Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Gördeszkások, a betonhullámok szörfösei

Kecskemét - Sokan nem is gondolnánk, hogy városunk olyan gördeszkásoknak ad otthont, mint a nyolcszoros országos bajnok, Ábrahám János. A mára veteránnak számító sráccal arról beszélgettünk, mi a helyzet Kecskeméten, ha deszkázásról van szó.
– Igaz, hogy a városban nincs normális skatepark, de a járdák minősége megedzi a fiatalokat. Bőven adódik lehetőség gyakorolni az ollie-t (alaptrükk, amelynek során a gördeszka elemelkedik a talajtól, és úgy tűnik, mintha a gördeszkás lábához tapadt volna – a szerk.) a különféle repedések és útburkolati hibák átugratásával – mondja kissé ironikusan Ábrahám János. Igazat kell adnunk a 20 éve gördeszkázó fiatalembernek: kezdő legyen a deszkáján, aki nem bukik bele a sorozatos ollie-kba.

A 90-ben kezdődő kamaszkori hóbortból komoly karrier lett: Jani nyolcszoros országos bajnok, legjobb külföldi eredménye pedig 1997-ben született, amikor Ausztriában több mint 400 indulóból 50. lett. – A toppon 2002 és 2005 között voltam. Ebből az időből megszámolhatatlanul sok érmem, kupám és oklevelem van. Versenyről, versenyre jártam. Lesz mit mutogatni az unokáknak – mondja, majd hozzáteszi, a legtöbbet Kozma Lászlótól tanult, őt tekinti mesterének.

Ábrahám János körbedeszkázza Kecskemétet.

Deszkára fel!

Game of Skate Kecskemét névvel szerveznek gördeszkás versenyt a Raster és a Checkroom támogatásával szombaton, a Szabadság téren. A megmérettetés lényege abból áll, hogy a srácok egymásnak mutatnak trükköket, ezeket kell lemásolni. Ha valaki hibázik, hibapontot kap, és öt hiba után kiesik.

Apropó unokák: vajon Jani támogatni vagy inkább lebeszélni fogja a leendő utódokat arról a bizonyos deszkáról, hiszen a sportág megítélése nem éppen pozitív. – Talán, ha annak idején más sportot választok, még pénzt is kereshettem volna vele, de a gördeszka annyi élményt, barátot adott, amit nem cserélnék el semmi pénzért. Hatalmas kitartást igényel elsajátítani az alapokat, mint minden sport ez is kiválóan neveli a gyerekeket. Az a baj, hogy ezt sokan nem látják, huligánoknak könyvelik el a deszkásokat – meséli a tapasztalatait Jani.

A sportág az Egyesült Államok nyugati partjáról indult világhódító útjára az 1960-as években, amikor kaliforniai szörfösök kerekeket szereltek a deszkáikra. Ezekkel a kezdetleges szerkezetekkel szinte csak szlalomozni lehetett. A 70-es években megszületett a deszkák mai vonalvezetése. Magyarországra a 80-as évek közepén kezdett beszűrődni a betonhullámosok szubkultúrája.

Ábrahám János, a gördeszka szerelmese - KÉPGALÉRIA

Tény, hogy a gördeszka – a BMX-szel ellentétben – igen hangos: ütődik, csapódik, csattan és sokszor törik is, ez pedig zavarja az embereket. Amikor arról faggatjuk Janit, mennyire veszélyes a gördeszkázás, csalfa mosollyal az arcán kezdi sorolni a sérüléseit. – Sokszor hagyott el a szerencsém. Tört el a lábam, mindkét könyököm. A zúzódások, horzsolások, részleges izomszakadások és húzódások pedig mindennaposak voltak egy időben. A korláton való lecsúszás nagyon tud fájni, ha nem úgy sikerül, ahogy az ember azt előre eltervezi… Ma már óvatosabb vagyok, a munkám miatt nem engedhetem meg, hogy újra eltörjem a kezem – tudjuk meg Janitól, aki rajzfilmkészítőként végzett, és most a Raster Stúdióban dolgozik.

Aki deszkázásra adja a fejét, tudnia kell, hogy nem olcsó sportot választ. Nemcsak a gördeszka, hanem a hozzátartozó alkatrészek is fogyóeszközök. A cipő is gyorsan kopik. – A gördeszkások kinézetére talán a szakadt jelző illik a legjobban. Ez hozzátartozik a deszkás életérzéshez. A szörfösök vizesek, mi pedig piszkosak vagyunk a sok eséstől.

Olvasóink írták

  • 1. dublini 2011. június 10. 12:24
    „Király..... Én is deszkáztam régen egy picit :)
    Tetszik :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bács-Kiskun az egyik kedvenc terepe a jármű tolvajoknak

Bár Bács-Kiskun megyében is folyamatosan csökken az autólopások száma, még mindig ez a terület számít a gépjármű tolvajok egyik kedvenc vadászterületének. Tovább olvasom