Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Hé! Az az én halam! Társasjáték nap a Főtéren

Kecskemét - Közel kétszázféle társasjátékot, köztük egy élő szereplőst, és sok vidámságot, kalandot ígér a főtéri társasjáték nap, mely az első VIP nap egyik színes programja lesz pénteken.
Az első VIP Nap (Városi Ifjúsági Párbeszéd Napja) beszélgetésekkel, előadásokkal, meghívott vendégekkel, koncertekkel mindenképp sok különlegességet ígér, de ami még ezeknél is izgalmasabb program, az a Társasjáték Nap (hivatalos nevén I. Kecskeméti Szabadtéri Játékok). Napjainkban az emberek többsége úgy gondolja, hogy a televízió, a számítógép és a játékkonzol a szabadidő eltöltésének legjobb eszköze. Pedig ez nem így van.

Már Arisztotelész is megmondta: az ember társas lény, akinek szüksége van arra, hogy a közösség tagjaival közelebbi, baráti viszonyban legyen, különben nem lehetne boldog. Az előbb felsorolt eszközök nyilván alkalmasak arra, hogy pillanatnyi (gyakran látszólagos) boldogságot hozzanak az ember életébe, de semmiképp nem felelnek meg annak, hogy társas kapcsolatot segítsenek kiépíteni. Erre valók a társasjátékok.

A társasjáték kitűnő szórakozás.
A társasjáték kitűnő szórakozás.

A társas játék: a társasjáték

A televíziót, a monitort is tudják egyszerre nézni, mondhatják erre, de az, amikor egy táblát körül ülnek egy asztalt, és megvan a folyamatos szemkontaktus, amikor elhangzanak vidám vagy feszült mondatok és reflektálások, az semmihez nem hasonlítható. Gondoljunk csak a legegyszerűbb magyar kártyajátékokra, vagy gyermekkorunk kedvencére, a „Ki nevet a végén?" vagy a Gazdálkodj okosan!" játékokra!

Családok és barátok ültek össze egykor, hogy jókat derülve, alkalmanként izgulva győzedelmeskedjenek, vagy máltón veszítsenek. Aztán az idők folyamán egyre inkább feledésbe merültek ezek a közös élmények, hiszen mindenki rohant. És rohan. Ezt pedig a gyerek-szülő kapcsolat is megsínyli. Ám, érdekes módon, mindezzel párhuzamosan, a világban folytak a fejlesztések, egyre újabb és modernebb játékokat gyártottak, és gyártanak. Logikai, stratégiai, egyszerűen vicces, viccesen egyszerű, több órán keresztül játszható, alapok és kiegészítők, minden megtalálható a piacon.

Ma már Magyarországon is kezd elterjedni a társas kikapcsolódás eme formája.
Ma már Magyarországon is kezd elterjedni a társas kikapcsolódás eme formája.

Ma már Magyarországon is kezd elterjedni a társas kikapcsolódás eme formája, de hogy csak kezd, arra bizonyíték, ha bemegyünk Kecskemét legnagyobb társasjáték boltjába, nagyon sok idegen nyelvű játékkal találkozunk a zsúfolásig tömött polcokon. Ez, persze, nem akadály, hiszen minden segítséget, profi magyar nyelvű leírásokat is megkapunk hozzá. Mert vannak, akik mindent megtesznek azért, hogy ismert és elismert legyen hazánkban a társasjáték.

Tévézés és számítógépezés helyett

Az egyesület 2005-ben alakult, célja, ahogyan megfogalmazzák: „a társasjátékok világának és a társasjátékozásnak a népszerűsítése, hiszen szerintünk a szabadidő társaságban egy jó társasjáték mellett kellemesebben és sokkal hasznosabban eltölthető, mint tévézéssel vagy számítógépezéssel."

Egy jó társasjáték mellett kellemesebben és sokkal hasznosabban eltölthető a szabadidő.
Egy jó társasjáték mellett kellemesebben és sokkal hasznosabban eltölthető a szabadidő.

Lelkes játékosok és rajongók hozták létre, és egyre több klub üzemel az országban. Többek között Kecskeméten is, a Kecskeméti Társasjáték Klub (KeTaKlub), akik összejöveteleiket a Szórakaténuszban tartják minden hónap utolsó szombatján. Ám az MTE, túl azon, hogy segítséget nyújt a kluboknak, a játékosoknak, igyekszik olyan helyeken is megjelenni, ahol játékos kedvű, nyitott emberekkel találkozhatnak. Ilyen például Kapolcs, ahol a Művészetek völgyében évek óta rendszeres, és nagyon népszerű szereplők. És ilyen lesz a tervek szerint az első kecskeméti megaparty.

Játék a téren, minden téren

A VIP nap egyik látványossága, és élménydús része a társasjáték nap, melyre április 15-én, 14-19 óráig kerül sor. Gyimesi Andrástól (Magyar Társasjáték Egyesület, KeTaKlub) megtudtuk, hogy a helyszínen három sörasztal padokkal, és vagy 200 féle játék várja az érdeklődőket. Az eseményen részt vesz az MTE elnöke is, a leglátványosabbnak pedig a"Hé! Az az én halam" nevezetű játék lesz. Ebben ugyanis élő szereplők (a klub tagjai) lesznek a bábuk, akiket a játékos kedvű játékosok irányítanak majd. Gyimesi András elmesélte, ő a gyermekként játszott kavicsrömitől jutott el idáig, és hogy kilenc éves lányának kedvence a Bohnanza / Babszüret nevű kártyajáték a kedvence. Aztán, hogy a résztvevőknek melyik lesz a favoritja, pénteken kiderül. A szervezők bíznak benne, hogy az időjárás kegyes lesz hozzájuk, és nem a szél szárnyán, hanem az élményekkel gazdagodva hazatérő vendégek által terjed a játék sok-sok hozzávalója és a játszás öröme.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három súlyos sérült a fának hajtó Golfban

Három ember súlyos sérüléseket szenvedett abban a balesetben, amely szerda délután történt Helvécia közelében, egy dűlőúton. Tovább olvasom