Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Fegyverek, hatástalanított puskák, csajkák a börzén

A katonai relikviák gyűjtői találkoztak Kecskeméten, a Lechner Ödön utcai tiszti klubban. Az egykori sorkatonák legendás „kanálgépétől" kezdve a rég elfeledett jelvényekig minden eladó volt.
Ami egy kicsit is kötődik a hadsereghez és elfér egy bőröndben, azt a hét végén Kecskeméten meg lehetett vásárolni. Az eladásra kínált holmikból akár egy rajt is fel lehetett volna szerelni: egyenruhák, szúró-vágó fegyverek, hatástalanított puskák, csajkák, jelvények, kitüntetések közt válogathattak a gyűjtők és a nosztalgiázni vágyók.

A kínálat óriási volt, például a filléres alumíniumjelvényektől a több százezer forintot érő Szovjetunió Hőse medálig mindenki a saját pénztárcájának „teherbírása" szerint válogathatott a kitüntetések közt – az árak ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy a különleges érdemrendekből most nem kelt el egyetlen darab sem.

Military börze Kecskeméten. Fotó: Galambos Sándor.
Military börze Kecskeméten.
Fotó: Galambos Sándor

Ezúttal a szokottnál kevesebben vásároltak, a legtöbben inkább egy kellemes szombat délelőtti programnak tekintették a „börzézést". Hosszasan lapozgatták a katonai témájú könyveket, nézegették a megsárgult fotókat és a tábori levelezőlapokat. Sokan a családot is rábeszélték egy kis nézelődésre.

Az idősebbek főleg a sorkatonai idejükhöz köthető tárgyakat keresték, a gyerekek mindent kézbe vettek, felpróbáltak, ami a kezük ügyébe került, az anyukák pedig az egyenruhákat nézegették, vagy azon szörnyülködtek, hogy hajdan az étkezés után a csajkát homokkal és fűvel kellett kisikálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkopott az Edda népszerűsége, csak lézengtek a koncerten

Kevesen voltak kíváncsiak az Edda kecskeméti koncertjére. A kezdés fél órát csúszott, a pocsék… Tovább olvasom