Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Gázlelőhelyet fedeztek fel Kiskunhalasnál

A hagyományosnál kevésbé áteresztő szerkezetben lévő földgázt, úgynevezett tight gast termel a Kiskunhalas közeli balotaszállási lelőhelyről a Delcuadra konzorcium.
A társulás néhány hete egy már meglévő kútja mélyén végzett három repesztést, hogy a 3200 méter mélyen lévő, gázt rejtő szerkezetek olyan, nagyobb üregekké nyíljanak össze, amelyekből már fel lehet hozni a szénhidrogént. „A kezdeteknél vagyunk, csak a most indult vizsgálatok fogják eldönteni, hogy kereskedelmi minőségű és mennyiségű gázról van-e szó" - válaszolt a Világgazdaságnak a Delcuadra ügyvezető igazgatója. Piet van Assche tájékoztatása szerint a gázt a lelőhely közelében elhaladó vezetékbe táplálják, nem elsősorban az értékesítés miatt (kis mennyiségről van szó), hanem környezetvédelmi megfontolásból.

Ha ugyanis nem szállítják el, akkor el kell égetni, szakszóval el kell fáklyázni. A repesztést sok környezetvédő aggályosnak tartja, mert a művelethez gyakran vegyi anyagokat préselnek be nagy nyomással a megbontandó, porózus szerkezetekbe. A Delcuadra viszont nem használt a szerb határ közelében lévő lelőhelyen vegyszereket - tudta meg a Világgazdaság az ügyvezető igazgatótól –, kizárólag vizet és homokot préselt a megrepesztendő szerkezetbe.

Egyébként az érintett szerkezet mélysége is kizárja, hogy az ott végzett repesztés elérje a föld alatti vízbázist. A projekt költségeiről Piet van Assche még nem tudott nyilatkozni. A következő kútfúrásra, illetve repesztésre leghamarabb 2013 elején kerülhet sor. A 2008-ban indult projekt 75 százalékos tulajdonosa a Delta Hydrocarbons Hungary, 25 százalékos pedig az ausztriai RAG Rohöl-Aufschungs társaság.
A kiskunhalasi lelőhely a nem hagyományos gázkincséről Magyarországon leginkább ismert Makói-ároktól nyugatra található. Lényeges különbség a két lelőhely között – mondták lapunknak gázipari szakértők –, hogy a makói, palás PANNON szerkezet fiatalabb, a kiskunhalasi, miocén pedig érettebb, így az utóbbiból könnyebben kinyerhető a szénhidrogén.

Olvasóink írták

  • 1. frakk 2011. október 01. 13:49
    „:)) félrevezetnek ismét bennünket. Kiskunhalas, Zsana térségben mindig is volt szénhidrogén. Remélem nem Zsanáról lopják egy ferde fúrással a gázt. Kelebia Szabadka vonal szintén a rég idők óta szénhidrogén telep. Csak el kellett adni "privatizálni" egy "külföldinek" mondott stróman társaságnak, háttérben magyar személyekkel ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb milliárdos beruházás Bács-Kiskunban

A tervek szerint több milliárd forintos beruházással, 25 hektár területen autó- és motorsport kutató… Tovább olvasom