Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Fogathajtó-vb: ellopták a magyar aranyérmeket

Kecskemét – Nemcsak én hibáztam, megbüntetett a sors – értékelt a delmagyar.hu-nak Lázár Zoltán, akit az akadályhajtás előtt egy technikai malőr zökkentett ki ritmusából, végül egyéniben harmadik, csapatban második lett a kettesfogathajtó-világbajnokságon.
Végre elállt az eső. Vasárnap délután, pontban fél ötkor nyitott is a VIP-terasz, a hófehér abrosszal borított asztal körül a bíbor színű kárpitos székek előbújtak a védőfólia alól. A „Very Important Person"-nak becézett gazdagok és szépek azonban csaknem szállingóztak, pedig volt mit nézni.

Például Varga Péter parádéját. Verőhiba és időtúllépés nélkül teljesítette az akadályhajtást a 37 esztendős, vb-újonc hajtó. Fájdalom, a díjhatásban és a maratonhajtásban nem szerepelt kimagaslóan, így az élboly versengésébe nem szólhatott bele. Végül 14. lett. Ez hatványozottan igaz, a maratonin a fogatból kizuhanó címvédőre, Lázár Vilmosra. A bukással a sorsa már a szombati napon megpecsételődött, végül a vert mezőnyben zárt, 61.-ként.

A Lázár-fivérekkel csapatot alkotó harmadik tag, Selyben Zsolt kifejezetten jól kezdett, de végül kettőt is rontott, 10. lett. Így eldőlt, hogy minden Lázár Zoltánon áll vagy bukik. A hűvös-szeles idő ellenére összesereglett mintegy hat–hétezer néző pedig váltig állította, meglesz a kettős magyar siker, az egyéni és csapatarany.

Fotó: Gyöngyösi Balázs (galéria)

Nem lett meg. Pedig a forgatókönyvre nem lehetett panasz. Az éllovas Lázár üldözői közül a holland Verstappen és a svájci Schenk is két verőhibával és időtúllépéssel abszolválta csak a pályát, így minden feltétel adott volt az aranyvasárnaphoz. Csakhogy Diane Brownlie elmélázott. A főbíró szerepében tetszelgő, finom angol úrihölgy elfelejtett csengetni, ám az óra elindításán kívül ez is feltétele a szabályok szerinti rajtnak.

– Nem akarom áthárítani másra a felelősséget, de ez a váratlan szituáció bizony teljesen összezavart engem is, és a lovaimat is, ilyesminek nem szabadott volna megtörténnie – magyarázta a záróünnepség utáni sajtótájékoztatón az ifjabbik Lázár fivér. – Nem tudtam, hogy induljak, vagy ne induljak, attól féltem, hogy kizárnak. Ami utána történt, arra pedig nincs magyarázat. Ennyit rontani? Te jó ég! Ezt majd kielemezzük. Mindenképpen csalódás ez a harmadik hely, hiszen győzni akartam. Megbüntetett a sors.

Fotó: Gyöngyösi Balázs (galéria)

S hogy mi történt? A hatszoros világbajnok hajtó korábban kettes fogattal még soha sem hibázott éles versenyhelyzetben, ezúttal viszont az 5-ös, a 14-es és a 19-es akadálynál is lepottyant a narancsszínű bójáról a citromsárga labda. A három verőhiba pedig 8,04 másodperces időtúllépéssel párosult, így nemcsak az arany, az ezüst is elúszott.

Pedig lovas nemzetünket ünnepelni érkezett Schmitt Pál, az Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is. Be kellett érniük az egyéni bronzzal és a csapatezüsttel, a gratuláció ezen az estén főként a hollandoknak járt. Merthogy dupláztak a tulipánosok, Harrie Verstappen fejére került a korona, és a Gosschalk, Van Tergouw, Verstappen trió is megdicsőült.

