Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Hello Kitti: a Mercedes már vár!

Kecskemét - „A nők és a kocsik? Ugyan már!" Hangzik az ismerős mondat. Sokan nem tudják elképzelni, hogy egy nő hivatásszerűen foglalkozzon autókkal. Ezt a sztereotípiát Szakállas Kitti aligha osztaná. A szeptemberben indult autófényező szakmunkásképzés egyetlen lány tanulója semmi kivetnivalót nem lát választott szakmájában.
A Mercedes-Benz szeptemberben indult – az országban egyedülálló – duális képzésében találta meg vágyott hivatását Szakállas Kitti, aki három év múlva a Mercedes gépjármű karosszéria előkészítő és felületbevonó munkatársa lehet.

A barátságosabb nevén csak autófényezőként emlegetett szakma Kittin kívül nem vonzott más lányokat, amit saját bevallása szerint némileg sajnál. – Jól kijövök a fiúkkal, csak néha kicsit nehéz egyedüli lányként az osztályban – magyarázza Kitti.

Szakállas Kitti a szeptemberben indult autófényező szakmunkásképzés egyetlen lány tanulója.
Szakállas Kitti a szeptemberben indult autófényező szakmunkásképzés egyetlen lány tanulója.

Szülei és barátai támogatását egyaránt élvezi: a környezetében senki nem kételkedik abban, hogy lány létére jó autófényező válhat belőle.
– Apukám például kifejezetten örült, hogy ezt a szakmát választottam, és a barátnőim sincsenek kiakadva emiatt. Tudják, hogy az a legfontosabb, hogy olyan szakmám legyen, amivel könnyen el tudok helyezkedni – mondja Kitti.

Amellett ugyanis, hogy felkeltette az érdeklődését ez a terület, fontos szempont volt a döntésben az is, hogy a Mercedes egy nagynevű, stabil cég. – A Merci biztosan nem fog csak úgy egyik napról a másikra kivonulni Kecskemétről – fogalmaz előrelátóan a 16 éves lány.

Kitti az egyetlen lány az autófényezők között.
Hello Kitti: a Mercedes már vár!

Elmondása szerint teljesen hétköznapi gyerek volt: őt is, mint a lányok legtöbbjét, inkább a babák érdekelték jobban, mint az autók. Amikor azonban a pályaválasztásra került sor, ellátogatott a Mercedes egyik nyílt napjára, ahol megtudta, hogy külföldön sok nőt foglalkoztat a gyáróriás. Több se kellett, máris elkötelezte magát az autók mellett.

Egyelőre azonban még várnia kell, hogy közelebb kerülhessen a négykerekűekhez, a közvetlen gyakorlati oktatás ugyanis csak a második évtől kezdődik. Ekkor dobják majd mélyvízbe: a kecskeméti Mercedes gyárában ismerkedhet meg a szakma fortélyaival. Addig is a kadafalvai oktatási központban kell minél behatóbban megismerkednie a fémekkel, hiszen ez lesz a mindennapi munkaeszközük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy lazsálhatnának, ha ugyanis nem felelnek meg az elvárásoknak, el kell hagyniuk a szakot. De látva Kitti elszántságát, ilyen veszély őt nem fenyegeti.

Olvasóink írták

 • 5. bánki 2011. szeptember 14. 18:13
  „Bér rabszolgák !

  Talán bennem van a hiba, de egyik gyerek sem mosolyog !

  Ez nem ,,egy valóvilág", nem egy Győzike sóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó, Lagzi Lajcsi, Heti tetves stb. - és nem egy ,,muzsika TV" -gyagyáknak ! -

  Ez Magyarország !”
 • 4. vidékipolgár 2011. szeptember 14. 16:55
  „Nos valószínűleg nem is a hagyományos értelemben vett autófényezésről van szó mint inkább fürge mozgású robotkarok, hordókból összekevert komponensekből...stb mindezeket üvegfalak mögül ellenőrizni.
  Senki ne képzelje glettvassal, vízpapírral, pisztollyal, maszkban az autó fölé görnyedve Őt.”
 • 3. lepkehalo 2011. szeptember 14. 15:07
  „2. Teo: azért ezt kérdezzük meg tőle 1 év múlva.”
 • 2. Teo 2011. szeptember 14. 13:54
  „Kittinek rossz dolga nem lessz a fiúk között, az tuti.”
 • 1. Clyde 2011. szeptember 14. 12:40
  „"Sokan nem tudják elképzelni, hogy egy nő hivatásszerűen foglalkozzon autókkal. Ezt a sztereotípiát Szakállas Kitti aligha osztaná."

  Ha már egyszer szakállas, hát miért ne? :)
  Na jó, ez majdhogynem szakállas volt, inkább lelövöm magamat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leemelték számlájáról a százezreket

Ismeretlen tettes 300 ezer forintot emelt le egy kecskeméti férfi bankszámlájáról a napokban.
Tovább olvasom