Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Helló Turiszt! - avagy Kecskemét, a negyedórás város

Kecskemét - Kószó Ferenc 1998 óta fogadja hivatásos idegenvezetőként a turistákat. Tapasztalata szerint a városba érkező vendégek kevés időt töltenek Kecskeméten, a városnézésre negyed órát szánnak.
Idegen ember állt meg mellettem a Főtéren egy este. Megkérdezte, meddig tart a koncert. Csillogó szemmel válaszoltam neki, hogy szerencséje van, mert csak most kezdődött. Csalódást láttam az arcán. – Csak azért kérdeztem, mert külföldi turistákat hoztam, akik az Aranyhomokban aludnának. De nem bírnak a zajtól. Pedig reggel korán kelnek, ugyanis háromnegyed nyolctól nyolcig megnézik a várost, hogy aztán Kalocsára induljunk, hogy aztán a vacsorát már egy Balaton parti teraszon fogyaszthassák el. Kérdeztem, nem kevés ez az idő? Ennyi van, de higgye el, én sem örülök neki - mondta, majd kedvesen elköszönt.

Én meg elgondolkoztam, mi az oka annak, hogy városunk inkább csak átutazó hely, itt nem töltenek el hosszú napokat (de igazán még órákat sem) a turisták. Csak „jönnek, esznek, elmennek". Mint a bogaras rajzfilmben. Megkerestem hát az egyik olyan embert, aki talán jobban ismeri az ide látogató turisták igényeit, szokásait. Ő Kószó Ferenc, aki 1998 óta hivatásos idegenvezetőként fogadja (alkalom adtán kíséri a környező településekre, városokba) a turistákat. Rögtön neki szegeztem a kérdést. Egyszerűen, röviden, tömören.

Kószó Ferenc 1998 óta fogadja hivatásos idegenvezetőként a turistákat.
Kószó Ferenc 1998 óta fogadja hivatásos idegenvezetőként a turistákat.

- Valóban nagyon rövid időt töltenek nálunk a turisták?
- Sajnos ez így van. Rövid időre terveznek. Gyakran előfordul, hogy a budapesti vagy külföldi idegenvezető negyedórás városnézést csinál, aztán szabadidő, és indulás. Talán még elmennek megnézni a pusztát, részt vesznek lovas programokon. De gyakran rövid séta után indulnak vissza a Budapestre. Vagy tovább, egy másik városba.

- Mi lehet ennek az oka?
- Egyrészt nagyon közel van a főváros, ahol megszállnak, és gyorsan eljutnak Kecskemétre meg vissza. Kecskemét megtekintése is egy kiegészítő program lett. Kevesebben jönnek, és kevés időt töltenek nálunk. Ennek egyik oka, hogy a magyar utazási irodák inkább kiutaztatnak, a belföldi turista pedig kicsi vásárlóerővel rendelkezik, vagy gyakran sajnálja a pénzt idegenvezetésre. A német, osztrák irodák hozzák a csoportokat. A másik ok a versenyképesség. Az utóbbi években nálunk az árszínvonal jelentősen nőtt, miközben ehhez nem tudunk olyan minőségi szolgáltatásokat nyújtani, mint amit egy német, mondjuk, Ausztriában kap.

Kecskemét megtekintése is egy kiegészítő program lett.
Kecskemét megtekintése is egy kiegészítő program lett.

- De ha már egyszer itt vannak, miért csak a külsőségekre kíváncsiak? Vannak múzeumok, kiállítások, emlékházak… azok nem érdeklik őket?
- Ezekre kicsi az igény. Ahogy a művészeti szintű idegenvezetésre sincs. Előbbi nem érdekli őket, utóbbira meg nincs pénz. Pedig, ha egy csoportra vetítjük a díjat, 100-150 Ft-ba kerülne fejenként. Így aztán a legtöbb csoport nem veszi igénybe a helyi idegenvezetők szolgálatait. Hoznak magukkal. Sőt! Az utóbbi időben többször tapasztaltam, hogy maga a gépkocsivezető veszi át ezt a szerepet. Ebből adódnak azok a vicces, de mégis elszomorító helyzetek, amikor megáll a csoport a Kossuth szobor mellett, az önjelölt idegenvezető pedig rámutatva a „Szabadság" feliratra mondja: ez itt a Szabadság szobor. Ha a másik oldalak valamelyikén állna, Egyenlőség vagy Testvériség szobornak titulálná? A Városházát is gyakran összekeverik a Cifrapalotával.

