Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Hagyó-per: Balogh Zsolt az ügyészséget vádolta meg törvényszegéssel

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott tagadta bűnösségét a Kecskeméti Törvényszéken folyó Hagyó-per keddi tárgyalási napján, és védőjével egyetértésben törvényszegéssel vádolta az ügyészséget, mert bár nem gyanúsították meg, vádat emeltek ellene.
14:20: Balogh Zsolt negyedrendű vádlott tagadta bűnösségét a Kecskeméti Törvényszéken a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen folyó büntetőper keddi tárgyalási napján, védőjével egyetértésben törvényszegéssel vádolta az ügyészséget, mert bár nem gyanúsították meg, vádat emeltek ellene.

A Központi Nyomozó Főügyészség folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vádolta meg Hagyó Miklóst és társait. A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig mintegy másfél milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Balogh Zsolt, aki 2008-ban fél évig a BKV megbízott vezérigazgatója volt, vallomásában kijelentette: nem követett el bűncselekményt, és visszautasította azt a vádat, hogy bűnszervezet tagja lett volna. Mint mondta, annak ellenére tett több alkalommal is vallomást, hogy az ügyészség konkrétan semmivel nem gyanúsította meg. Hangsúlyozta: a vádban szereplő szerződések megkötésével a BKV-nak hátrányt nem okozott, a cég értékarányos szerződéseket kötött. Vallomása szerint a nyomozati szakban, a folyamatos kihallgatásokon sok "visszásságot" elmondott, hogy ne tartóztassák le.

Balogh Zsolt védője súlyosan törvénysértőnek nevezte, hogy az ügyészség úgy vádolta meg védencét 750 millió forintra elkövetett hűtlen kezeléssel, hogy azzal nem gyanúsították meg és vele szemben nyomozást nem folytattak le. Balogh Zsolt a bíróság előtt részletes vallomást tett, vagyoni helyzetéről és személyi körülményeiről azonban nem beszélt. Vádlott-társaival kapcsolatban elmondta: Hagyó Miklós sokszor berendelte, kiabált vele, Mesterházy Ernővel nem volt közeli kapcsolatban, míg Antal Attila semmilyen szabálytalanságra nem kérte őt. A vádlott ezután részletesen reagált az őt érintő vádpontokra. Vallomását olvasta, közben a falra vetített dokumentumokkal igyekezett ártatlanságát bizonyítani.

A vád szerint Balogh Zsolt műszaki vezérigazgató helyettesként 2008. január elsején adott utasítást arra, hogy a Vision Consulting Kft.-vel kössön a BKV közönségkapcsolati főosztályvezetője 4,3 millió forint összegű szerződést, amelynek értelmében a cég "politikai-gazdasági elemzések" elkészítését vállalta. A vád szerint a szolgáltatásra a BKV-nak a működéshez szüksége nem volt, semmilyen hasznot nem jelentett, a beérkező e-maileket a cég vezetői meg sem tekintették. Ebben a vádban sem ismerte el bűnösségét a negyedrendű vádlott. A vád szerint a hatodrendű vádlott, Horváth Éva utasította 2008 nyarán Balogh Zsoltot, aki akkor megbízott vezérigazgatóként dolgozott, hogy a Smsystem Kft.-vel meghívásos pályázat keretében kössön a BKV "kismama és kisgyermekes bérlettel kapcsolatos" témában promóciós filmet. A vád szerint a film felhasználása nem történt meg.

Nem utasította a szerződés megkötésére a marketing és kommunikációs főosztályt, és nem utasított soron kívüli kifizetésre - hangsúlyozta Balogh Zsolt, hozzátéve, hogy a normál ügymenetben lévő kifizetést írta alá. A "bliccelés elleni kampánykommunikációt megalapozó teljes körű kutatás elvégzése" érdekében kötött szerződéseket is szakmailag megalapozottnak ítélte.

A szerződés megkötésében szintén nem vallotta magát bűnösnek. A CC Soft Kft.-vel a "Szentendrei HÉV Batthyány tér - Békásmegyer állomások közötti utastájékoztató rendszer kiépítése" című, több mint 100 millió forint összegű szerződést Antal Attila utasítására kötötték meg, annak ellenére, hogy a vádirat szerint a vezérigazgató tisztában volt azzal, a cég nem képes azt elkészíteni, mert a szükséges szoftver nincs a birtokában. A vád szerint a teljesítést Hagyó Miklós utasítására Balogh Zsolt igazolta és utaltatta át a 118,8 millió forintot, majd a műszaki átvétel 2007 végén megtörtént, de eredményes próbaüzem a vádemelés idejéig nem zárult le. Ebben a vádpontban sem érzi magát bűnösnek - mondta a vádlott.

