Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Három napja nem ettek, a fagyhaláltól mentették meg őket

A határ közelében két romos épületben összesen 24 afgán állampolgárt fogtak el a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei csütörtökön.
Csütörtök hajnalban Budzsak település határában a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség járőrei egy gyalogos férfire lettek figyelmesek, aki a határ felől közlekedett Hercegszántó irányába. A férfi elfogásakor igazolni nem tudta magát, azonban elmondta, hogy több társával együtt néhány órával korábban együtt szöktek át Magyarországra. A járőröknek elmondta azt is, hogy a többiek egy közeli lakatlan házban bújtak el. A lábnyomokat követve egy nyitott házig jutottak a rendészek, majd bent az épületben további 13 férfit találtak, akik egy elektromos rezsót körülülve próbáltak melegedni, de láthatóan nagyon át voltak fázva.

Ellenőrzésükkor kiderült, hogy afgán állampolgárok, azonban egyikük sem rendelkezik okmányokkal. Még ott a helyszínen elmondták, hogy három napja nem ettek, nagyon fáznak és kimerültek. Nem volt ivóvizük, a háztetőn lévő havat próbálták melegíteni. Megdöbbentő volt, de a ruházatuk sem volt alkalmasa a hideg elleni védekezésre, többen félcipőben, néhányan pulóver és zokni nélkül vágtak neki az útnak. A helyszínre irányított járőrök ásványvizet és takarót adtak a csoportnak, majd a kirendeltségen meleg teát és további takarót, valamint ételt is kaptak az átfázott, kimerült afgánok. A csoport legfiatalabb tagja 14, a legidősebb tagja 22 éves. A kiéhezett, kihűlt 14 fős csoport a -8ºC, -10ºC-os hidegben vélhetően súlyos, esetleg végzetes egészségkárosodást szenvedhetett volna, ha a járőrök nem találják meg őket és nem gondoskodnak ellátásukról.

Szintén a hajnali órákban, de már a Bácsbokodi Határrendészeti Kirendeltség járőrei Katymár község közelében friss lábnyomokat fedeztek fel a hóban. A nyomokat gyalogosan követve a község Fecske utcai bekerített, romos házig jutottak, majd ott a házat átvizsgálva a fürdőszobában 10 afgán férfit találtak. Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat ők sem tudták. A csoport igen kimerült volt. Elszámoltatásuk folyamatban van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Estére újabb káosz alakult ki az utakon

Az erős szél okozta hóátfúvások miatt Bács-Kiskun megyében csütörtök estére ismét járhatatlanná vált… Tovább olvasom