Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Három generáció története a színpadon

Ma este újabb premierre várja a közönséget a Katona József Színház. Tormay Cécile családregénye, A régi ház nem csupán egy dinasztia históriáját tárja elénk, a mélyben ugyanis elhallgatott mondatok, súlyos titkok lappanganak.
Mi történik akkor, ha egy kiváló írónő munkájához kitűnő színészi alakítások és nagyszerű rendezés párosul? Erre derül fény ma este a Kelemen László Kamaraszínház idei második bemutatóján. Tormay Cécile családregényéből, A régi házból ugyanis egy rendkívüli előadás született a kecskeméti teátrumban.

Az írónő munkáit bizonyára kevesen ismerik, hiszen műveit sokáig tilos volt olvasni hazánkban. Tormay Cécile sikere azonban túlnőtt az ország határain. Munkáit angol, francia, német, olasz nyelvre is lefordították és a legelőkelőbb külföldi folyóiratokban közölték. Sőt, halálának évében még Nobel-díjra is jelölték Tormay Cécile-t, aki sajnos két héttel a díjátadó előtt meghalt.

A régi ház című családregénye 1914-ben született, és ezzel a művével nemcsak külföldön, hanem itthon is sikert ért el. Elnyerte a Magyar
Szereposztás

A darabban Dunai Tamást, Zeck Julit, Csémy Balázst, Pál Attilát, Réti Erikát, Porogi Ádámot, Téby Zitát, Farkas Ádámot és Varga Zsannát láthatjuk.
Tudományos Akadémia Péczely-díját, és óriási hírnévre tett szert. A regény lapjain három generáció élete tárul elénk: a nagy gazdagságot szerző, kemény és elszánt építőmesteré, a vagyonnal és az érzelmeivel egyaránt takarékosan bánó fiúé, Ulwing János Huberté, valamint a tékozló unokáé, Kristófé. A család históriája mégsem egyszerűen egy feltörekvő, majd romlásba vesző polgárdinasztia története. Titkos, ki nem mondott, meg nem élt szerelmek itatják át a regény lapjait, amelyből – amikor minden elvész – egy asszony odaadó hűsége és szeretete ad reményt a fennmaradásra.

- Néhány éve, amikor elkezdték újra kiadni Tormay Cécile regényeit, akkor szerettem bele az írónő munkáiba - mondta a delmagyar.hu-nak Cseke Péter, a színház direktora, A régi ház rendezője. - Bár nehéz egy regényt színpadra állítani, mindenképpen szerettem volna az egyik művét bemutatni. Deres Pétert kértem fel, a darab szövegkönyvének megírására. Nyilvánvalóan vannak olyan szálak a regényben, amik ilyenkor áldozatul esnek, de úgy érzem, hogy Németh Virággal, a színház dramaturgjával egy nagyon jó alapanyagot hoztak létre – tette hozzá Cseke Péter.

Három generáció története a színpadon - GALÉRIA

A darab története az 1848-as forradalom környékén indul és körülbelül huszonöt-harminc évet ölel át. Amint kialszanak a nézőtéri fények, egy elegáns miliőbe, egy gazdag úriház szalonjába csöppenünk. Azonban nem csak a Mira János tervezte díszlet, hanem a Velich Rita által megálmodott kosztümök is egytől egyig gyönyörűek.

A régi ház, az Ulwing család otthona több generációt látott már felnőni. Az épület túléli a viharos történelmi időket, a háborút, az építést és a költekezést, a nélkülözést, a tűzvészt és az újjáépítést is. Miközben telik az idő és az óra jár, az épület falait titkos, ki nem mondott, meg nem élt szerelmek mállasztják. Miközben a felszínen a vagyon megszerzése, megtartása és az elszegényedés megfékezése mozgatja a szereplőket, a mélyben be nem teljesült vágyak, elhallgatott mondatok, súlyos titkok nyomják a férfiak lelkét.

Az események filmszerűen elevenednek meg előttünk, egy-egy jelenet villan fel a család történetének harminc évéből. – Egy regényben nagyon
Az a bizonyos régi ház

Tormay Cécile regénye önéletrajzi ihletésű. A számos díjjal kitüntetett, ám 1945 után betiltott művet csak a kilencvenes években vehették kézbe újra az olvasók. A regényben szereplő épület mintájául az a fővárosi, Fürdő utcai ház szolgált, melyet Tüköry Hermin kapott hozományul apjától. Itt élt a Tormay család is 1873-tól 1905-ig, és itt született Tormay Cécile. A Tüköry bérház helyén ma a Belügyminisztérium épülete áll, mely eredetileg a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank Székháza volt. 
egyszerű a helyzet, hiszen az író akár oldalakon keresztül is bemutathatja, hogy mi történik, nekünk viszont el kell játszanunk azt, hogy mi zajlik két mondat között. Az volt a célom ezzel a játékmóddal, hogy ebben a hangos, rohanó világban, ahol minden klipszerűen változik, és az a lényeges, hogy minél gyorsabban peregjenek a képek, bemutassam, hogy igenis vannak mai értékek, érzelmek és van értelme az életet a maga teljességében és szépségében élni. A jelenetek füzéréből egy lírai előadás született – emelte ki a rendező.
A darabot végigkíséri két muzsikus játéka. Cseke Péter Horváth Károly zeneszerzőt kérte fel arra, hogy írjon a darabhoz zenét. A muzsika bekeretezi az előadást, mindig ott lebeg a történet fölött.

Három generáció története a színpadon - GALÉRIA

Tormay Cécile regénye sokféle üzenetet hordoz. Az írónő mesél többek között a magyarok befogadó szeretetéről, de ennél sokkal mélyebbre ás. Rávilágít arra, hogy minden családban vannak hullámvölgyek és magaslatok, de kíméletlenül elénk tárja azt is, hogy az a lehetőség, amit ma elszalasztunk, bizony soha többé nem jön vissza. Tik-tak, rohan az idő - figyelmeztetnek többször is a darab szereplői.

A teátrum művészei bizony magasra tették a mércét, felejthetetlen játékkal ajándékozzák meg a közönséget annak ellenére, hogy a filmszerű képi világ számukra cseppet sem könnyíti meg a történetmesélést. - Ez egy óriási feladat volt, hatalmas munkát végzett az egész társulat. Lényeges volt az is, hogy egységes játékmodorban játszanak a művészek. Úgy érzem, ez sikerült is. Boldog vagyok, hogy olyan tehetséges színészek a tagjai ennek a társulatnak, akik el tudják játszani ezeket a nagyszerű szerepeket – hangsúlyozta Cseke Péter, aki reménykedik benne, hogy a darab hatására egyre többen veszik majd kézbe Tormay Cécile munkáit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankrablás miatt áll bíróság elé a fiatal baloldal korábbi elnöke

Csütörtökön bíróság elé az a két férfi, akit egy két évvel korábbi bankrablás elkövetésével vádolt meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Az elsőrendű vádlott korábban politikusként kezdte pályafutását. Tovább olvasom