Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Fedett lovardát avattak Kecskeméten - fotók

Pénteken ünnepélyes keretek között adták át a Hírös Lovarda új létesítményét: most már télen is hódolhatnak szenvedélyüknek az ifjú lovasok az új fedett pályán.
A magyaroknak olyan lehetne a lovaglás, mint Ausztriának a síelés. Ezekkel a szavakkal köszöntötte Fehér Dezső a Hírös Lovardában megjelent vendégeket, mielőtt átadták volna az új fedett pályát, az istállót és az ízig-vérig magyaros csárdát. A kijelentéssel egyetértett az esemény díszvendége, Lázár Vilmos is. A hétszeres fogathajtó világbajnok, utalva a nemzeti lovasprogram célkitűzéseire, fontosnak tartja a lovassport presztízsének helyreállítását, amihez szerinte nagyban hozzájárul a most átadott létesítmény. - Fiatalos, modern, jól felszerelt környezetet biztosít a gyerekek számára, akiknek így megfelelő alternatívát nyújt a négy fal közt, számítógép és tv előtt töltött idővel szemben. Hozzátette: a történelmi múltunkra alapozva nagy sikereket érhet el az ország a lovas turizmus területén, emellett saját magunk számára is fontos a hagyományaink megőrzése.

Új lovardát avattak Kecskeméten - GALÉRIA (fotók: Nagy László)

Ezt a célt fogalmazta meg B. Tóth Ferenc, a lovarda tulajdonosa is, aki szerint a lovassport pontosságra, fegyelemre és kitartásra neveli a gyerekeket, ami elengedhetetlen az egészséges életvitelhez. A delmagyar.hu-nak azt is elárulta, honnan ered szoros kapcsolata a lovakkal.
- Gyerekkoromban a szüleimnek volt tanyája, ami abban az időben elválaszthatatlan volt a lótól: olyanok voltak, mint most az autók. Már ekkor imádtam a közelükben lenni. Később sajnos eltávolodtam tőlük, de ’85-ben az anyagi körülmények végre megengedték, hogy lovat vegyek. Attól kezdve egyre szorosabb a kapcsolatom ezekkel az állatokkal – nosztalgiázott Feri bácsi.

A létesítmény felszentelése után B. Tóth Ferenc Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester asszony és Lázár Vilmos segítségével vágta át a szalagot. A vendégek ezután ízelítőt kaphattak az itt folyó munkából is: lovasbemutató keretében ismerhették meg a különböző lovassportok fortélyait. Eközben a delmagyar.hu bekukkantott az istállóba is, ahol Berki Bernadett, a lovarda egyik oktatója elárulta nekünk, hogy óvodás és iskolás csoportokkal is foglalkoznak délutánonként, de természetesen külön is fogadnak gyerekeket, mindkét esetben óránként háromezer forintért. - Nagyon szeretik az állatokat, de nem mindenkinek megy könnyen a lovaglás elsajátítása. Ha lehet így fogalmazni, erre születni kell.

Bernadett közben megmutatta nekünk Kirát, az egyik lovat, akivel dolgozni szokott. Mint megtudtuk, a kilencéves, ereje teljében lévő kanca nagyjából 800 ezer forint értékű, ami már komoly összegnek számít ebben a világban. Bernadett mégis jobban szereti Fátyolt, aki kicsit „zabolázatlanabb" ugyan, de éppen ezért nagyobb kihívást jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X-Faktor: kíváncsi kiért szorít Janicsák Veca? Mi már tudjuk!

Az X-Faktor lajosmizsei énekese, Kocsis Tibor gőzerővel készül a tehetségkutató második élő adására. Tovább olvasom