testrész túlélése múlik azon, hogy mielőbb meginduljon benne a vérkeringés. A férfi jobb karját motorszerelés közben tépte le egy traktormotorból kiszakadt lendkerék egyik darabja. Tizenhét éves fiát a lendkerék másik repesze megölte.

MÁRCIUS

Teljes vérátömlesztésen esett át a kecskeméti Katona József Színház, a 2008. augusztus 1-jén kinevezett Cseke Péter színházigazgató vezetésével folytatódott az átalakulás, a megújulás folyamata. A gazdasági válság ellenére sem csökkent az intézmény látogatottsága, sőt még gyarapodott is a bérletesek száma. Az anyagi nehézségeket a repertoár sem sínylette meg, mi több, egy évadon belül ötről hatra emelkedett a bemutatók száma.

Letették a kecskeméti Mercedes-gyár alapkövét
Letették a kecskeméti Mercedes-gyár alapkövét

ÁPRILIS

Gyurcsány Ferenc 2009. március 28-i lemondása után maratoni miniszterelnök-keresés vette kezdetét: végül egy Bács-Kiskun megyei kötődésű üzletember lett a befutó. Bajnai Gordon ugyan Szegeden született, de Baján nőtt fel, a korábban nemzeti fejlesztési, illetve gazdasági miniszteri pozíciókat betöltő párton kívüli politikust 2009. április 14-én nevezték ki, ettől a naptól fogva ő a Harmadik Magyar Köztársaság hetedik miniszterelnöke.

MÁJUS

Óriási fegyvertényt mutathatott fel a kecskeméti labdarúgás: története első NB I-es szezonjában a KTE-Ereco labdarúgócsapata minden várakozást felülmúló szerepléssel újoncként az ötödik helyen zárt a Soproni Ligában. Tomiszlav Szivics legénysége a 30. fordulóban, a május 30-i évadzárón a Széktói Stadionban 2-0-ra nyert a Diósgyőr ellen. A KTE annak köszönhette előkelő pozícióját a végelszámolásnál, hogy a hajrában mind a kilenc megszerezhető pontot begyűjtötte, a borsodiak elleni sikert megelőzően ugyanis előbb 3-1-re verte a Honvédot otthon, majd pedig 4-1-re az MTK-t idegenben.

JÚNIUS

A június 7-i európai parlamenti választások a Fidesz-KDNP elsöprő győzelmét hozták. Bács-Kiskunban a két jobboldali értékeket valló párt közös listája az 56,4 százalékos országos átlagot jóval meghaladó 65,3 százalékos támogatottságban részesült. Az is eldőlt, hogy 2014-ig Kósa Ádám képviseli a megyét Brüsszelben. A Mercedes-gyár körüli foglalkoztatási jogszabályok betartására és a vasútbezárások elleni harcra koncentrál a 34 éves hallássérült ügyvéd, aki hallókészüléket visel és kiválóan olvas szájról, mégis jeltolmáccsal kommunikál.

Kósa Ádám képviseli Bács-Kiskunt Brüsszelben
Kósa Ádám képviseli Bács-Kiskunt Brüsszelben
JÚLIUS

Egy bajai úszólány, Hosszú Katinka szédületes eredményeitől volt hangos a világsajtó a római úszó-világbajnokságot követően. A 200 méter vegyes és a 200 méter pillangó bronzérme után 400 méter vegyesen is dobogós lett, de ebben a versenyszámban senkit sem engedett maga elé, meggyőző fölénnyel végzett az élen. Pedig Katka fejében az is megfordult a pekingi olimpia után, hogy felhagy az úszással, de az amerikai ösztöndíjának köszönhetően Los Angelesben új erőre kapott és berobbant az elitbe.

AUGUSZTUS

Hatalmas nemzetközi elismerést váltott ki a kecskeméti kettesfogathajtó-világbajnokság szervezőbizottságának odaadó munkája, a kiváló rendezés ezúttal azonban nem párosult magyar szárnyalással. Lázár Zoltán egyéni harmadik, illetve a Lázár Zoltán, Lázár Vilmos, Selyben Zsolt összetételű csapat második helyére nem lehet panasz, a hiányérzetet az táplálja, hogy könnyen hazai siker születhetett volna akár mindkét fronton is. Egy technikai malőr, az indítást jelző csengetés elmaradása kizökkentette a ritmusából az ifjabbik Lázár fivért és fogatát, tőle szokatlan módon többször is hibázott az akadályhajtás során.

SZEPTEMBER

Megalakult a Dél-alföldi Lovas Klaszter. A gazdasági szerveződés célja a régió európai színvonalú lovas központjának létrehozása. Kecskeméten, a Csalánosi erdőben tréningpálya épül, Orosházán pedig újjávarázsolnak egy korábbi versenypályát. A több százmilliós beruházás a rövid távú sikerek láttán közép és hosszú távon a lótenyésztésre is katalizátorként hatna. Ha beindul a gépezet, ipari méreteket ölthet az ágazat. A klaszter mellé állt Kecskemét városa, az Ifjúsági és Sportbizottság egyhangúlag támogatta az előterjesztést.

Zsanai népmese: gáztározó a semmi közepén
Zsanai népmese: gáztározó a semmi közepén
OKTÓBER

Bajnai Gordon miniszterelnök és Zombor Gábor kecskeméti polgármester jelenlétében október 16-án ünnepélyesen lerakták Kecskemét külterületén az épülő kelet-közép európai Mercedes-Benz gyár alapkövét. Az üzem közvetlenül 2500, közvetve pedig – a beszállítókon keresztül – további 10 ezer munkahellyel kecsegtet. A magyar állam az Európai Bizottság jóváhagyásával 30 milliárd forinttal száll be, szakértők előrejelzése szerint a befektetés a bruttó nemzeti össztermék (GDP) egy-másfél százalékos növekedését eredményezi.

NOVEMBER

November 4-től öt héten át gyilkosságok egész sora rázta meg a megye lakosságát. A tompai hármas- és a helvéciai kettősgyilkosság mellett a lakiteleki, illetve a lajosmizsei emberölés szaporította a halálos áldozatok számát. A legnagyobb visszhangot a tompai mészárlás keltette, a 28 éves kelebiai férfi hidegvérrel oltotta ki az őt udvarosként foglalkoztató idős házaspár és lányuk életét. A rendőrség tíz napon át helyszínelt, mígnem az elkövető nyomára bukkant.

DECEMBER

December 1-jén átadták Zsanán a 35 milliárdos beruházás keretein belül megvalósuló gáztározót. A tározó két év alatt készült el 2600 szakértő, 100 alvállalkozó és közel 500 munkás közreműködésével. A kapacitás növelésével a napi kitermelés két hazai nagyváros gázellátását is tudja biztosítani. Amint kiépülnek a Magyarországot Szlovákiával, Horvátországgal és Romániával összekötő vezetékek, tárolóink révén hazánk a régió gázelosztó központjává válhat.

Olvasóink írták

  • 2. AntoniusXXI 2009. december 29. 09:27
    „A visszavart kar a kemény, nem a nyolc általános.”
  • 1. flexsnake 2009. december 29. 08:35
    „,,Kósa Ádám képviseli Bács-Kiskunt Brüsszelben"
    Muszáj ezzel rémisztgetni? Majdnem kiköptem a kávém :D Lángosképű.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszter a színházban: Nem ér a nevem

Szerednyey Béla rendez, főszerepben Cseke Péter. Felhőtlen szórakozás. Tovább olvasom