Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Figyeljen, milyen sonkát vesz! Máris tízmilliónál járnak az ellenőrök

Máris közel tízmillió forintos bírságot szabtak ki a Tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzéseken. Bács-Kiskun megyében is akadt szabálytalanság.
Elsősorban higiéniai hiányosságok, minőségi, fogyaszthatósági és jelölési hibák miatt intézkedtek az ellenőrök. Mintegy húszezer tétel vizsgálatának eredményeképpen 20,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.

A tavaszi akció április 9-éig, húsvét hétfőig tart.
Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a húsvétot megelőző időszakban kiemelt, a teljes élelmiszerláncra kiterjedő országos ellenőrzést tartanak hazánkban.

Kiemelten ellenőrzik a friss húst, a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményeket (különösen a sonkát), a tojást, az édesipari termékeket, a borokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöt. Vizsgálják a felsorolt termékeket forgalmazó, csomagoló, értékesítő, a takarmány előállítással és forgalmazással, az élőállat szállítással és az élelmiszerhulladékok kezelésével foglalkozó vállalkozásokat.

Eddig az élelmiszer forgalmazó helyeken elsősorban higiéniai hiányosságok, minőségi, fogyaszthatósági és jelölési hibák miatt intézkedtek. A takarmány előállítás és forgalmazás, illetve az állatszállítások ellenőrzésekor kevés probléma merült fel, de az élelmiszerhulladékok kezelésénél találtak hiányosságokat.

Országosan 2.832 ellenőrzést végeztek a hatóság szakemberei. Élelmiszer előállító helyen 396, az élelmiszer forgalmazásban 1.826 ellenőrzés történt. Takarmányt 91, állatszállítmányt pedig 519 esetben vizsgáltak.

A feltárt szabálytalanságok miatt 74-szer figyelmeztettek, 136 alkalommal bírságoltak, mégpedig közel tízmillió forint értékben. A kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés április 9-éig tart, de az üzletek ezt követően is számíthatnak ellenőrökre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz oszlopnyi légkábelt vitt el a tolvaj

Mintegy 500 méteres szakaszon tűnt el a légkábel az 54-es főúton, Bócsa közelében. A tolvajt még… Tovább olvasom