Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Hagyó-per: Antal Attila szerint szükséges volt az AAM Zrt.-vel szerződést kötni

A bizonyítási eljárás október 3-án tanúk meghallgatással folytatódik.
Antal Attila, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója fontosnak nevezte a 4-es metró beruházása szempontjából az AAM Zrt.-vel kötött szerződést a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó per keddi tárgyalásán, a Kecskeméti Törvényszéken.

Antal Attila, az ügy harmadrendű vádlottja hangsúlyozta: amikor 2007. január 1-jén a BKV Zrt. vezérigazgatójává kinevezték, akkor szembesült azzal az "iszonyatos méretű problémahalmazzal", amelyet a BKV Zrt. korábbi vezetése, valamint a 4-es metró beruházásának irányítása okozott.

Kitért arra, hogy az ország legnagyobb projektjének irányítására létrehozott 19 tagú szervezet, amelynek a tagjai közül csak nyolcnak volt mérnöki képzettsége, nem rendelkezett megfelelő kompetenciával.

Hozzátette, az AAM Zrt. szerződtetése jó döntés volt, ma is úgy gondolja, hogy ezt a döntést meg kellett hoznia. Véleménye szerint a vezetési tanácsadó céggel egy évvel később felbontott szerződés, a cég kiválása a 4-es metró beruházásából "a mai napig visszaigazolható" hiányt okozott.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdéseire Balogh Zsolt negyedrendű vádlott - aki Antal Attilát követte megbízott vezérigazgatóként a BKV Zrt. élén - megtagadta a választ, egyebek mellett arra a kérdésre is, hogy miért bontotta fel a szerződést.

Az AAM Informatikai Zrt. korábbi elnök-vezérigazgatója - ma az igazgatóság elnöke - tanúvallomásában hangsúlyozta: nem ismeri Hagyó Miklós elsőrendű vádlottat, a kecskeméti tárgyaláson találkozott vele először.

Homonnai János ügyész kérdésére azt mondta: cége a magyar vezetési tanácsadó piac vezető gazdasági társasága, annak ellenére, hogy a "BKV-hatás" erősen hatott rájuk.

Közölte: 1996-ban végezték az első munkát a BKV Zrt.-nek , 2007-ig évente 5-15 millió forint összegű szerződéseket kötöttek a közlekedési vállalattal, éves bevételünk 55-65 százalékát az államigazgatástól kapott megrendelések biztosították.

A tanácsadó cég elnöke beszámolt arról, hogy a BKV Zrt.-hez kerültek, s a középvezetők nem szerették azt a fajta munkavégzést, ahogy ők dolgoztak. "Szálka voltunk a szemükben, mert dolgoztattuk őket, betartattuk a határidőket" - fogalmazott a tanú.

Úgy vélte, a 4-es metró projektjének irányításán legalább 180-200 embernek kellett volna dolgoznia. Kérdésre válaszolva azt mondta: szükséges volt munkájuk a beruházás irányításában, azonban sokkal korábban kellett volna bekapcsolódni a projektvezetésbe.

A cég elnöke tanúvallomásában úgy fogalmazott: a beruházás 169 milliárdról indult, amikor odaértek, akkor már 100 milliárddal többe került, s most, mikor elszámolják, még százmilliárddal kerül majd többe.

A BKV Zrt. és az AAM Zrt. között a 2007. januárban kötött első szerződés a "Metro4 projekt koordinációs feladatainak támogatásáról" és egyéb feladatokról szólt, ezekért 50 millió forintot utalt át a közlekedési vállalat 2007. április és július között. 2007 decemberében további két szerződést kötött a BKV 5 évre a tanácsadó céggel: a nagyprojektek támogatása, illetve a 4-es metró beruházásának szakértői támogatására.

Az AAM Zrt. elnöke az ötéves időtartamot azzal indokolta, hogy az akkori tervek szerint a beruházásnak 2012-ben el kellett volna készülnie.

A vádirat szerint a BKV Zrt. számára "szükségtelen szolgáltatásokra" kötött szerződések alapján a vezetési tanácsadó cég részére a Balogh Zsolt negyedrendű vádlott, megbízott vezérigazgató által 2008. április 22-án történt felmondásig összesen 133,5 millió forintot fizettek ki.

A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig megközelítőleg 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A bizonyítási eljárás október 3-án tanúk meghallgatással folytatódik.

Olvasóink írták

  • 1. Vasutas10 2013. október 01. 21:26
    „A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig megközelítőleg 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

    Remélem hamarosan a börtön válogatott tagja lesz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészek ügyeit zárták le a nyomozók

Bíróság előtt felelhetnek az elkövetett bűncselekményekért. Tovább olvasom