Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Gyilkosság a teátrumban - galériával

Kecskemét - A Katona József Színház idei évadának első nagyszínházi bemutatója egy hátborzongató krimi, Az egérfogó. A műfaj koronázatlan királynőjének műve garancia egy izgalmakban bővelkedő estére. A darab premierje ma este lesz a teátrumban.

Odakint esik a hó, a kandallóban pedig ropog a tűz. Akár egy idilli szerelmi történet helyszíne is lehetne a Katona József Színház új darabjának díszlete, azonban Az egérfogó ehelyett hátborzogató izgalmakat ígér. Adott egy Isten háta mögötti panzió, benne egy szerelmes házaspár, egy rigolyás matróna, egy nyugdíjas katona, egy ifjú művész, egy titokzatos és egy még titokzatosabb kisasszony. A rádió egy gyilkosságról ad hírt, miközben a hotel lakóit egyre inkább elvágja a külvilágtól a szűnni nem akaró hóesés. Majd egyszer csak a telefon is süket lesz.

A londoni West Enden fél évszázada látható Agatha Christie legismertebb színpadi műve, Az egérfogó. Ez alatt az idő alatt nem kevesebb, mint 382 színész és színésznő állt a színpadon, 116 mérföldnyi inget vasaltak ki, és 415 tonna jégkrémet adtak el. Mindössze egy valami van, ami a legelső előadás óta állandó szereplője a darabnak: az óra a kandallópárkányon.

A Katona József Színház idei évadának első nagyszínházi bemutatója egy hátborzongató krimi - GALÉRIA (Fotók: Koller István)

A Hajmeresztő néhány éve óriási sikert aratott a nézők körében, éppen ezért szerettem volna újra egy krimit színpadra vinni. Sokáig kerestem, hogy melyik művet mutassuk be, míg végül a műfaj koronázatlan királynőjének munkáját, Az egérfogót választottam – mondta a delmagyar.hu-nak Cseke Péter, a színház direktora.

Agatha Christie kisregénye az 1920-as években született Három vak kisegér címmel, majd az írónő 1946-ban a királynő felkérésére készített belőle egy rádiójátékot, ami óriási sikert aratott. Ez bátorította fel, hogy írjon belőle egy színdarabot. - Sokféle legenda kering Agatha Christie munkamódszeréről. Többek között az, hogy miután elkészült a darabbal, újraolvasta, és azt a figurát dolgozta át, amelyik a legkevésbé tűnt gyanúsnak. Nagyon érdekes mű Az egérfogó. Alapjában véve egy társalgási darab, aminek a hátterében rengeteg feszültség húzódik. A szereplők többsége menekül a múlt elől, nem hajlandó szembenézni vele. Rendezőként is kiváló feladat, nagyon sokat tanultam a munka során – tette hozzá Cseke Péter.

A darab híres csavaros végéről, ami miatt minden előadás végén megkérték a nézőket, hogy senkinek ne árulják el a befejezést. Kérjük, Önök se tegyék!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták a 4625-ös számú utat Tiszaalpár közelében

A 4625-ös számú úton Tiszaalpár közelében egy Renault típusú személygépkocsi útközött fának eddig ismeretlen okok miatt. Teljes az útzár, a beleset körülményeit még vizsgálja a rendőrség. Tovább olvasom