Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Formula Student autó és Lego-robot a GAMF nyílt napon

Kecskemét – Közel 300 továbbtanulni készülő középiskolás vett részt a Kecskeméti Főiskola legnagyobb karának nyílt napján, a GAMF-on. Az érdeklődők, Lego-robot bemutatót, a száguldó cirkusz járműveihez hasonló Formula Student autót és érdekes fizikai kísérleteket nézhettek meg.
A Kecskeméti Főiskolán a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar a legnagyobb, a felsőoktatási intézmény hallgatóinak körülbelül felét tömöríti. A másik két karon – tanítóképző és kertészeti – kevesebben tanulnak. A hallgatók többsége kecskeméti vagy a környező településeken lakik, de a szomszédos megyékből is érkeznek diákok a GAMF-ra.

A nyílt napra kilátogatók között is sok olyan érdeklődővel találkoztunk, akik nem kecskemétiek. – Ceglédről jöttünk két másik osztálytársammal, hogy többet megtudjunk a GAMF-on szeptemberben induló képzésekről. Pár hét múlva itt a jelentkezési határidő, én pedig nem szeretnék olyan helyre felvételizni, ahol azelőtt nem is jártam. Azért jöttünk, hogy megnézzük, milyen a légkör, a környezet – árulta el Tamás, aki idén májusban érettségizik majd.

Nyílt nap a GAMF-on - KÉPGALÉRIA

A forgatagban mindenki találhatott valami érdekeset. Mészáros Ádám Lego-robot bemutatóval várta a kíváncsiskodókat. Elmondta ilyen gépezetből több is van az iskolában, ezekkel a mini robotokkal szabadon választható órák keretében foglalkozhatnak behatóbban azok, akiket érdekel a programozás. – Ezek a szerkezetek távolság-, fény-, hang- és ütközésérzékelővel rendelkeznek. Különböző algoritmusok segítségével arra kell programozni őket, hogy olyan egyszerű feladatokat tudjanak elvégezni, mint egy előre meghatározott pálya követése – mondta a mérnök informatikus hallgató.

Az intézmény kommunikációs munkatársa, Kállai Erzsébet is azért tartja jónak az ilyen rendezvényeket, mert a leendő diákok itt személyesen találkozhatnak a különböző szakok kínálta lehetőségekkel, munkacsoportokkal, egy-egy oktatóval. – 6 alapszak és 5 felsőfokú szakképzési szak közül választhatnak a jelentkezők. A nyílt napon lehetőség adódik arra, hogy közvetlen közelről tapasztalják meg a fiatalok, mit is tanulhatnak nálunk. A ponthatárok évente és szakonként változnak.

Nyílt nap a GAMF-on - KÉPGALÉRIA

Már készül az új ECO-mobil

Idén is indul egy 13 fős csapat, melynek vezetője Bagány Mihály főiskolai docens. Az új karosszériát egy hallgató, Kutasi Zoltán tervezte. – Az itt bemutatott ECO-mobil mindössze 20 kilogrammot nyom a szénszálas karosszéria miatt, ami nagyon könnyű, ugyanakkor jó teherbírású anyag. A következő fejlesztésünk még ennél is kevesebbet fog nyomni: 14-15 kilogrammot – tudtuk meg Sebők Gergelytől, a Hallgatói Műhely vezetőjétől. 

 
Sebők Gergely, a Hallgatói Műhely vezetője kiemelte, hogy a főiskola nagy hangsúlyt helyez a gyakorlati képzésre, támogatja, hogy a diákok különböző szakmai versenyeken mutassák meg tehetségüket. A hallgatók már számos elismerést szereztek mind itthon, mind külföldön. Tavalyi teljesítményükkel elnyerték a Legeredményesebb Felsőoktatási Intézmény címet. Illetve az Elektromobil versenyen 1. és 3. helyezést értek el a 82 tagot számláló mezőnyben. – Az ECO-mobil autót egy tavalyi versenyre készítettük, amelyet a Shell, üzemanyagot gyártó cég írt ki. A lényeg: 1 liter 95-ös oktánszámú benzin fűtőértékének megfelelő üzemanyagtípussal – benzin, hidrogén, napelem, gázolaj – felhasználásával a csapatok hány kilométert tudnak teljesíteni. 2010 májusában 1588 kilométert sikerült megtennünk a németországi Lausitz-ben, majd pár hónap múlva a finnországi Nokiában a rekordunkat 1941 kilométerre növeltük – árulta el Sebők Gergely.

A legnagyobb érdeklődés – talán a kicsit Forma1-es autókra is hasonlító – Formula Student autót övezte, amellyel még nem indultak megmérettetésen. 2011-ben is fejleszteniük kell a hallgatóknak a már meglévő konstrukciót, hogy a versenykiírásnak megfeleljen.

Nyílt nap a GAMF-on - KÉPGALÉRIA

A fizikai kísérleteket bemutató stand előtt is mindvégig sok érdeklőd állt. Amíg az egyik hallgató, Molnár Viola a különböző fizikai jelenségeket és folyamatokat mutatta be, illetve rövid magyarázatokat fűzött hozzá, addig Hajnal János tanszéki mérnök elmondta, hogy a Fizikai Szakcsoporton belül a krétafizika ellen harcolnak, vagyis igyekszenek a hallgatóknak kísérletek bemutatásával bizonyítani mindazt, ami a képletek mögött rejtőzik. – Ha a diák a saját szemével tapasztalja meg az összefüggéseket, könnyebben megérti, és megjegyzi azokat. Sajnos az előadásokon elég passzívak a hallgatók, de itt a nyílt napon mindenki nagyon érdeklődő – árulta el a mérnök.

Olvasóink írták

  • 1. Larszon 2011. január 19. 19:58
    „He-he elirták Bagány nevét!!!!! Ennyi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Partnerséget köt Kecskemét és Balatonfüred

Kecskemét lesz a legfontosabb partnere Balatonfürednek a 2011-es rendezvénysorozatban. Az erről szóló megállapodást pénteken, a Magyar Kultúra Napján írják alá. Tovább olvasom