Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Felavatták a megújult Petőfi szobrot Kiskunfélegyházán

Mindannyian Petőfi kortársai vagyunk abban az értelemben, hogy súlyos feladatok állnak előttünk - mondta L. Simon László az avatáson.
Mindannyian Petőfi kortársai vagyunk abban az értelemben, hogy súlyos feladatok állnak előttünk - mondta L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke kedden Kiskunfélegyházán, a felújított Petőfi-szobor avatásán.

"A céljaink azok nagyjából, mint az ő korában a magyar íróknak és a magyar politikusoknak voltak: visszaszerezni a nemzet szuverenitását, megszabadulni mindattól a tehertől, amit az elmúlt évtizedekben az ország kiszolgáltatottá tételével ránk tettek, és újra visszaszerezni nemzeti büszkeségünket" - hangsúlyozta a politikus, aki a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke is egyben.

L. Simon László reményét fejezte ki, hogy "erőnk, kitartásunk és a tehetségünk is meglesz hozzá, hogy méltók legyünk a nagy költő emlékéhez".

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évszázadokban a magyar írók sokat tettek a magyar nemzet felemelkedéséért, "a nem egyszer zsákutcába került magyar politika és történelem helyzetének javításáért".

L. Simon László emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök pár nappal korábban Tusnádfürdőn elmondott beszédére, amelyben a miniszterelnök a magyar nemzet egyik legnagyobb tragédiájának nevezte, hogy "szétszórattunk a történelem viharainak köszönhetően, hogy a magyar nemzet jelentős része az anyaország határain kívül kénytelen élni és küzdeni mindennap a magyarságáért".

Néhányan úgy döntöttek, hogy ezt a szobrot is átmenekítik, és mi tudjuk, hogy jó helyet találtak neki, mert a kiskunfélegyházi közösség büszkén vállalja azt az örökséget, amit Petőfi Sándor itt hagyott nekünk - utalt a szobor Erdélyből történt elszállítására L. Simon László.

Kapus Krisztián (Fidesz), Kiskunfélegyháza polgármestere, a körzet országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Petőfi halálának 164. évfordulóján, születésének 190. évfordulóján a város méltóképpen emlékezik meg.

Köllő Miklós Petőfi Sándort ábrázoló szobrát először 1897-ben állították fel Segesváron, a költő halálának feltételezett helyszíne közelében. A műalkotás az első világháború idején, 1916-ban került Magyarországra, és 1922 tavaszán állították fel ismét. A költő szobra a Radnay Béla szobrászművész által tervezett talapzatra került Kiskunfélegyháza főterén. A több mint 100 éves szobor és 91 éves talapzata felújítását a Nemzeti Kulturális Alap 10 millió forinttal támogatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikrobusz és kamion ütközött Nyárlőrincnél

A 44-es úton szerda reggel történt balesetben hárman megsérültek. Tovább olvasom