Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Gyermekbarát meghallgatószobát adtak át Kecskeméten

Kecskemét - Navracsics Tibor szavai szerint a Kecskeméten is kialakított szoba, "talán oldja a traumát (...), könnyebbé teszi a gyermekek számára", hogy beszéljenek az őket ért sérelemről.

Kiemelt cél, hogy bűncselekmények gyermekáldozatai, akik az igazságszolgáltatással kapcsolatba kerülnek, ne váljanak ismét áldozattá - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Kecskeméten. A bűncselekmények áldozatává vált legsérülékenyebb csoportra, a gyermekekre kiemelten kell figyelnünk - mondta a miniszterelnök-helyettes, aki átadta az ország kilencedik gyermekbarát meghallgatószobájának tanúsítványát Dávid Károly dandártábornoknak, Bács-Kiskun megye rendőr-főkapitányának.

Navracsics Tibor utalt arra, hogy Magyarországon a statisztikai adatok kedvezőek, mert magas a latencia, de aggasztóan sok gyermek válik bűncselekmény áldozatává. Különösen súlyosnak nevezte, hogy a gyermekekkel szemben elkövetett bűncselekmények körében is magas a szexuális jellegűek aránya. Aggasztó, hogy az ellenük elkövetett bűncselekmények elkövetői 80 százalékban olyan közül kerülnek ki, akik iránt a gyermek egyébként feltétlen bizalommal viseltetik - fűzte hozzá.

Navracsics Tibor emlékeztetett a 2011 végén a belügyminiszterrel közösen kiadott rendeletre, mely szerint, 2013. december 31-éig az ország minden rendőr-főkapitányságának területén legalább egy gyermekbarát meghallgatószobát kell kialakítani. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint, a Kecskeméten is kialakított szoba, "talán oldja a traumát (...), könnyebbé teszi a gyermekek számára", hogy beszéljenek az őket ért sérelemről.

A szakember jelenléte azt is lehetővé teszi, hogy szakszerű bánásmóddal a bűnüldöző hatóságok több adatot tudjanak meg a gyermekkel szemben elkövetett bűncselekményről - tette hozzá.

Répássy Róbert, az Igazságügyi és Közigazgatási Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára elmondta: 2012-ben több lépésben szigorodtak a gyermekek büntetőjogi védelmére vonatkozó jogszabályok, és ez a folyamat az Országgyűlés tavaszi ülésszakán is folytatódni fog. Emlékeztetett arra, hogy tavaly fogadta el az Országgyűlés a gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz fűződő jogszabályváltozásokat, valamint az új bűntető törvénykönyvet is, mely július elsején lép hatályba. Ez várhatóan még kiegészül a hozzátartozók közötti erőszak-bűncselekménnyel - tette hozzá.

Répássy Róbert, a jogszabály-változtatások közül kiemelte azt, amely a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében jelentősen megnövelte az elévülési időt. 23 éves koráig lehetősége van a felnőtté vált áldozatnak, hogy a gyermekkorában ellene elkövetett bűncselekmény miatt feljelentést tegyen - idézte fel az igazságügyért felelős államtitkár, aki szerint ennek erős megelőző hatása lehet. Répássy Róbert fontosnak nevezte, hogy az új Btk. szerint a pedofil internetes tartalmakat bírói döntés alapján hozzáférhetetlenné lehet tenni, akár előzetes intézkedésként is.

Dávid Károly dandártábornok elmondta: évente 280-300 esetben fordul elő, hogy gyermekkorúak sérelmére követnek el bűncselekményt, valamint 450-480 esetben fiatalkorúak szenvednek sérelmet. Az ő meghallgatásukat lehet majd a gyermekbarát szobában, szakember segítségével elvégezni, úgy, hogy ezt több rejtett kamera segítségével a nyomozásban résztvevő rendőrök követhetik - tette hozzá. Az MTI kérdésére válaszolva Navracsics Tibor elmondta: az a cél, hogy alapesetben a gyermekbarát szobában felvett vallomást ne kelljen megismételni a bíróság előtt, és erre az eljárási szabályok alkalmassá váljanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szó sincs feljelentésről

A Kecskeméti TE vezetői értetlenül álltak Luis Ramos szerdai nyilatkozata előtt, amit a fourfourtwo.hu oldalon tett. Tovább olvasom