Névjegy: Kószó Ferenc

Kecskeméti idegenvezetéssel foglakozik immár 13 éve. Inkább hobbinak, s nem munkának tartja. Kalauzolt már svájci, német, osztrák, belga, lengyel, román, szerb, szlovák, japán, sőt kínai vendégeket is. Főbb szakterületei: Budapest és Bács-Kiskun megye, Szeged, Kecskemét, Németország valamint Ausztria. 1995 óta tanít turizmust, utazásszervezést és idegenvezetést, az évek során számos első helyezést ér el tanítványaival országos versenyeken. Kecskeméten az ő közreműködésével indultak először garantált városnézések, amelynek keretében egyénileg érkező vendégek is lehetőséget kapnak városunk értékeinek megismerésére. 

 
- Nyilván mindenki jobban járna, ha azok mutatnák be a várost, akik ismerik is.

- Ez is egy szakma. Akár az orvosé. Az ember mindig képzi, fejleszti magát, hiszen a legtöbbet és legjobbat szeretné nyújtani a saját területén. És nagyon jó érzés, amikor hálás a közönség. De egyre nehezebb dolgunk van. Hiszen annyira felpörgött a világ, hogy ma már egy-egy múzeumba, kiállításra bemenni, és ott csendben, elmélázva sétálgatni a felnőttek is ritkábban szeretnek, nemhogy a fiatalok. Ingerszegény nekik mindaz, amit megnézhetnek. Nekik az kell, hogy interaktív legyen, hozzányúlhassanak a dolgokhoz. Ezért szeretek velük a Leskowsky Hangszergyűjteménybe menni. Mert mozgalmas, kipróbálhatják a kiállított tárgyakat. És ez tetszik nekik. Csak ehhez is az kell, hogy elég időt töltsenek a városban. Úgy vagyok vele, hogy ezt a kis időt megpróbálom minél tartalmasabbá, mozgalmasabbá tenni. Ha diák csoportjaim vannak, a kicsikkel „Keresd a kecskét!" szoktam játszani, ahol kecskemotívumokat kell keresniük épületeken, képeken, építményeken. A nagyobbakkal pedig kvízt játszunk. Csak legtöbbször annyira rövid az idő, hogy ezek a dolgok nem férnek bele.

Kószó Ferenc szerint a városba érkező vendégek kevés időt töltenek Kecskeméten, a városnézésre negyed órát szánnak.
Kószó Ferenc szerint a városba érkező vendégek kevés időt töltenek Kecskeméten, a városnézésre negyed órát szánnak.

- De szerencsére vannak olyanok, akik hosszabb időre rendezkednek be. Mert, ugye, épül és indul a Mercedes gyár, költöznek a német családok. Ők szeretnék megismerni a várost úgy, hogy szakemberek segítenek nekik?
- Igen. Érdekli őket minden, ami itt van. Egyre több olyan család van, akik idegenvezetést kérnek, hogy jobban megismerjék a helyet, ahol élni fognak.

- Gondolom ilyenkor szokott velük beszélgetni. Mi a véleményük Kecskemétről?
- Nagyon tetszik nekik a város, szeretnek itt lakni. Örülnek neki, hogy a helyiek barátsággal fogadják őket. A végén mindig megkérdezem, mondjanak olyat, ami nem tetszett. Hát nem nagyon van olyan. A magyar nyelv nehézségét szokták ilyenkor említeni. Nincs tehát olyan dolog, ami nem tetszik nekik. A nagypiacot különösen imádják. Szeretnek itt élni, és ez jó. Persze nekünk is jól hogy itt vannak. Mert itt a gyár, melynek köszönhetően az üzleti turizmus nagyon fellendült. Rengeteg üzletember jön a városba. A szállodáknak, éttermeknek, vendéglátóhelyeknek mindenképp jót tesz a változás ebben a gazdasági helyzetben.

Sajnos nincs olyan egyedülálló attrakció, ami egyedül el tudná adni a várost.
Sajnos nincs olyan egyedülálló attrakció, ami egyedül el tudná adni a várost.

- Akkor tehát majd ők viszik a város hírét az otthon maradt rokonoknak, barátoknak, üzletfeleknek. Hogy milyen jó hely ez a Kecskemét.
- Reméljük, hogy így lesz. De valami pluszra mindenképp szükség van, hogy egyre többen jöjjenek. És több időt töltsenek itt. Mert sajnos nincs olyan egyedülálló attrakció, ami egyedül el tudná adni a várost, most épp egy japán forgatócsoport mondta le a forgatást a városban. Ám, ha megépül a történelmi kalandpark, az például nagyon fellendítheti az idegenforgalmat. És akkor biztosan nem végeznek, és állnak odébb negyed óra, de lehet, hogy még egy nap után sem.

Olvasóink írták

  • 1. Carlo 2011. május 17. 11:12
    „valljuk be, nem sok látnivaló van a hírös városban”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskemét már a kupadöntő lázában ég

Cikkünkben politikusok, sportolók, szurkolók és ismert üzletemberek nyilatkoznak arról, mit várnak a Videoton elleni fináléban. Tovább olvasom