Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Folytatódik a kecskeméti ˝Egészségedre!˝ projekt

Középpontban a magas vérnyomás és a depresszió.
Élj 140/ 90 alatt!

Megtudhatja, hogyan kell karban tartani a magas vérnyomást!
Nem a magas vérnyomás öröklődik, hanem a környezet. Tehát ha valaki magas vérnyomásos szülők gyermeke, hozza magával az életviteli mintát és a hipertónia szempontjából veszélyeztetett felnőtt lesz Sajnos az is tény, hogy minél kövérebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy hipertóniás lesz Kétségtelen tény, hogy a fogyasztói társadalom növeli az elhízást, amiben jó partnere a média, hiszen a magas vérnyomást és elhízást okozó chipsek, cukros üdítők fogyasztására bíztat.

A célérték 140/ 90, ezt kellene az orvossal együttműködve elérnie a betegnek, az előadásból az is kiderül, hogyan. Eloszlatunk egy tévhitet, miszerint a férfiakat kell jobban védeni a szívinfarktus ellen. A változókorú hölgyek a – nemi hormonok csökkenése miatt- utolérik, sőt 65 év után meg is előzik a férfiakat a szívinfarktus tekintetében.

Mivel a magas vérnyomás összefügg az felnőttkori diabétesszel, segítünk kiszámolni, hogy előadásaink résztvevői a rizikófaktor tagjai közé tartoznak-e. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség, és ennek megfelelően a Magyar Diabetes Társaság is az ún. FINDRISK kérdőívet ajánlja erre a célra. A módszert Finnországban dolgozták ki, pontosságát több felmérés is igazolta. A nagyon egyszerű kérdéseket tartalmazó kérdőív kitöltése után kapott pontszámok alapján fel lehet ismerni a veszélyeztetetteket.

Az egyszerű kérdések megválaszolását követően kapott pontszám alapján bárki megtudhatja, mennyi a kockázata annak, hogy 10 éven belül cukorbetegség alakul ki nála.

Előadó: Dr. Baltás Géza háziorvos
Helyszín : Kecskemét Kápolna u 8. Idősek klubja
Időpont: december 13. péntek 13 h.

Filmvetítés: Élj 140/ 90 alatt!
Szereplők : Koltai Róbert színművész, Dr. Farkas Katalin belgyógyász, és Dr. Barna István a Magyar Hipertónia Társaság vezetőségi tagja.

Figyeljünk a testünk és a lelkünk jelzéseire!

Egy példa a valóságból: valaki, aki öngyilkosságra készül, bemegy a háziorvosához. Elpanaszolja, hogy nagyon rosszul érzi magát. „Fáj valamije? – kérdezi az orvos. – Igen, mindenem fáj, doktor úr.– A dereka is? – Igen. – No, akkor beutalom a reumatológiára." A beteg ilyen helyzetben tehát nem tudja feltárni valódi baját, és előfordulhat, hogy a reumatológiára nem megy el, hanem feladja az egész életét. Ha én orvosként az egész embert figyelem, felfedezem benne a rejtett depressziót, és észreveszem, hogy neki most segítségre van szüksége. Ehhez gyakran elég annyi, hogy leüljek a pácienssel, és elbeszélgessek vele. Idézet Kalmár Sándor előadásából.

Kalmár Sándor nem tíz, hanem 24 parancsolatban foglalta össze a helyes életvitelhez szükséges „gondolatait". Újévi üzenetnek szánra őket, s úgy véli, aki megfogadja tanácsait, kevéssé hajlamos önpusztító magatartásra.
„ Vagy mi magunk irányítjuk az életünket, vagy sodródunk. Lehetőleg mindent előzetes rend szerint végezzünk.

A rendetlenség az életet alapjaiban kikezdő depresszió forrása.
Figyeljünk a testünk és a lelkünk jelzéseire, amelyek harmóniát igyekeznek létrehozni bennünk.

A lelki táplálékok ellenőrzés nélküli bevitele a szervezetünkbe mérgezést okoz, amely megkeseríti és megrövidíti az életünket.

Előadó: Dr. Kalmár Sándor pszichiáter orvos-kutató
Helyszín: Margaréta otthon
Kecskemét Nyíri út 77
Időpont: december12. 9 óra

Az előadás után levetítjük a Ne légy stresszes! című ismeretterjesztő filmet
Szereplők: Csala Zsuzsa színművész, Dr. Bagdy Emőke pszichológus és Dr. Füredi János pszichiáter professzorok.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskeméten is megvannak a Fidesz jelöltjei

Hétfői ülésén közétette a Fidesz Országos Választmánya a 2014-es választáson a Fidesz-KDNP 106… Tovább olvasom