Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Hatmilliárdos útfelújítás Bács-Kiskunban

A Dél-Alföldi Operatív Program keretében most kezdődik és 2013 tavaszára befejeződik a Hartát Dunatetétlennel, a Baját Kelebiával, illetve a Kiskunhalast Kiskunfélegyházával összekötő út rekonstrukciója.
Megkezdődik Bács-Kiskun megyében 60 kilométernyi mellékút felújítása. A projekt ünnepélyes nyitóeseményén Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára szerdán Bácsalmáson elmondta: a Dél-Alföldi Operatív Program keretében most kezdődik és 2013 tavaszára befejeződik a Hartát Dunatetétlennel, a Baját Kelebiával, illetve a Kiskunhalast Kiskunfélegyházával összekötő út rekonstrukciója.

Az érintett szakaszok régóta várt és időszerű rendbetétele meghaladja a 6 milliárd forintot - tette hozzá. Országosan mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre a négy-, illetve ötszámjegyű utak felújítására, ezek korszerűsítése legalább olyan fontos, mint a korábbi években "erőltetett" autópálya-építés - fogalmazott a politikus. Ebből az összegből az idén, illetve jövőre összesen 1200 kilométert meghaladó alsóbbrendű útszakasz modernizációja valósul meg - tette hozzá. Közölte: a régió az említett időszakban mintegy 14 milliárd forintot fordíthat mellékútjainak fejlesztésére. Bács-Kiskun megye így 40 százalékot meghaladó részesedésével élen jár a támogatásforma felhasználásában.

Szőke József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki igazgató-helyettese az eseményen hangsúlyozta: az 5402, az 5501 és az 5305-ös számú utak összesen közel 60 kilométerén a napokban elkezdődő javítás a burkolat és a padka felújítása mellett a vízelvezetés korszerűsítését, műtárgyak rekonstrukcióját és autóbuszöblök kiépítését is magában foglalja.

Mindezzel a kivitelezők az utazók kényelme mellett a közlekedés biztonságát és kultúráját is fejlesztik - húzta alá. Jelezte: pillanatnyilag országszerte csaknem félszáz útszakaszon zajlik, és 14 helyen fejeződött be a közelmúltban hasonló beruházás. A most kezdődő projektnek köszönhetően a megye összesen mintegy 1600 kilométert kitevő alsóbbrendű úthálózatának nagyjából 4 százaléka újul meg 2013 tavaszára.

Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a Kelebiát Bajával összekötő 18 kilométeres útszakaszon már elkezdődött a kivitelezés, a munkaterületek átadása pedig a másik két helyszínen is megtörtént. Hangsúlyozta: a projektnek külön jelentőséget ad az, hogy a bácsalmásiak és a környéken élők számára megkönnyíti majd a közeli, határon túli magyarlakta települések megközelítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nekiment az autós egy motoros házaspárnak

Nekihajtott egy Fiat sofőrje egy motoron utazó csongrádi házaspárnak szerda délután Kecskeméten. Tovább olvasom