Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Felszámolást kezdeményeznek félegyházi gyár dolgozói

Felszámolást kezdeményeznek a TE Ganz Röck Zrt. ellen a kiskunfélegyházi gyár dolgozói, mert közel féléves bérüket nem fizették ki a tulajdonosok. A gyárban szeptember 3-a óta áll a termelés, mert a tartozások miatt kikapcsolták az áramot - közölte Kengyel Gábor szakszervezeti titkár.
A Fővárosi Bíróságra szerdán fogják elküldeni a felszámolási eljárást kezdeményező levelet, amelyet 144 dolgozó írt alá - mondta Kengyel Gábor. Levelükben azt kérik a bíróságtól, hogy állapítsa meg a cég fizetőképtelenségét, és indítsa el a felszámolási eljárást.

Az előzményekről annyit közölt a szakszervezeti vezető, hogy augusztusban benyújtottak egy fizetési felszólítást a cégnek, amelyre a hónap végén választ kaptak, majd a dolgozók márciusi és áprilisi bérét átutalták.

A gyárban szeptember 3-án kikapcsolták az áramot a tartozások miatt, azóta a dolgozók nem járnak be, de munka sem volt már - mondta a szakszervezeti vezető.

Kengyel Gábor beszámolt arról, hogy a Vasasszakszervezet és az üzemi tanács nyílt levelet írt a társaság részvényeseinek. A levelükben arra várnak választ, hogy mi a tulajdonosok szándéka a gyárral, valamint mikor fognak a dolgozók hozzájutni elmaradt fizetésükhöz.

"A dolgozók és családjaik - a jelentős bérelmaradások miatt - egyre többen nem tudják fizetni a közüzemi számláikat, banki törlesztő részleteiket. A közelgő tél miatt egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülünk, egyesek krízishelyzetben vannak" - áll a részvénytulajdonosoknak írt levélben.

A szakszervezeti vezető információi szerint a TE Ganz Röck Zrt. részvényesei szerdán tartanak közgyűlést.

Az energetikai gépgyártásra és edénygyártásra szakosodott kiskunfélegyházi gyárban két éve csak késleltetve, hosszabb-rövidebb ideig tartott munkabeszüntetések után kapták meg elmaradt bérüket a dolgozók. A Bajnai-kormány április 7-én döntött arról, hogy megmentési és szerkezetátalakítási támogatás keretében kezességet vállal a TE Ganz Röck Zrt. által kereskedelmi banktól felveendő likviditási hitelhez. A kezességvállalást még az Európai Bizottságnak is jóvá kellett hagynia. A kormányhatározat szerint állami garanciával legfeljebb 2,071 milliárd forint likviditási hitelhez jut a TE Ganz-Röck Zrt. a pénzügyi válság hatásainak csökkentése és a munkahelyek megtartása érdekében.

Kengyel Gábor az MTI kérdésére elmondta: nem tudja, miért nem jutott hozzá a társaság a hitelhez, de arról sincs információja, hogy mekkora a társaság tényleges tartozása.

Amikor teljes kapacitással termelt a gyár a társaság állandó alkalmazotti létszáma 370 körül volt, és rendszeresen 120 külsőst foglalkoztattak a Kiskunfélegyháza környéki településekről.

A TE Ganz-Röck Zrt. többségi tulajdonosa a Resonator csoport, a kisebbségi - 45 százaléknyi tulajdoni hányaddal pedig a Vegyépszer csoport.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csak a Mercedesre figyel az új rektorhelyettes

Palkovics László professzor, a Kecskeméti Főiskola új, stratégiai rektorhelyettese nyilatkozott a Mercedesről és a GAMF-ról. Tovább olvasom