Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Hagyó-per - A BKV közönségkapcsolati osztályvezetője kevés érdemi dologra emlékszik

Kecskemét - Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV Zrt. jelenlegi közönségkapcsolati osztályvezetője tanúkihallgatásán kevés érdemi dologra emlékezett kedden.
Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a vádban szereplő szerződésekkel kapcsolatban hallgatta ki a tanút, akinek az ügyész valamint a vádlottak és védőik is kérdéseket tettek fel.

A tanú szerint például a Well Reklám és PR Ügynökség Kft. - a Combino villamosok népszerűsítését vállalta 60 millió forint megbízási díjért - ismert kommunikációs cég, a szerződéssel kapcsolatos iratokat azonban hiányosan találták meg, amikor a közlekedési vállalathoz került.

A tanú a Pont EZ Kft.-vel megkötött szerződésekről csak általánosságban beszélt. A vádirat szerint a szükségtelen szerződésekért - többek között a Hócipő című szarkasztikus kétheti lapban PR-cikkek megjelentetésért, valamint tanulmány elkészítéséért - 12,2 millió forintot fizetett ki a BKV.

R. Miklós nyolcadrendű vádlott hangsúlyozta, a szerződésre szükség volt, mert ha valaki a szatirikus lapot olvasók között akarta a BKV Zrt.-t népszerűsíteni, akkor csak a Hócipő jöhetett szóba.

A tanú szerint bár nem látta, hasznosak voltak a GPS Capital Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-vel aláírt megbízási szerződések, amelyeket a vádirat szerint "a BKV Zrt. kormányzati értékelése és megítélésének javítása, lobbi stratégia" kidolgozása érdekében kötöttek.

A BKV a kormányzati megítélés javítása érdekében kötött szerződésért 32,8 millió forintot fizetett a vádiratban szereplő időszakban a GPS Capitalnak. A teljesítést R. Miklós nyolcadrendű vádlott igazolta.

A Soda Reklám Tanácsadó és Szolgáltató Kft. által készített "tanulmányokra" a tanú szakmai véleménye szerint nem volt szükség.

A vádirat szerint, R. Miklós nyolcadrendű vádlott "fiktív feladatot kreált" a cég részére, amelynek az MSZP II. kerületi elnökségi tagja volt az ügyvezetője. A cég a "kisföldalatti luxus metróvá történő pozicionálása" valamint a fogaskerekű vasút "népszerűsítése tárgyában" készített tanulmányokért összesen 18 millió forintot fizetett ki a BKV Zrt.

A DAM Bt.-vel kötött megállapodásra a tanú nem emlékezett - a megbízási szerződést és a tanulmányt a bíróság előtt megtekintette.

A vádirat szerint a szerződést Antal Attila harmadrendű vádlott kötötte meg a DAM Bt. kültagjával, aki korábban a Hagyó Miklós által vezetett XII. kerületi MSZP szervezetnek volt a tagja. A "fiatalok bliccelés elleni kampányáról szóló tanulmány" készítéséért összesen 5,7 millió forintot fizetett a BKV Zrt.

A per március 7-én tanúkihallgatással folytatódik.

A vád szerint Hagyó Miklós L. Ottóval, a főpolgármester-helyettesi kabinet kommunikációs tanácsadójával és H. Évával, a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metro sajtóreferensével - saját vagy ismeretségi körük anyagi és gazdasági érdekeinek jogtalan előmozdítása érdekében - 2007 és 2009 között a BKV-vezetőknek olyan utasításokat adott, döntéseiket pedig oly módon befolyásolta, hogy a BKV számára hátrányos döntéseket hozzanak, ilyen szerződéseket kössenek.

A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintnál nagyobb vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázolták a figyelmetlen gyalogost

Halálos baleset történt Kiskunhalas külterületén. Tovább olvasom