Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Fülöpjakabot és Kunszállást is Kecskeméthez csatolják

Bács-Kiskun megyében befejezéséhez közeledik a járásrendszer koncepciójáról indított társadalmi vita, amelynek eredményeként több változtatásra érkezett javaslat - közölte Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.
Nagyon sok kérelem érkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által készített és vitára bocsátott javaslathoz a 119 települést magába foglaló megyében, ahol tizenegy járás alakul - mondta a kormánymegbízott.

Az eredeti koncepcióhoz benyújtott változtatási kérelmeknél alapvetően azokat támogatjuk, amelyek az adott települések polgárai számára könnyebbséget jelentenek a járásközpontok eléréséhez, figyelembe vettük a működő körjegyzőséghez tartozó települések listáját, valamint a különböző társulásokat - fogalmazott Kerényi János. A változást kérelmező települések képviselő-testületeinek döntése mellett a kormányhivatalban nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a helyi polgárok véleményét is megismerjük javaslatunk elkészítéséhez - fűzte hozzá a kormánymegbízott.

Kerényi János tájékoztatása alapján a megyei kormányhivatal a következő települések kérését támogatja: az eredeti koncepció szerint a Kiskőrös székhelyű járáshoz tartozó Solt, Újsolt és Dunatetétlen kerüljön át a kalocsai járáshoz; Fülöpjakab és Kunszállás a kecskeméti járáshoz tartozzon a kiskunfélegyházi helyett. Imrehegy kérését is támogatja a kormányhivatal, hogy a település a kiskunhalasi járás helyett a kiskőrösihez tartozzon, illetve Érsekhalma azt kéri, hogy a kalocsai járástól a bajai járáshoz kerülhessen át. A megyei kormányhivatal támogatásával kerül a KIM-be, hogy a két legkisebb - Bácsalmás és Jánoshalma központú - járáshoz több település átkerüljön az eredeti koncepció szerinti bajai járástól: Rém a Jánoshalma központú járáshoz, míg Bácsborsod, Bácsbokod és Felsőszentiván a Bácsalmás központú járáshoz. Tázlár képviselő-testülete azt szerette volna, hogy a kiskőrösi járáshoz tartozzon a település, ezt azonban nem támogatja a kormányhivatal, így a település az eredeti koncepció szerinti kiskunhalasi járáshoz fog tartozni - tette hozzá a kormánymegbízott. Kerényi János szerint ezt a járásközpont közelsége, a helyben élők egészségügyi ellátása is indokolja.

A KIM a kormányzati portálon január 10-én adott tájékoztatást arról, hogy országosan 168 járás, Budapesten pedig 7 úgynevezett körzet létrehozását tervezik, és hogy társadalmi egyeztetésre bocsátották a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseiket. A kormányhivatalok járási hivatalainak legfontosabb feladata a megyei szintnél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz, minden magyarországi állampolgár számára elérhető közelségben és magas minőségben - írták.

A KIM közlése szerint a járások és járási (körzeti) kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével. A törvényjavaslat várhatóan februárban kerül az Országgyűlés elé; a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig várhatóan június végén fogadja el a kormány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság előtt: bankrablónak állt a Fiatal Baloldal egykori vezetője

Az egykori Fiatal Baloldal kecskeméti elnökségi tagja még 2009 őszén követett el fegyveres rablást egy orgoványi takarékszövetkezetben. Szerdán folytatódik a tárgyalás. Tovább olvasom