Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Hebehurgya hölgyek: Nem látod, hogy itt senki sem az, aki?

Kecskemét - Mi történik, ha a bájos ifjú hajadon szemet vet a jóvágású grófra? Hogyan okozhat galibát egy rózsaszín szalag? Megtudhatjuk Carlo Goldoni komédiájából, a Hebehurgya hölgyekből, melynek ma este lesz a bemutatója a Kelemen László Kamaraszínházban.
Velence, karneváli időszak, mulatni vágyó nők és egy jóképű, sármos gróf. Csak ennyi kell, és már peregnek is az események. Constanza amilyen szép, olyan huncut ifjú hajadon. Szemet vet a jóvágású grófra, ám ahelyett, hogy ezt bájos szempilla-rebegtetéssel hozná áldozata tudomására, inkább gonosz tréfát eszel ki. Szenvedélyes szerelmeslevelet juttat el a kávéházban üldögélő grófhoz, természetesen név nélkül. Mindössze annyit árul el, hogy a levél íróját fölismeri majd a karneváli maszkról és rózsaszín szalagjáról. Innentől kezdve Constanza mesterkedésének köszönhetően pántlikás hölgyekből nem lesz hiány. Még hatvanéves vénkisasszony nagynénje is rózsaszín szalaggal jelenik meg a kávéházban, persze nem kis frászt hozva ezzel a grófra.

Goldoni újratervezve

A darab rendezője, Réczei Tamás elmondta, egy olyan darabot keresett, amiben többségében nők játszanak, mivel tudta, hogy a színház műsorra tűzi a Harmadik Richárdot, amiben sok férfiszerep van. – Ezt szerettem volna ellenpontozni az évadon belül. Így először nem is rendezői, hanem színházvezetői elvek vezéreltek. Nagyon sok darabot elolvastam, de egyik sem tetszett igazán, és akkor eszembe jutott a Hebehurgya hölgyek, amit egyszer már láttam színpadon. Amikor újraolvastam, igazából másfél felvonás tetszett, de az azt követő rész nem annyira. Emiatt átdolgoztattam egy dramaturggal. Majd ahhoz hasonlóan, ahogyan a békéscsabai színházban Plautus Hetvenkedő katonájával tettem, kicsit megváltoztattam a nyelvezetét. A darab háromnegyede így is Goldoni maradt, ugyanazokat a gondolatokat fogalmazzák meg, csak más nyelvi eszközökkel. A végétől ellenben teljesen eltérünk – mondta a delmagyar.hu-nak Réczei Tamás.

Hebehurgya hölgyek a kecskeméti Katonában - KÉPGALÉRIA

A darab több korszakot ölel át. A jelmezek a huszadik század elejét idézik fel, a díszletek Goldoni korát mintázzák, a nyelvezettel pedig egy nagy ugrás történik egészen máig, hangsúlyozottan ironikus formában. – Ez egy posztmodern, asszociatív nyelv. Mindent felhasznál, ami arról a helyzetről eszünkbe jutott, de a szituációt nem rúgja fel. Éppen ezért fontos volt, hogy rendezőként egységes keretben tartsam a darabot, hogy a nyelv miatt ne tartson sokfelé a játék. A másik fontos célom pedig az volt, hogy megmaradjon a commedia dell' arte formája. A nyelv is viccel, és a színpadnak is bizonyos értelemben mókáznia kell, de csak és kizárólag megalapozottan, a szituációból adódóan. A történetből kell a humort kiásni, és nem szabad viccelgetni. Emellett volt még egy apró szándékom. Van ugyanis a darabban egy éles mondat: „Nem látod, hogy itt senki sem az, aki?" Elrejtettem, nem adok neki nagy hangsúlyt, de valójában arra világít rá a játék, hogy az emberek mennyi vágynának másokká lenni, és ahogyan belebuknak ebben a szándékukba – tette hozzá a rendező.

Emberismeretből kiváló

Réczei Tamás szerint Goldoni darabjaiból jó rendezők kezében nagyon szép előadások születtek már. A szerző már egy kicsit pszichologiai utakon jár, mégis a commedia dell' arte elemeit használja fel. - Nagyon erős társulat kell Goldoni írásaihoz, mert nagyon kevés a kis szerep, mindenki főszereplő. Azonban üres tud lenni a színpad, ha nem találják meg a komédiázás és az igazság közötti érzékeny határvonalat. Ha rálelnek, akkor viszont működik, pont azért, mert Goldoni nagyon jó emberismerő volt – emelte ki a rendező.

Hebehurgya hölgyek a kecskeméti Katonában - KÉPGALÉRIA

A darab mire elkészült, túlnőtte a neki szánt színpadot, a Kelemen László Kamaraszínház épületét. Éppen ezért hamarosan a nagyszínházban is láthatja majd a közönség a Hebehurgya hölgyeket. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a komédia végül nem a vénlány és az ifjú gróf boldog egymásrátalálásával zárul, mégis érdemes megnézni Goldoni mulatságos vígjátékát, mert egy könnyed, szórakoztató este ígéretét rejti magában.

A darabban Sirkó Lászlót, Csombor Terézt, Danyi Juditot, Magyar Évát, Csémy Balázst, Kéner Gabriellát, Krajcsi Nikolette-et, Aradi Imrét, Orth Pétert, Szikszai Rémuszt, Zeck Julit, Csizmadia Lászlót és Puskás Gyulát láthatjuk a színpadon. Goldoni komédiájának bemutatója ma este 7 órakor lesz a Kelemen László Kamaraszínházban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitray: éles lőszert kellett volna használni az MTV ostromnál

Éles lőszerrel töltött fegyvert kellett volna a 2006-ban az MTV székházat ostromló tömeg ellen használni. Ezt az álláspontot képviselte Nyitray András, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke. Tovább olvasom