A versenyprogram után hosszúra nyúlt az este, a látványos záróünnepség után került csak sor az eredményhirdetésre. Mire levonultak a színről a főszereplők, az aréna már csaknem üresen kongott, a fél nyolcra tervezett sajtótájékoztató pedig csak kilenckor kezdődött. Az értékelések után a stadion melletti sátorban folytatódott a mulatozás, ahol elszalasztott vb-arany ide vagy oda, mégiscsak a bronzérmes Lázár Zoltánnak szólt a nóta, nem pedig holland vagy svájci riválisának. Bátyja, Lázár Vilmos, aki a Magyar Lovas Szövetség elnöke is, kijelentette: Magyarország készen áll egy újabb nemzetközi verseny világszínvonalú megrendezésére.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. smucilimu02 2010. április 05. 15:49
  „Ja és bocsi kihagytam vmi nagyon fontosat!!!! MI AZ HOGY ELLOPTÁK!!!!!!!!!????????????????? na nehogy má hát nem igaz!!!! ez ők b*szák el: az a sok nagyképűsködés meg a sok munka( CBA, Lovasszövetség és egyéb) ezek mellet nem lehet világbajnoki címet nyerni!!!!! nem csak oda kell adi vkinek a lovakat h hajtogassa meg izé.... hanem az neked kell hajtani!! azé vhol már legyen egy határ!! Minden elismerésem az övéké de egy idő után nemlehet csak úgy odamennii és azt mondani nagyképűen h enyém lesz megnyerem meg ilyenek!!! azért egy világbajnoki címet nem adnak olyan könnyen csak úgy oda! Én is világbajnok akarok lenni és mégse kapom meg! :) már van nekik 7 meg 6 azokat megszerezték és mindenki büszke volt és az is rájuk de MINDENT NEM LEHET!!!!!!!!! ezért nem lettek 2008 ban világbajnokok Beesd-ben!! ott is nyerni akartak de nem jött össze!! IJsbrand és a hollandok jobbak voltak és most is!! ILYEN AZ ÉLET!! elértünk nagyonsokmindent a határ a csillagos ég!!(azért ebből a sportból is ki lehet öregedni!!) ezt nem úgy értettem! ezekért a dolgokért tenni is kell!! :I”
 • 27. smucilimu02 2010. április 05. 15:38
  „Én ott voltam mindent láttam szerdától kezdve. És egyáltalán nincs igaza a cikk írójának mivel a Varga Peti nagyonis jól ment a díjhajtásban csak mivel neki 1. Vb-je "VB ujjonc" és mivel a bírói testület még nem sokszor találkozott a nevével vagyis nem ismerik úgy mindt a többi "nagy nevet" ezért pontozták így le. Egyébként nagyon szép díjhajtást ment :). Lenne még egy észrevételem hogy mielőtt a cikk írója bármit is ír bárkiről legalább a nevét megtanulhatná leírni és ezzel itt a főbírónőre gondolok rendes neve: Diana Brownlie nem Diane Brownlie. ja és ráadásul az a rész ott nem igaz!!!!!!! egyáltalán nem tetszelgett ott.... azért megnézném hogy a cikk író milyen főbíró lenne egy ilyen nagy eseményen vagy akár egy kis régiós versenyen h az mennyi munka ...... :S ÉS a legnagyobb már bocsánat de nem tok már h fogalmazni HÜLYESÉG!!! ebben a cikkben hogy ELMÉLÁZOTT és hogy nem CSENGETETT(ez terjedt el.... nekem ne mondja senki hogy nem csengetett mivel ott ültem a VIP-be az ablak alatt és tisztán hallottam h csengetett és rajtam kívül aki ott ült mindenki hallotta és azon csodálkozott hogy Zoli miért nem indul!!! hogy miét?? ! AZÉRT MERT A hangosító "elfelejtette" felnyomi a mikrofon hangját !! vagyis a velünk szembe lévő tribüön ülők és Zoli is jóhogy nem hallotta a csengőt!! ÚGYHOGY itt a legnagyobb hibás nem Diana hanem a hangosító ezért nem a főbírót kell elővenni hogy mi is volt!!! :@ és még egy rövid dolog! Zsiga74 nek teljes mértékben igaza van ott volt még 7 másik magyar róluk is lehetne sok szép dolgot mondani, sőt hogy fokozzam ott volt még a magyarokon kívül 62 külföldi töbszörös Világ , és Európa Bjanok ilyen olyan nagy versenyek bajnokai rengeteg nagy ember h említsek párat: Mieke van Tergouw, Rainer Pointl, Francois Dutilloy, Barnaby Bowman, Sebastian Warneck, Claudio Fumagalli, Larry Poulin és még folytathatnám.... de mindt minden ember én is a magyaroknak szurkoltam és szurkolok mindig attól függetlenül hogy én kit ismerek kinek vagyok a barátja... :) úgyhogy Zsiga74 IGAZAD van de nagyon! őket is megemlíthetné vki !!!!! BOCSI H ilyen hoszzú komit irtam :)”
 • 26. hanzi65 2009. augusztus 28. 15:59
  „A stadion melletti sátorban az ünneplés Varga Péternek az akadályhajtás (egyetlen hibátlan alapidőn belüli) világbajnokának szólt. Az ünnep hangulatát csak fokozta, hogy megjelentek a világbajnok holland válogatott tagjai és szurkolótábora valamint a magyar válogatott köztük a Lázár testvérek is.”
 • 25. Buksi71 2009. augusztus 26. 06:33
  „Tengerke! A talpára kell, nem momdták? Mit gondoltál miért üvöltöztek patkolás közben...”
 • 24. zsiga74 2009. augusztus 25. 19:20
  „Egy dolog nagyon érdekes. Mégpedig az, hogy minden cikk csak a Lázárokról szól, holott rajtuk kívül még ott volt 7 másik magyar hajtó, akiket senki sem említ meg. Na ez az ami felháborító.....”
 • 23. tengerke 2009. augusztus 25. 18:53
  „Buksi71 2009.08.24. 20:05 tengerke: csak az szóljon hozzá aki már legalább 20 lovat megpatkolt...

