Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Hatósági nyomás miatt vádolta meg Hagyóékat a BKV vezér?

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) volt vezérigazgatója egyetlen szerződés megkötésében ismerte el azt, hogy bűnösnek érzi magát, a többi ellene szóló vádat visszautasította a Hagyó Miklós és 14 társa ellen indított büntetőügy keddi tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken.
Antal Attila arról is beszélt, hogy részben hatósági nyomásra tett terhelő vallomást vádlott-társaira. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdésére Antal Attila harmadrendű vádlott azt mondta, hogy csak az Optimismo Kft.-vel a nyomtatók állapotának felmérésére kötött szerződés esetében érzi bűnösnek magát, a nyomozati szakban tett vallomásainak egy részét pedig nem tartja fenn.

Antal Attila beszámolt arról, hogy 2007. január 1. és 2008. február 19. között - Hagyó Miklós javaslatára - volt a BKV vezérigazgatója. Munkája során azt volt a célja, hogy a főváros közlekedését optimalizálják. Vallomása szerint, amikor őrizetbe vették, azt mondták neki: ha nem tud az elvárásoknak megfelelni, akkor hosszú időre előzetes letartóztatásba helyezik. Ennek következtében olyan mondatok kerültek a jegyzőkönyvbe, amelyekkel vádlott-társait nehéz helyzetbe hozta, amiért elnézést kért tőlük - fűzte hozzá. Kiemelte: nincs tudomása "guruló forintokról", a nyomozati szakban ügyvédje jelenlétében történt kihallgatása során a "hangsúlyok máshova kerültek", és saját hibájának nevezte, hogy azokat nem korrigálta.

A Gyorskocsi utcában a kihallgatások során az sejlett fel benne, hogy ezt nem fogja kibírni - vallotta Antal Attila, hozzátéve: "úgy éreztem, hogy élet és halál között lebegek". Házi őrizete alatt is olyan visszajelzéseket kapott, hogy együttműködés esetén szabadulhat, ezért tett olyan nyilatkozatokat, amelyek egy része nem felel meg a valóságnak - fűzte hozzá.

Kijelentette: azokat a nyomozati szakban tett vallomásokat, amelyek ellentétesek a jelenlegi vallomásával, nem tartja fenn. Antal Attila harmadrendű vádlott részletes vallomását felolvasva hangsúlyozta: vezérigazgatóként stratégiai célokkal foglalkozott, a vádiratban szereplő szerződések részleteit nem ismeri, csak a nyomozati szakban ismerte meg azokat. Ennek ellenére a milliárdos nagyságrendű marketing- és kommunikációs szerződéseket hasznosnak ítélte, állítása szerint nem felel meg a valóságnak a vádhatóság állítása, amely szerint azok nem teljesültek.

A BKV élén végzett 13 hónapos munkáját kiemelkedőnek értékelte, mert sikerült a cégnél egymástól függetlenül működő 12 igazgatóságot centralizálnia, ugyanis "nehéz pénzügyi helyzetben csak az irányítás centralizációja vezethet eredményre". Hangsúlyozta: megszűnt a "12 önálló BKV" és négy vezérigazgató-helyettessel működő, átlátható, egyszerű struktúra alakult ki, valamint 1007 fővel csökkent a BKV létszáma.

Ezután hosszasan elemezte a vádiratban szereplő szerződéseket, melyekről kijelentette: kollégái felelősségteljesen és körültekintően jártak el, amikor megkötötték azokat. Antal Attila beszámolt arról, hogy kinevezése után ő nevezte ki Regőczi Miklóst a BKV kommunikációs igazgatójává, akinek javaslatait teljesen elfogadta, az általa kötött marketing- és kommunikációs szerződéseket kitűnőre értékelte, annak ellenére, hogy többször hangsúlyozta: ő ehhez a területhez nem ért.

A Montana Zrt.-vel online hírfigyelő szolgáltatásra kötött havi félmillió forintos szerződésről azt mondta: nem felel meg a valóságnak az a vádiratban szereplő állítás, hogy a szerződést Mesterházy Ernő másodrendű vádlott utasítására kötötte meg. Szükségesnek és hasznosnak ítélte ezt a szerződést is, amely alapján végül csaknem 5,5 millió forintot fizettek ki. A vádiratban említett kommunikációs szerződéseket szükségesnek ítélte, mert véleménye szerint a BKV bizonyos értelemben "marketingvállalkozás", ahol a hatékony kommunikáció alapvető feladat. Mindezért tévesnek ítélte a vádirat több, ezzel kapcsolatos megállapítását.

Antal Attila beszámolt arról is, hogy a Nap TV-ben történt beszélgetés előtt mondta meg neki a főszerkesztő, hogy a Nap TV és a BKV között kötött szerződés lejár, amelyet szeretnének meghosszabbítani. Vallomása szerint megvizsgálta a szerződést, hasznosnak ítélte és a megkötését javasolta.

A vádirat szerint Antal Attila a vezérigazgatói kinevezése napján, 2007. január 1-jén kötött 20 millió forint plusz áfa összegű szerződést a Nap TV-vel, ami 47,6 perc műsoridő ellentételezésének felelt meg. Antal Attilát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják mint társtettest. A tárgyalás csütörtökön folytatódik.

Olvasóink írták

  • 3. klj-54 2012. szeptember 26. 12:56
    „No igen, ha a valóság kezd kőrvonalazódni, akkor azok akik hisztisen várják a kivégzést most nyálcsorgatva rapliznak, mert az Orbán és csicskásai által sugallt vád megint csak összedől.”
  • 2. Mozimasiniszta 2012. szeptember 26. 10:08
    „Jujj de édes...én egy K9-es kutyával, a golyóit szorongatva énekeltettem volna ... mint James Belushi, egy közismert filmben, és akkor a kutyára se hivatkozhatott volna...”
  • 1. gorgó 2012. szeptember 26. 07:50
    „Tellljjesss rrehabillitácciót!!! Visszahelyezni a hivatalába szegény tönkretett, üldözött, presszionált embert! Visszamenőleges fizetését kiadni neki, egy nagy nagy nokiás tévésdobozban milliárdos kártérítést szegény ártatlannak. Ismét bebizonyosodik, hogy a hatóságok komunyista módon jártak el. Üthették-verhették, éheztethették, látható mennyire lefogyott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskeméten Bursa Hungarica jövőre is

2013-ban is csatlakozni szándékozik a kecskeméti önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási… Tovább olvasom