Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Fenyővásár: ez nem olyan, mint az erdőirtás

Kecskemét - Megkezdődött a fenyődömping: luc, fekete, ezüst, normand, esetleg műfenyő – a lényeg, hogy méltó éke legyen az ünnepnek. A legtöbbeknek az ár sem utolsó szempont, és van, aki a környezetért aggódik.
- A karácsony előtti utolsó három-négy nap a legerősebb, de sokan már december közepén megveszik a fenyőfát – tudtuk meg Virág Zoltán fenyőfaárustól, aki szerint Kecskeméten hamarabb elkezdenek nézelődni a vásárlók, míg Budapesten a legtöbben az utolsó pillanatra hagyják a fenyővásárlást.

A luc még mindig a legkelendőbb, főleg az ára miatt, a legtartósabb azonban a fekete fenyő. Az ezüstöt és a normandot viszont a dús levelei miatt kedvelik. Zoltán szerint mindegy, milyen fajtát választunk, a lényeg, hogy lehetőleg magyar fa legyen. No nem a hazafias érzelmeinket szeretné felkelteni, egyszerűen azért tartja jobbnak a magyart, mert az kisebb utat tesz meg, így hamarabb kerülhet az otthonunkba, és tovább maradhat a szoba dísze. Ő maga Zala és Somogy megyéből válogatja össze a fákat, és a kivágástól az eladásig saját kezűleg gondoskodik róluk. Kecskeméten december 8-a óta árul, a fák pedig december 4-én és 5-én lettek kivágva.

Fenyőfaárusok Kecskeméten - GALÉRIA (Fotók: Nagy László)

A műfenyőt természetesen nem tartja méltónak az ünnep fényéhez:
- Szép, szép, de akkor sem az igazi – vallja. Sokan azért veszik a műanyagot, hogy ne kelljen annyi fát kivágni az erdőkből. Úgy gondolnak erre, mint mondjuk az Amazonas őserdő irtására, pedig ez nem úgy működik, hogy decemberben nekiesünk a hegyeknek, és megkopasztjuk mindet. Ezeket a fákat azért ültetik, hogy legyen mit feldíszíteni az otthonokban. Akár a búza: azt sem sajnáljuk, mikor learatják, mert tudjuk, hogy azért ültették, hogy kenyeret süssenek belőle.

Karácsonyi előtti fenyő vásár Kecskeméten! from Delmagyar.hu - Kecskemét on Vimeo.


A környezetvédők megnyugtatására vásárolhatunk gyökeres fenyőt is, de ebben az esetben ügyelnünk kell a kiültetésre. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen környezetbe, és hogyan telepítjük ki a fát, mert könnyen arra a sorsra juthat, mint kivágott társai. Emellett több helyre visszavihetjük a haszontalanná vált fenyőket, de aki teheti, akár tüzelőnek is felhasználhatja.

Az árusok nagy örömére az élő fa iránti kereslet nem csökkent az elmúlt években, legalábbis ezt bizonyítja, hogy Virág Zoltán évek óta hasonló mennyiséget ad el. Ottjártunkkor is nagy volt a forgalom.
- Mi lucfenyőt szoktunk venni, leginkább az ára miatt. Nekünk nem az számít, hogy minél nagyobb, minél díszesebb, minél drágább legyen a fa. Ami körülveszi, az legyen igazán szép és meghitt – osztja meg velünk egy vásárló, Misi bácsi a családi hagyományokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz darab társasjátékot próbálhatunk ki egyszerre

Minden hónap utolsó szombatján a Szórakaténusz Játékmúzeumban tíz órától négy óráig a társasjátékoké a főszerep. Tovább olvasom