  21.-et patkoltam. Mostmár hozá szólhatok?”
 • 22. web 2009. augusztus 25. 11:56
  „Vagy csak én nem értem a címet?”
 • 21. hercehurca 2009. augusztus 25. 11:18
  „Gratulálok a magyaroknak! Világversenyen dobogóra állni gyönyörű teljesítmény!
  A legprofibb is hibázhat. Na, de ők a hibáikkal együtt is dobogóra kerültek.”
 • 20. xene@freemail.hu 2009. augusztus 25. 09:45
  „Ami nincs lebetonozva ebben az országban, azt el is lopják sajnos (2 nagy szobrot a Lázár-tesóknak). Még a macskaköveket is kiszedik, ha éppen úgy esik...”
 • 19. Aranka53 2009. augusztus 25. 08:44
  „Mi az hogy ellopták??? Kérdem én egyáltalán őrizték???”
 • 18. .suhym. 2009. augusztus 25. 07:24
  „17. hozzászólás Buksi71 2009.08.24. 20:05

  Patkolástól még egyetlen kovács sem tanult meg lovagolni:))))))))))))”
 • 17. Buksi71 2009. augusztus 24. 20:05
  „tengerke: csak az szóljon hozzá aki már legalább 20 lovat megpatkolt...”
 • 16. balays88 2009. augusztus 24. 19:54
  „Ütött hármat, na és? Megeshet ez még a jobbakkal is hibáznak. Persze, hogy a két arany volt a cél. Nagyon el lettek kényeztetve a magyarok, hogy a 2. és a 3. hely már említésre, elismerésre sem méltó!!!!”
 • 15. AntoniusXXI 2009. augusztus 24. 19:31
  „7. hozzászólás Rika09 2009.08.24. 15:56:
  világklasszis élsportoló vagy? mi újság a gyógytesin?”
 • 14. tengerke 2009. augusztus 24. 19:16
  „No igen jól mondod .suhym.! Ha valki enyire nem bízik a Magyarokban, és leszólja őket, miért él itt ebben az országban.

  Láttam a történteket. Fura módon az utolsó indulónál, akin múlott a Magyar csapat és az egyéni VB-arany megy tönkre a mikrofon, vagy kerül más szögbe. Nem vitatom, hogy a hajtó is hibázott, de a teher, és a szituáció okozta zavar elégge befolyásolt mindent. S ott van még az is, hogy az egyesek szerint "béna" hajtó hatszoros világbajnok, s egy VB-n sem ütött. Hát nem fura. Na de mindegy, ezen már nem lehet változtatni.”
 • 13. .suhym. 2009. augusztus 24. 18:50
  „7. hozzászólás Rika09 2009.08.24. 15:56

  Te biztosan minimum felnőtt válogatott sportoló vagy /voltál, legalább három sportágban, boksz, kenu, fogathajtás!:))))))))
  Fotelben ülve, netalán testnevelésből felmentve...ja, úgy könnyű ám!:))))))))))”
 • 12. AntoniusXXI 2009. augusztus 24. 18:32
  „Ellopták végülis, csak nem a hagyományos módon. De ha közrejátszott bírói hiba, márpedig közrejátszott, akkor azért van alapja a dolognak.”
 • 11. tengerke 2009. augusztus 24. 17:33
  „A cím valóban abszurd, de olyan ne szóljon hozzá aki vagy nem ért a fogathajtáshoz, vagy csak mert ráér. Ott voltatok? Nem. Akkor?
  Ja és a poliikának ehhez semmi köze...”
 • 10. Buksi71 2009. augusztus 24. 17:31
  „Hamis-gyöngyös hír!
  Szeretne figyelemfelkeltő cikket írni, de már a címnél hazudik. Tipikus sajtófogás, talán így is tanítják. Ma már az IGAZ, az IGAZSÁG nem hírértékű, ezért kicsit lódítanak. hogy kapósabb legyen a cikk.
  Miért kell az olvasónak hazudni??? Miért hiszik, hogy kell???
  Undorító!
  ****************************************************************************************************************************************
  Arról nem tudom, hallott-e, hogy a kormány fontolgatja az újságírók fizetésének 50 %-os emelését, és további biztosítását központi alapból.
  Nekem az jelezte aki az aranyérmeket "ellopta". Szerintem megbízható forrás...”
 • 9. anna 2009. augusztus 24. 16:42
  „Ezt a szélhámos ujságírót !”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garázdákat kapcsoltak le Kecskeméten

Kecskemét - A kecskeméti rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt eljárást.… Tovább olvasom