Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Gyógyszerre itatott whiskeyt kiskorú nevelt gyerekeivel

Elkezdődött a Kecskeméti Törvényszéken annak a 48 éves bajai nőnek a büntetőügye, akit több emberen, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádol a főügyészség.
A vádlott 1991 óta élt élettársi kapcsolatban későbbi férjével, ám gyermekük nem születhetett. 2004-ben házasodtak össze, majd örökbe fogadtak egy akkor hároméves kislányt. Az asszony 2005-től nevelőszülőként gondoskodott egy 1999-ben és egy 2003-ban született kisfiúról - két testvérről.

A három gyermek gondozásával, nevelésével egyébként is együtt járó nehézségeket súlyosbította, hogy az idősebbik fiú enyhe mentális retardációban szenvedett, s egyre komolyabb magatartási problémák jelentkeztek nála, ami miatt rendszeres kezelésre szorult.

A vádlott neurotikus személyiségű lévén mind nehezebben birkózott meg szülői feladataival, 2006-tól pszichiátriai ambuláns kezelés alatt állt, de a különböző antidepresszív kúrák állapotának csak átmeneti javulásához vezettek.

2011. július 19-én férjének munkába indulása után eluralkodott rajta a kilátástalanság, ezért úgy döntött, hogy végez magával és a halálba magával viszi a gyermekeket is. A lakásban korábban kiváltott, de fel nem használt, nagyobb mennyiségű - főként antidepresszáns hatású - gyógyszert tároltak, ezért elhatározta, hogy azok segítségével öli meg magát és a gyermekeket.
Négy üres, műanyag pudingos pohárba egyenlő arányban tízféle vényköteles gyógyszert helyezett.

Felébresztette a gyerekeket, és a szemük láttára bevette az egyik pohárban lévő összes tablettát, majd a három poharat a kezükbe adta azzal, hogy ezeket be kell venniük. A hatás erősítése érdekében alkoholt, valószínűleg whiskyt itatott velük.
A gyógyszerek hatására a fiúk hányni kezdtek, míg a kislány esetében a rosszullét zavartságban, verítékezésben, remegésben, szapora légzésben nyilvánult meg. Miután a nő látta, hogy az egyik kisfiú kihányta a gyógyszereket, újabb néhány szemet adott neki; a gyermek rövidesen elaludt.

A nő a kislányt a karjaiba vette, hason az ágyába fektette, úgy hogy feje a párnába fúródott. Testére ráfeküdt, hogy megfulladjon. Amikor életjelenségeket már nem mutatott, ott hagyta.

A családra kora délután a férj talált rá, ő hívta ki a mentőket és a rendőrséget. A kislány halálát a beadott gyógyszerek okozták, mert együttes hatásuk életet veszélyeztető tüntetegyüttest hozott létre. Az átmeneti és fokozatos oxigénhiányos állapot is egyértelműen hozzájárult a halálához. A kisfiúk túlélésében a véletlen mellett az oxigénhiányos állapot elmaradása is szerepet játszott, és hogy a gyógyszerek egy részét kihányták.

A vádirat szerint a vádlott személyiségzavara a bűntett idején az elmeműködés olyan kóros állapotát érte el, mely cselekménye súlyának felismerésében nagy fokban korlátozta. A főügyészség ennek ellenére fegyházbüntetés kiszabását indítványozza.

Olvasóink írták

  • 1. dorcsita 2012. május 24. 16:53
    „fejlövés”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lencse volt a szezon legjobbja Kecskeméten

A Kecskemét labdarúgócsapatának szurkolói egy héten keresztül szavazhattak, hogy ki volt az idény… Tovább olvasom