Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Hat év fegyházbüntetést kapott egy kalocsai börtönőr

Fegyveres rablás miatt nem jogerősen hat év fegyházbüntetésre ítélt a Kecskeméti Törvényszék egy egykori börtönőrt a Kalocsán tartott keddi tárgyaláson.
A tanácsvezető bíró elmondta: a 21 éves vádlott, aki az állampusztai büntetés-végrehajtási intézet körletfelügyelője volt, tavaly november 22-én azért indult rabolni, hogy tartozásait törleszteni tudja. Magához vett egy „kézi lőfegyver benyomását keltő”, engedély nélkül tartható riasztópisztolyt hét lőszerrel, és bement az egyik kalocsai bárba. Fegyverét a pultnál tartózkodó alkalmazottakra, majd a vendégekre fogta, és a bevételt követelte. Miután az egyik alkalmazott 315 ezer forintot átadott neki, elhagyta a helyszínt.

A férfi nem egészen két hónappal a bűncselekmény elkövetése után önként feladta magát a rendőrségen.

A főiskolai tanulmányaival a munka miatt felhagyó vádlott a nyomozás során és a bíróság előtt is hangsúlyozta: több adósság nyomasztotta, volt 220 ezer forint diákhitele, 130 ezer forint gyorskölcsöne, és tartozott az édesanyjának, több barátjának, ismerősének is.

A bíró az ítélet indoklásakor hangsúlyozta: a vádlott nem elvetemült bűnöző, hanem megtévedt ember, akinek azonban felelnie kell cselekményéért. A bírói tanács elnöke enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott feladta magát, nem azért, mert a hatóság a nyomában volt, hanem mert „nem tudott a bűncselekménnyel együtt élni". További enyhítő körülmény a vádlott fiatal kora, továbbá az, hogy a fegyver megtalálásában segített, és a tárgyalás során együttműködött a bírósággal.

A tanácsvezető bíró szerint az enyhítő körülmények figyelembevételével a fegyveres rablásért kiszabható 5-től 15 évig terjedő büntetési tétel alsó határa közelében állapították meg a büntetést, viszont a közügyek gyakorlásától 8 évre eltiltották a férfit.

Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője viszont enyhítésért fellebbez.

A per másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik. Mivel az ügyész tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, az ítélőtábla nem súlyosbíthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyreigazítás

Helyreigazítás
Tovább olvasom