Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Hatvan százalékos kamatra adott kölcsön a 80 éves uzsorás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagyonosodási vizsgálatot folytatott le több, a Dél-Alföldön élő magánszemélynél is, akik mint kiderült, nagy összegű uzsorakölcsönök útján tettek szert haszonra. Bukott egy 30 év körüli fiatalember és egy 80-as éveiben járó őstermelő is.
A közelmúltban egy 30 év körüli fiatalember akadt fenn az adóhatóság ellenőrzésén, aki vállalkozók szorult helyzetét kihasználva nyújtott nagy összegű kölcsönöket. Az így megszerzett plusz jövedelemből finanszírozta luxus életvitelét, ingatlanokat szerzett meg, drága autókat vásárolt, értékes lakásépítésbe kezdett. Az adóvizsgálat során azt nyilatkozta, hogy létminimum alatti jövedelemből él, és az édesanyjától kapott kölcsönből, valamint a korábban általa másoknak nyújtott kölcsönök vizsgált időszakban történő visszafizetéséből fedezte nagy értékű ingatlan vásárlásait és a gyakran cserélt luxusautókat. A magánszemélynél lefolytatott vagyonosodási vizsgálat alatt a forráshiányok eredetét hitelt érdemlő módon nem tudta igazolni, mint utólag kiderült, életvitelét az eltitkolt jövedelméből finanszírozta. Az uzsorás fellebbezett, de a törvényszéki ítélet az adóhivatal ellen benyújtott keresetét elutasította, a törvénytelen ügyletekből származó jövedelemadóját helybenhagyta.
Hasonlóképpen járt egy, a már nyolcvanas éveiben járó, őstermelőként is tevékenykedő férfi, aki a vizsgálat alá vont időszakban 30 millió forint kölcsönt nyújtott csaknem 20 magánszemélynek, miközben a szóban forgó négy évben bevallása alapján összesen 4,5 millió forint jövedelemmel rendelkezett. A kölcsönök összege változó volt, előfordul 100 ezres és milliós nagyságrendű is. A kamatok a futamidő és kölcsön összegének függvényében változtak, volt olyan eset, ahol 60%-ot is elérte.
Az uzsoratevékenységet folytató személyek terhére fejenként közel 8 millió forint adóhiány, adóbírság és késedelmi pótlék gyanánt pedig több mint 8 millió forintot állapítottak meg- tájékoztatott a NAV.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2012. augusztus 10. 22:26
    „Igaz hogy ezekből nem lesz 14-ben Fideszes szavazó, de ha a vizsgálatokkal egy időben zárolják is az "összekuporgatott" vagyonkát, a fene bánja.....!”
  • 1. bambinaXX 2012. augusztus 10. 20:14
    „Navégre! Gyerünk, sok ilyen van még!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az 51-es főútról loptak el egy Suzukit

Az 51-es főút Érsekcsanád és Baja közötti szakaszáról loptak el egy Suzuki személygépkocsit… Tovább olvasom