A Soda Reklám Tanácsadó és Szolgálattó Kft.-vel a kisföldalatti "luxus metróvá" történő pozicionálása témájú tanulmány elkészítésére kötött szerződéssel kapcsolatban azt mondta: mivel az ügyészség nem folytatott ellene nyomozást, nem gyanúsították meg, ezért törvénytelenül emeltek vádat ellene. A negyedrendű vádlott nem cáfolta, de nem is erősítette meg a nyomozati szakban tett vallomását, amely szerint Hagyó Miklós két alkalommal 15 millió forint átadására utasította volna őt. "Bár ezzel a cselekménnyel az ügyészség formailag nem vádol, azonban Hagyó Miklóst a zsarolás mellett vesztegetéssel vádolja ugyanezen cselekmény miatt" - mondta.

A vádlott szerint, mivel a vesztegetésnek nem csak passzív, hanem aktív alanya is van, ez azt sugallja, hogy az ügyészség potenciálisan őt is vádolhatja vesztegetéssel. "Okulva az eddigi eljárásból, ebben a körben" semmilyen nyilatkozatot nem tesz - jelentette ki. Vallomása végén Balogh Zsolt kiemelte: hatalmas kudarcként élte meg azt, hogy "nyomozati tárgyként" kezelték. "Úgy érzem, hogy félrevezettek, az első védőm a hatósággal történt egyeztetésekre hivatkozva azzal hitegetett, hogy nem leszek vádlott" - fogalmazott, kérve a törvényszéket, hogy bűncselekmény hiányában mentse fel minden vádpont alól. "A tárgyalási vallomást tartom fenn, nem kívánok a továbbiakban semmilyen nyilatkozatot tenni, kérdésekre válaszolni sem kívánok" - fűzte hozzá.

Az ügyészség Balogh Zsoltot folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint társtettest, valamint magánokirat-hamisítás vétségével vádolja. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a bizonyítási eljárást délután Balogh Zsolt nyomozati szakban tett vallomásának felolvasásával folytatta.

13:11: Balogh Zsolt negyedrendű vádlott, a BKV egykori megbízott vezérigazgatója nem cáfolta, de nem is erősítette meg a nyomozati szakban tett vallomását, amely szerint Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes két alkalommal 15 millió forint átadására utasította volna őt; ezzel kapcsolatban nem tett vallomást a Hagyó Miklós és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán. Hagyó Miklóst e cselekménnyel kapcsolatban vesztegetéssel vádolja az ügyészség, ami azt sugallja neki, hogy az ügyészség őt is megvádolhatja vesztegetéssel, ezért ebben a témában semmilyen nyilatkozatot nem tesz - mondta Balogh Zsolt. Az ügyészség Balogh Zsoltot folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint társtettest, valamint magánokirat-hamisítás vétségével vádolja.

Korábban:

Balogh Zsolt, aki 2008-ban fél évig a BKV megbízott vezérigazgatója volt, vallomásában kijelentette: nem követett el bűncselekményt, visszautasította azt a vádat, hogy bűnszervezet tagja lett volna.

Elmondta: annak ellenére tett több alkalommal is vallomást, hogy az ügyészség konkrétan semmivel nem gyanúsította meg. Hangsúlyozta: a vádban szereplő szerződések megkötésével a BKV-nek hátrányt nem okozott, a BKV értékarányos szerződéseket kötött. Vallomása szerint a nyomozati szakban lefolytatott folyamatos kihallgatásokon sok "visszásságot" elmondott, hogy ne tartóztassák le.

Bővebben hamarosan!

Olvasóink írták

  • 1. maci53 2012. október 09. 13:53
    „Igaza van az MSZP-DK-LMP pártoknak,valóban nincs DEMOKRÁCIA nálunk,.Régen amikor volt DEMOKRÁCIA az ilyenek már akkor bevizeltek a gatyába amikor beültették az URH-s kocsiba,bent volt aztán az őrsön igazi DEMOKRÁCIA, 2 méteres tenyeres-talpas rendőr olyan pofont vert le kettőt hogy rögtön elismerte a sikkasztást,nem kellet emberi jogok,ártatlanság vélelme,rafinált ügyvéd,,ellenzéki TV,únió,külföldre panasz áradat stb.
    Gyorsan lezárták az ügyet,irány a bíróság,vagyonelkobzás,börtön.
    Az igazi DEMOKRÁCIÁBAN rövid kérdést egy maflás kisérte:mennyit kerestél,mit vettél belőle? Ennyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csökkenthető a szemétszállítási díj Félegyházán

Tervezési hiba miatt kell egyre többet fizetniük a lakosoknak a hulladékszállításért - ez derült a… Tovább olvasom