Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Gyorssegély a TE Ganz-Röck Zrt. 30 dolgozójának

A Dunaferr Vasas Szakszervezete szerdán ötszázezer forintot osztott szét a felszámolás alatt álló TE Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyára 30 legrászorultabb dolgozójának, akik hét hónapja nem kaptak bért.
A szakszervezet úgy döntött, hogy saját pénzéből ötszázezer forintot osztunk szét a hetedik hónapja elmaradt fizetésük miatt nélkülöző kiskunfélegyházi gyár dolgozóinak - mondta az MTI-nek Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas Szakszervezetének elnöke. Mucsi Zoltán beszámolt arról: a helyi szakszervezet döntése alapján 30 dolgozó kapott 10 és 25 ezer forint közötti összeget. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: a többi vasas szakszervezetet is arra buzdítják, lehetőségeikhez mérten segítsenek a kiskunfélegyházi munkásokon. Október 22-én fejezték be a sztrájkot a TE Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárának munkásai, mert véglegessé vált, hogy a céget felszámolják, a munkások pedig a bérgarancia alap terhére megkapják elmaradt fizetésük egy részét.

A kiskunfélegyházi gyár dolgozói két hétig sztrájkoltak azért, hogy a TE Ganz-Röck Zrt. tulajdonosai fizessék ki elmaradt bérüket és a visszatartott juttatásokat, amit a német Alstom cég 200 millió forintnál nagyobb értékű szállítmányának a visszatartásával próbáltak kikényszeríteni. A gyárban szeptember 3-án kikapcsolták az áramot a tartozások miatt. Az energetikai gépgyártásra és edénygyártásra szakosodott kiskunfélegyházi gyárban két éve csak késleltetve, hosszabb-rövidebb ideig tartott munkabeszüntetések után kapták meg elmaradt bérüket a dolgozók. Amikor a TE Ganz-Röck Zrt. teljes kapacitással termelt, a társaság állandó alkalmazotti létszáma 370 körül volt, és rendszeresen 120 külsőst foglalkoztatott a Kiskunfélegyháza környéki településekről. A TE Ganz-Röck Zrt. többségi tulajdonosa a Resonator csoport, a kisebbségi - 45 százaléknyi tulajdoni hányaddal pedig a Vegyépszer csoport.

Olvasóink írták

  • 2. kecskeméti2 2010. november 03. 18:09
    „Teljesen igazad van. Ezek éheznek a tulajdonosok meg épp Balin nyaralnak.”
  • 1. KolompárRómeó 2010. november 03. 17:51
    „"a munkások pedig a bérgarancia alap terhére megkapják elmaradt fizetésük egy részét"

    Ez a baj. Hogy egy részét. Aki ide vitte a céget, annak szerintem 1 autója többet ér, mint egy dolgozó 2 éves bérköltsége.

    Néphazugság írta: "A tulajdonosok a Szabó András és Nagy Elek milliárdos vállalkozók nevével fémjelzett Resonator Kft. és Vegyépszer Zrt". Na ezeknek kéne 1-2 yachtját lenyúlni és több család NAPI megélhetése rendben lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszabbításban mentett pontot a KTE

A KTE-Ereco labdarúgócsapata a 91. percben egyenlített a Szolnok vendégeként a szerdai Ligakupa mérkőzésen. Online közvetítésünk a mérkőzésről. Tovább olvasom