Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Hétköznapi hősök: Boronkay Péter, az egykarú vasember

Kecskemét - Hétköznapi hősök című rovatunk első alanya városunk kétszeres paratriatlon világbajnoka, Boronkay Péter, aki nap mint nap bizonyítja, sérültként is lehet teljes életet élni.
Most induló sorozatunkban olyan hétköznapi hősöket keresünk meg, akik nemes célokért küzdenek: sokat tesznek másokért, vagy a környezetükért, mindezt szerényen, sokszor a háttérbe húzódva végzik küldetésüket. Elsőként Boronkay Péterrel beszélgettünk, aki a sport és a mozgás szeretetével igyekszik közelebb hozni a triatlont a kecskemétiekhez, és megmutatni, egy sérült, egykarú ember is képes teljes életet élni.

Boronkay Péter a Juhar utcai iskolában fogadott minket, ahol közép- és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos gyerekeknek tart sportfoglalkozást. Nincs egyszerű dolgunk, ugyanis amíg helyet keresünk az interjúhoz, a szembe jövő lurkók mindegyike játszani hívja. – Peti bácsi, focizunk? Kérhetünk labdát? – sorjáznak a kérdések.

Boronkay Pet biciklije 8,3 kilogrammot nyom, és 1,5 millió forintot ér.
Boronkay Péter biciklije 8,3 kilogrammot nyom, és 1,5 millió forintot ér.

– Hajnalban kelek, munka előtt elmegyek úszni, azután dolgozni, délután pedig futok vagy kerékpározom. Próbálok minél jobban a mozgásra koncentrálni, vannak olyan gyakorlatok, nyújtások, amiket én is megcsinálok itt a suliban a gyerekekkel, így napközben is edzek egy kicsit. Sokszor beállok játszani is, ezért hívnak most is. A hét napból hat napot tréningezem, 10-11 edzésem van hetente – meséli a delmagyar.hu-nak Boronkay Péter, akinek olyan szép napsütötte színe van, mintha most ért volna haza egy hosszabb nyaralásból. – Múlt héten Mallorcán vettem részt egy fél ironman versenyen, ahol 1,9 kilométert kellett úszni, 90 kilométert kerékpározni és 21 kilométert futni. 2000 indulóból egyedüli sérültként a középmezőny elején végeztem.

Nyaralás helyett napi kétszeri edzés és kőkemény versenyek

Kecskemét legeredményesebb sportolója zsúfolt nyár elé néz: június 25-én Spanyolországban Eb, szeptember 10-én Kínában vb címvédésre készül. – Az Európa-bajnokságig 6 hét van még hátra. Igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni, hogy a felkészülésem sikeres legyen. Egészen más edzésprogramot igényel a sprint táv, ahol 750 métert kell úszni, 20 kilométert kerékpározni, és 5-öt futni. A legszebb születésnapi ajándék lenne, ha zsinórban negyedszer is az én nyakamba kerülne az aranyérem – mondja elszántan. Boronkay Pétert a hazai közönség is láthatja, ugyanis Visegrádon rendezik meg a tereptriatlon Eb-t július 2-án.

A 2010-es budapesti vb-n hazai közönség előtt védhette meg a címét.
A 2010-es budapesti vb-n hazai közönség előtt védhette meg a címét.

– A tavalyi világbajnokság után ismét magyar közönség előtt szerepelhetek, aminek nagyon örülök: rengeteg erőt kapok a hazai szurkolóktól. És tereptriatlonon sérültként részt venni hatalmas kihívás, ezért nagyon várom már ezt a versenyt – tudjuk meg a triatlonistától, aki augusztus elején Londonba utazik a világbajnoki futamra, amely a vb után a második legnagyobb paratriatlon verseny a világon.

– Annak ellenére, hogy háromszoros Európa-bajnok és kétszeres világbajnok vagyok, az anyagi lehetőségeim még mindig elég szűkösek. Külföldön könnyebb dolgom lenne, de nem szívesen hagynék itt mindent. 2016-tól a paratriatlon is olimpiai szám lesz, talán akkor változik majd a helyzet – ecseteli a nehézségeket.

„Szeretnék utat mutatni a fogyatékos embereknek"

Boronkay Péter 2004-ben diplomázott Szegeden szociális munka szakon, majd ezt követően 4 évig a szegedi drogambulancián dolgozott kábítószert használó fiatalok között. A kecskeméti Juhar utcai iskolában pedig sérült gyerekeknek tart sportfoglalkozást és sport szakkört. – Ezekhez a gyerekekhez sokkal több türelem kell, mint egészséges társaikhoz. A mozgás lehetősége olyan örömforrást jelent számukra, amely megszépíti a hétköznapjaikat, önbizalmat kölcsönöz nekik. Igyekszem minél több olyan iskolán kívüli programba bevonni őket, ahol ép gyerekekkel együtt sportolhatnak – mondja. Peti ép gyerekekkel is foglalkozik: futó és kerékpáros edzésekkel készíti fel őket a triatlonversenyekre.

Péter legújabb hobbija a sziklamászás.
Péter legújabb hobbija a sziklamászás.

– Magyarországon még mindig megijedünk, ha meglátunk egy fogyatékos embert, ezen igyekszem változtatni, és megmutatni az épeknek, hogy mi sem vagyunk ufók – árulja el ars poétikáját a parasportoló, akit egyre több rendezvényre hívnak, hogy népszerűsítse mind a triatlont, mind pedig megmutassa azt, hogy egy karral is lehet teljes életet élni.

Péter mountain bike-ozik, sokat kirándul és túrázik, legújabb hobbija pedig a sziklamászás. – Amikor a túravezető meglátta, hogy csak egy karom van, zavarában a fejét vakargatta. Mondtam neki, ne aggódjon, bírni fogom a tempót. Aztán nekem kellett bevárni a többieket – meséli nevetve. – Mallorcán a tengeri kajakozást próbáltam ki, kiderült, hogy ezt is meg tudom csinálni.

Olvasóink írták

  • 2. bruckner 2011. május 24. 08:48
    „Ez a srác iszonyatosan kemény, ez a cikkből ki is derül, de ami talán nem jön át teljesen, az az, hogy mennyire elismerésre méltó a gondolkodása, az életvitele, a hozzáállása az élethez. Ahogy kezeli a fogyatékosságát, ahogy viszonyul a többi emberhez, ahogy sugározza az életigenlést, az elképesztő. Mindezt nem erőltetetten, hanem teljesen természetesen. Példamutató és elismerésre méltó, örülök, hogy volt alkalmam találkozni vele párszor.”
  • 1. D95 2011. május 23. 22:13
    „Gratulalko!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láthatatlan szertartás a hősi halottaknak - galériával

Vasárnap délelőtt hazaszállították az Afganisztánban elhunyt magyar katonákat. A sajtó munkatársainak nem volt egyszerű dolguk a gyászszertartáson. Tovább olvasom