Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Hat és fél év fegyházat kapott a kiskunhalasi pszichiátria volt ápolója

Első fokon a Kiskunhalasi Járásbíróság márciusban öt év fegyházbüntetésre ítélte F. Zoltánt, gondozás alatt álló személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak bűntette miatt.
Jogerősen hat és fél év fegyházbüntetésre súlyosította másodfokon a kiskunhalasi pszichiátriai intézet egykori ápolójának büntetését a Kecskeméti Törvényszék kedden kihirdetett jogerős ítéletében.

Első fokon a Kiskunhalasi Járásbíróság márciusban öt év fegyházbüntetésre ítélte F. Zoltán elsőrendű vádlottat, a város pszichiátriai intézetének egyik volt ápolóját, gondozás alatt álló személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak bűntette miatt.

A per másodrendű vádlottja nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott első fokon, a másodfokú bíróság azt az ítéletet helybenhagyta.
Lehoczky Zoltán bíró az ítélet indokolásakor elmondta: az első fokú bíróság teljes körűen lefolytatta a bizonyítási eljárást, az elsőrendű vádlottra azonban "eltúlzottan alacsony" büntetést szabott ki.

Az ügyészség egy 2010-ben tett feljelentés alapján, a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában lezajlott vizsgálatok után emelt vádat. A bíróság szerint bebizonyosodott, hogy az elsőrendű vádlott legalább háromszor elkövette egy sértettel szemben a szemérem elleni erőszak bűntettét. A bíróság hitelesnek fogadta el a sértett nyomozási bíró előtt tett vallomását.

A tanácsvezető bíró hangsúlyozta: a sértett "tanúzási képességgel rendelkezett" a betegsége ellenére. A sértettet később átvitték egy másik gyógyintézetbe, ahol öngyilkosságot követett el.

A másodfokú bíróság szerint a másodrendű vádlott is elkövette a terhére rótt bűncselekményt - megütött egy vádlottat -, de ezt nem különös kegyetlenséggel tette, ezért a nyolc hónap börtönbüntetés, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették, megfelelő büntetés a számára.

A másodfokú tárgyaláson egyik vádlott sem vett részt, védőjük szerint külföldön dolgoznak, de nincs szándékukban bujkálni. Az elsőfokú ítélet meghozatala után az ügyész indítványozta a vádlott letartóztatást, de a bíróság ezt elutasította.

Olvasóink írták

 • 3. _csutak_ 2013. október 08. 21:06
  „Azt hiszem nem áll arányban a néprosszullétnek okozott erkölcsi veszteség, a bűncselekmény súlya és a büntetés :(
  Valahol a húsz év és az életfogytiglan között lenne az igazi.”
 • 2. pachakuti 2013. október 08. 20:31
  „Ha a vád igaz, a húsz év inkább megfelelő lenne.”
 • 1. queenmargareth1 2013. október 08. 19:14
  „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útbaigazítást kért, majd rabolt - fotó

Lopott biciklivel menekült a helyszínről a kiskunfélegyházi rabló. Tovább olvasom