Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a társát felgyújtó hajléktalan

Pásztor Sándor vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt két év börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyeri Bíróság csütörtökön Kecskeméten kihirdetett jogerős ítéletében, melynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették.
Pásztor Gyula vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, de a bizonyítási eljárás során, az orvos szakértő megváltoztatott véleményét figyelembe véve, a vádhatóság megváltoztatta a minősítést és felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.

A vádirat szerint az 50 éves vádlott és a sértett távoli rokonok és barátok . A két hajléktalan férfi napjai nagy részét általában együtt töltötte, együtt italoztak. 2011. június 19-én a közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt álló sértett távozott a közös alkalmi helyükről, és magával vitte a vádlott által vásárolt bort.

Aznap délután a város központjához közeli bank hátsó bejárata melletti beugróban találkoztak újra. Itt is folytatták a közös italozást, melynek eredményeként a sértett elaludt.

Ekkor a vádlott egy üres papír tojástartót gyújtott meg és azt közvetlenül az alvó sértett háta mögé, a kabátjára helyezte azzal a szándékkal, hogy a ruháját meggyújtsa. Ezt követően az alvó sértettet magára hagyta.

A meggyújtott tojástartótól a sértett ruhája kigyulladt, a járókelők szabadították meg az égő ruházatától, majd a kiérkező mentő kórházba szállította.

A sértett égési sérülései a teljes testfelszín mintegy 15 százalékára terjedt ki. Az elsődleges szakértői vélemények szerint, a segítség elmaradása esetén, jóval nagyobb kiterjedésű és súlyosabb égési sérülés jöhetett volna létre, melynek kialakulása életveszélyes állapotot, szerencsétlen esetben akár halált is eredményezhetett volna.

A vádlott a bíróság előtt nem tett vallomást, a nyomozati szakban viszont elismerte, hogy ő gyújtotta meg a sértett ruházatát, de csak azért, hogy “megtréfálja".

A sértett is megjelent a bíróság előtt, aki elmondta, hogy a vádlott unokatestvére. Közölte, hogy az eset előtt együtt italoztak, majd ő elaludt és a kórházban ébredt fel. Sírva kérte a tanácsvezető bírót, hogy ne büntesse meg az unokatestvérét. A vádlott bocsánatot kért a sértettől, hangsúlyozta: nem tudja, hogy miért követte el a tettét. A sértett és a vádlott is rokkantnyugdíjas, 20-25 ezer forint közötti nyugdíjat kapnak.

Piegel Zsolt tanácsvezető bíró a csütörtöki tárgyalási napon levetítette a bank térfigyelő kamerájának a felvételét, melynek hatására a jelen lévő orvos szakértő megváltoztatta véleményét és hangsúlyozta, hogy jól látható, hogy a sértett saját maga le tudta vetni az égő felsőruházatát, így az égés nem okozhatott volna halálos sérüléseket.

A megváltoztatott szakértői vélemény hatására az ügyész megváltoztatva korábbi indítványát.

Az ítélet azonnal jogerőre emelkedett, mert nem érkezett fellebbezés az ügyben, így a bilincsben “érkező" hajléktalan szabadon távozhatott.

Korábban:

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolják azt az 50 éves férfit, aki a vádiratban foglaltak szerint júniusban meggyújtotta alvó barátja ruházatát Kecskemét belvárosában. A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott és a sértett távoli rokonok és barátok voltak. Mindketten hajléktalanok, ezért a napjaik nagy részét általában együtt töltötték, együtt italoztak. Június 19-én is együtt italoztak a város több részén, de a délelőtt folyamán a már részeg sértett egyszer csak úgy távozott a, hogy a vádlott által vásárolt bort magával vitte. A délután folyamán a Petőfi Sándor utcai „Szalag üzletház" mögött, egy bankautomata elhelyezése céljából kialakított beugróban találkoztak újra. Itt is folytatták a közös italozást, melynek eredményeként a sértett a kabátján ülve, hátát a falnak döntve elaludt.

A vádlott ekkor meggyújtott egy üres papír tojástartót, majd azt közvetlenül az alvó sértett háta mögé, a kabátjára helyezte azzal a szándékkal, hogy a ruháját meggyújtsa. Ezt követően elhagyta a helyszínt. Közben a meggyújtott tojástartótól a sértett ruhája kigyulladt, így a járókelőknek kellett megszabadítaniuk az égő ruházatától, ugyanis ittassága folytán nem érzékelte a vele történteket. Ezután a kiérkező mentő kórházba szállította. A sérülések büntetőjogi gyógytartama 8 napon túli lett. Amennyiben a járókelők nem segítenek, még súlyosabb égési sérülés jöhetett volna létre, melynek kialakulása életveszélyes állapotot, szerencsétlen esetben akár halált is eredményezhetett volna. Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben az ügyészség szabadságvesztés kiszabását indítványozza a vádiratban.

Olvasóink írták

  • 1. Emberségetavilágnak 2011. november 24. 23:19
    „Felfüggesztett. Marad az utcán. Kihűlhet? Brrrrrr.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók égtek benn a kigyulladt műhelyben

Kigyulladt egy autószerelő műhely a Bács-Kiskun megyei Apostagon. Az anyagi kár eléri a 15 millió… Tovább olvasom