Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Gyermekkorunk kedvenc könyvei

Kecskemét - Pál utcai fiúk, Kincskereső kisködmön, Egri csillagok – mind egy-egy meghatározó része volt gyermekkorunknak: kinek örömteli, kinek kifejezetten kellemetlen. Kíváncsiak voltunk, milyen könyvek színesítették az ifjú Sirkó László és Szemereyné Pataki Klaudia gyermekéveit.
A kötelező olvasmányok mindig is megosztották a diákokat az iskolában. Sokaknak okozott bosszúságot egy-egy hosszabb, történelmi témájú regény, míg mások egyenesen falták az eléjük rakott olvasmányokat. Így volt ezzel Sirkó László, Kecskemét egyik legkiemelkedőbb színművésze is, aki nem állt meg az előírt anyagnál. Kérdésünkre tömegével törnek fel az egykori olvasmányok: Koldus és királyfi, Robinson Crusoe, Légy jó mindhalálig, Két Lotti, Emil és a detektívek – nem is tud egyetlen kedvencet kiválasztani.

- Most éppen Füst Milán Boldogtalanok című drámáját rágom, és nagyon élvezem. A főiskolán kezdtem őt olvasni, és azóta sem untam rá. De Spiro és Vámos sem maradhat ki a sorból, és Adyt is rendszeresen forgatom. Mindig akad új olvasnivaló, vagy eszembe jut egy régi, amit újra átlapoznék. Csak kapkodom a fejem ilyenkor: úgy érzem, sosem érem utol magam.

Ülnek, ülnek, ülnek az emlékek…

A színészi pálya nélkülözhetetlen velejárója az olvasás, de Sirkó László szerint nem ez a fő ihletforrás, amikor egy szereplő életre keltésére készül.

Sirkó László manapság is falja a könyveket.
Sirkó László manapság is falja a könyveket.

- A gyermekkor élményei egyfajta hordalékként rakódnak le az emberben. Megragadnak, és amikor már nem is számítunk rájuk, hirtelen előjönnek. Például, hogy beszakadtunk a jégbe Albertirsán a barátokkal, és hasonlók – emlékszik vissza a színművész.

A színészi játék során nem elsősorban az olvasmányélményeire épít, hanem ezekre a bizonyos üledékekre, amikből tulajdonképpen az ember élete összeáll. - Az olvasmányok is ilyen élmények, amik csak ülnek, ülnek és ülnek, majd egyszer csak összeáll belőlük egy nagyobb kép – magyarázza a színész, majd hozzáteszi, ehhez sok idő kell.

- Nem 20 évesen érti meg az ember Gorkijt. Akkor még csak kis hülye sznobokként hallgatjuk a tanárokat, és azt hisszük, felfogtuk, pedig még korántsem – vallja meg, majd hozzáteszi: nagy áldás az útmutató kéz fiatalkorban.

Nem mindegy, mit adunk a gyerek kezébe

Az Egri csillagokból Sirkó László már hatodikos korában oldalakat tudott idézni, olyan gyakran forgatta a Gárdonyi szerzeményt. A „kötelező" címke azonban gyakran elkedvetleníti a diákokat. Így volt ezzel Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere is, aki a felső tagozatig pusztán nyűgnek érezte az olvasást.

- Alsóban sajnos olyan tanító jutott nekem, aki nem tudta velem megszerettetni az olvasást – meséli az alpolgármester asszony. – Ötödikben azonban egy csodálatos tanárt ismerhettem meg, aki a könyvekhez való viszonyomat gyökeresen változtatta meg. A nyári szünetre ajánlotta a Robin Hood-ot, én meg szorgalmas diák lévén ki is kölcsönöztem. Ennek az lett a vége, hogy utána három napig ki se jöttem a szobámból, amíg ki nem olvastam – mosolyodik el Pataki Klaudia.

Saját bevallása szerint azóta falja a könyveket, leginkább a történelmi jellegű regényes olvasmányok kötik le. Irodájában megmutatja nekünk egyik kedvencét is, a Rodostói emlékek és tanulságok című Hóvári János kötetet, ami Rákóczi emigrációját dolgozza fel merőben új oldalról mutatva be a fejedelem életének ezen szakaszát.

Pataki Klaudiát a leginkább a történelmi jellegű regényes olvasmányok kötik le.
Pataki Klaudiát leginkább a történelmi jellegű regényes olvasmányok kötik le.

- A magyar történelem iránti rajongásom és a magyarság tudatom volt az, ami a politikai pályára terelt. Leginkább az motiválja a munkámat, hogy elismertessem a magyarokat a világgal, mert egy rendkívül értékes nemzet vagyunk, és ezt másoknak is meg kell tudniuk – vélekedik.

A fiatalok számára az elektronikus könyv lehet a megoldás

Pataki Klaudia szerint a legfontosabb, hogy az adott korosztály számára megfelelő legyen a könyv nyelvezete, különben csak szenvedés lesz az olvasás.

- Máig nem értem, hogy az Egri csillagokat hogyan lehet kötelezővé tenni egy tizenkét éves gyereknek – értetlenkedik. Ez főleg a mai fiatalok körében jelent problémát, akik közül legtöbben nem forgatják a könyveket, mert ott van helyette az internet az elektronika minden csodájával. Az alpolgármester asszony az elektronikus könyvekben látja a megoldást.

- Egy e-könyv olvasó minimális helyen elfér és akár 30-40 könyvet is rátölthetünk. Jól ötvözi a fiatalok technika iránti rajongását és az olvasás szeretetét. És nem utolsó sorban nagyon praktikus. Én egy ilyet kértem most karácsonyra – avat be minket Pataki Klaudia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorba hajtott egy személyautó Soltvadkertnél

Kanyarodó traktorba hajtott egy személygépkocsi vezetője kedd reggel Soltvadkert közelében, az… Tovább olvasom