Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Helyszínelőktől hemzsegett Kecskemét

Kecskemét - Kedden és szerdán mérhették össze tudásukat az ország minden pontjáról Kecskemétre érkező rendőrök az első országos baleset-helyszínelő versenyen. Csütörtökre kiderül, ki lesz a legjobb.
Rendőrök lepték el szerdán Kecskemétet. No nem azért, mert égbekiáltó bűntény történt volna, csupán kedden és szerdán a hírös városban rendezték az első országos baleset-helyszínelő versenyt, amire minden megyéből két-két egyenruhás érkezett, hogy összemérje tudását kollégáival.

Három fordulóban kellett helyt állniuk, melyek mindegyikében rögtönzött baleseti helyszínekkel találták szembe magukat: gázolás, szondáztatás, féknyom-rögzítés - minden, ami egy helyszínelés folyamán előfordulhat. Ezekre korlátozott idejük volt csupán, így igencsak kapkodniuk kellett a lábukat, ha időben be akarták fejezni a feladatokat.

Országos baleset-helyszínelő verseny Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

Hogyan lesz valakiből helyszínelő?

Aki be szeretne állni a baleseti helyszínelők közé, annak érettségivel a zsebében kell jelentkeznie egy rendészeti szakközépiskolába vagy a Rendőrtiszti Főiskolára. Ezután egy bűnügyi technikusi szaktanfolyamon kell megfelelnie, majd a gyakorlatban is bizonyítania kell rátermettségét. Ha mindez megvan, akár a következő versenyen is kipróbálhatja magát.

 
A szervezők szándékosan magasabbra tették a lécet, hiszen mégiscsak a legjobbakról volt szó. A szondáztatásnál például megpróbálták csőbe húzni a versenyzőket, az alany ugyanis egy alkohol tartalmú szájspray-t használt a teszt előtt, így érthető módon nem volt hajlandó elfogadni, hogy ittasnak nyilvánítsák. A szemfülesebb rendőrök azonban megtalálták a kocsiban a kis üveget, így megoldódott a probléma. Így voltak ezzel a Bács-megyei indulók is, akik egyáltalán nem tartották könnyűnek a feladatokat.

- A verseny nehézsége éppen az volt, hogy nem alapeseteket kellett megoldanunk. Mindegyikben volt egy kis fortély, mint például az ittasság ellenőrzésénél is, ami azért jó, mert a verseny által nyújtott élmény mellett tanulunk is – számolt be tapasztalatairól Polgár Sándor. Nekik azonban nem szurkolhatunk, ugyanis rendező megyeként nem kapnak helyezést a versenyen.

Országos baleset-helyszínelő verseny Kecskeméten

Vaslóczki Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője szerint sikerült megvalósítani a rendezvény fő célját, azaz, hogy megmozgassák az egész helyszínelő szakmát.

- A versenyt megelőzően az ország valamennyi rendőr-főkapitányságán dolgozó valamennyi helyszínelőt felmértük. A legjobbak megyei szinten is kipróbálhatták magukat, majd onnan kerültek ki a mostani verseny résztvevői. Elmondhatjuk tehát, hogy az országban minden egyes helyszínelő készült és izgult emiatt a verseny miatt, ami egy komoly motivációt jelent a munkájukra nézve – mondta el Vaslóczki Ferenc a delmagyar.hu-nak. Hozzátette: a szakma presztízsének emelése is a célok között szerepelt.

Országos baleset-helyszínelő verseny Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

Az elméleti tudásukat sem hagyhatták otthon a helyszínelők, kedden ugyanis egy teszt keretében az is kiderült, mennyire jártasak a KRESZ-ben és az ide vonatkozó jogszabályokban. Ennek, és a szerdai gyakorlati eredményeknek az összesítése dönti el, hogy ki lesz Magyarország legjobb baleset-helyszínelő párosa. Ők természetesen nem térnek haza üres kézzel: a helyi vállalkozók által felajánlott értékes ajándékok, például tévé, GPS, vagy wellness hétvége várja, hogy gazdára találjon. Erre azonban még csütörtökig várnunk kell.

Olvasóink írták

  • 1. frakk 2011. szeptember 08. 08:29
    „Kadafalva és "Granada Conference Wellness hotel. 80 euro induló szobaáraktól :))))
    Csak a lényeg maradt ki a cikkből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcéves kisfia nemi szervét harapdálta a részeges apa

A szerdai tárgyaláson felolvasott vádirat alapján szerint 8 éves kisfiát, és négy éves kislányát is szexuális játékszernek tekintette V. Gábor. Tovább olvasom