Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Feleslegessé nyilvánítják a kalocsai kórházat is?

Február 15-én kiderül, melyik kórház felesleges egy épphogy létrehozott mamutszervezet, jelesül a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szerint - írja a Napi Gazdaság. Érintett lehet a kalocsai kórház is.
A Nefmi tegnap esti, a rendszer átalakításáról szóló közleménye szerint Cserháti Péter helyettes államtitkár Tapolca, Körmend, Csorna, Győr, Marcali, Nagyatád, Komló, Pécs, Kazincbarcika, MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ, Miskolc, Vásárosnamény, Debrecen, Kalocsa, Makó, Szeged, Kisbér, Komárom, Budapest képviselőivel egyeztetett, amiből pontosan nem ítélhető meg, hogy a jelzett városokban működő kórházak milyen módon alakulnak át, jelenlegi aktív ágyaikat hány százalékban veszthetik el.
Összességében, a tegnap megismert lista alapján azonban a jelenlegi 89 aktív kórházszám akár 79 -re csökkenhet, a tervezett folyamat a szerkezetátalakításra javasolt intézményekben (beleszámítva a miskolci MISEK-et és esetleg a debreceni Kenézy Kórházat) 3569 ágyat érinthet.

Kalocsa, Mohács, Csorna, Kazincbarcika, Nagyatád, Marcali, Makó, Komárom, Kisbér, Tapolca esetleges megszűnésével a hazai aktív kórházak száma tehát 79-re csökkenhet. A megmaradó 79 kórházból 10 speciális ellátásra szakosodott, illetve a közeljövőben további kórház-egyesítések is várhatóak.

Hol a hiba a rendszerben?

Mindez pedig azt jelenti, hogy úgy szűnik meg a kórházak egészségszervező és helyi munkáltatói funkciója, hogy helyette a Semmelweis terv nem ígér semmit - fogalmazott Poller Imre egészségügyi szakértő a lapnak. Nem teljesül az az elvárás sem, hogy egy megyén belül minimum egy olyan kórház legyen, ahol a bajok 80 százalékát orvosolhatják. A kórházak közötti új munkamegosztás megöli a kiskórházakat, és az összes feladatot a nagyok felé irányítja, amelyek pedig sem az utókezelésekre, lábadozásokra nem lesznek képesek helyet biztosítani, sem a bonyolult, drága beavatkozásokat kellő volumenben elvégezni.

A koncepció semmivel sem jobb, mint a Molnár Lajos féle modell - hangsúlyozza Poller Imre. Mindemellett használhatatlanná válnak az eddigi népegészségügyi mutatók, nem lehet majd semmihez viszonyítani - merthogy eddig ilyen nem volt -a térségi halálozási, megbetegedési mutatókat.

Olvasóink írták

  • 2. racionalitás? 2012. február 10. 09:13
    „LESZN ITT MAJD ORVOS IS ++++++BAN....TESZNEK RÓLA....aki tudja mondja---aki nem csinálja...összeesküvősparanoiáséknál így megy ez...birka nép meg tűri...hát?????megérdemli.”
  • 1. mazsolaszolo 2012. február 10. 08:42
    „A nagynéném érintett, úgyhogy én is elég jól ismerem a dörgést. Kalocsa környékén egy halom aprófalu, zsákfalu, kisfalu van, ahol javarészt idősek és nagyon idősek laknak. Úgyhogy ezzel a húzással gyakorlatilag a mi remekbeszabott Viktorunk halálra ítéli ezeket az embereket. Már Kalocsára is nagyon nehéz bejutniuk, egy-másfél vagy több órás is lehet egy buszút (attól függ, hogy melyik kis faluban laknak), de kocsival sem könnyebb, mert néhol iszonyúak az útviszonyok. Akinek komolyabb baja van, sokszor be sem jut félútig sem.
    Ha a kórházat is elveszik, akkor ezzel kb. 40.000-50 ezer embert ítélnek halálra.

    Vagy csak hadd hulljon a férgese, Viktorka?! :(:(:”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fagy megviseli a Menhely négylábú lakóit is - galéria

Megtelt a Menhely az Állatokért Alapítvány telephelye. A zord téli időben rengeteg kutya várja nap mint nap, hogy végre szerető gazdára leljen. Tovább olvasom