Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Hideg vizes kúrával kellett lenyugtatni a lázadó Ivkovicsot

Kecskemét - "Civilben" című rovatunk nyitányaként Sztojan Ivkovics, a Kecskeméti KSE kosárlabdacsapatának szakmai igazgatója engedett betekintést magánéletébe.
A delmagyar.hu most induló sorozatában közismert kecskeméti személyeket mutat be, de kicsit más oldalukról, mint amit általában tudnak róluk. Elsőként a T.O.M. Controll Kecskemét férfi kosárlabdacsapatának szakmai igazgatójára, Sztojan Ivkovicsra esett a választásunk, akiről kiderült, fiatal játékosként nem is érdekelte a kosárlabda.

Gyermekként bandázás a tengerparton

A kecskeméti férfi kosarasok szakmai vezetője, Sztojan Ivkovics Dubrovnikban látta meg a napvilágot. – Szüleim munkájából kifolyólag még egészen kicsi koromban átköltöztünk a szintén tengerparton található másik nagyvárosba, Kotorba, ahol később iskolás éveimet töltöttem – emlékezett vissza gyermekkorára a szakmai berkekben Nagy Fehér Főnökként emlegetett szakvezető.

Sztojan Ivkovics nyaranta visszatér a gyermekkort is jelentő kotori tengerpartra
Sztojan Ivkovics nyaranta visszatér a gyermekkort is jelentő kotori tengerpartra.

– Édesapám az egyik legnagyobb jugoszláv olajvállalt igazgatója volt, és a munkájából adódóan költöztünk el Dubrovnikból. Húgommal konzervatív nevelést kaptunk, és büszke vagyok rá, hogy édesapám ilyen fontos funkcióban is elmert vinni bennünket a templomba. Ilyen pozícióban akkoriban ezt más nem merte volna megtenni. Ennek ellenére nem mondanám, hogy mintagyerek voltam, de szüleimnek megvoltak az eszközei a nevelésre. Ha rosszalkodtam, édesanyám elküldött a házunkhoz közeli erdőbe, ahonnan babérvesszőt kellett vinnem, azzal náspángoltak el. Itt sokszor gondban voltam, hiszen ha túl vastagot vittem az soha nem tört el, ha pedig túl vékonyat, az nagyot csapott. De az ilyen retorzió után el is ment a kedvem a csínytevésektől.

Lógás a tornaórákról

- Általános iskolában jól tanuló diáknak számítottam, de például a matematikát és a fizikát nemigen kedveltem, a történelmet annál inkább – idézte fel az iskolapadban töltött éveket Sztojan Ivkovics. – Bár lehet sokan meglepődnek, a tornaórákat is nagyívben kerültük a haverokkal, eljártunk játéktermekbe bandázni a többiekkel a kötelező testnevelés órákról. Akkoriban minden érdekelt, csak a kosárlabda nem. Az általános iskola után áttértem egy még keményebb életvitelre, aminek az lett a vége, hogy édesapám 18 évesen elküldött kosárlabdázni Szkopjéba. Itt az volt a mázlim, hogy egy keménykezű edző, Janko Lukovszki vette át a nevelésem, mégpedig brutális módszerekkel.

Kavics, a bullmasztiff is része a nagycsaládnak.
Kavics, a bullmasztiff is része a nagycsaládnak.

Igaz, meg is tört a nagy lázadásban. Ha például vissza mertem szólni neki edzésen, bevitt a tusoló alá, ráültette egy székre, és negyed óráig jéghideg vizet eresztett rám. Utána felöltöztem, és mehettem vissza edzeni. Két év múlva kerültem Szabadkára, ahol a jelenlegi segédem, Goran Miljkovics lett a trénerem. Igazából ő tanított meg kosárlabdázni, látni a pályán, és dobni is. Utána kerültem Magyarországra, de még ekkor sem igazán érdekelt eleinte a játék, egy sokadrangú dolog volt csupán az életemben.

Béres Tímea hozta el a nagy változást

A fiatal játékosként sokszor lázadó Sztojan Ivkovics nem tagadja, pályafutása elején nem volt egy szorgalmas játékos, „mindössze" annyira hajtotta magát, hogy a legjobb lehessen a posztján, de túl sok energiát nem vitt az edzésekbe. Minderről így fogalmazott: - Az biztos, hogy olyan mentalitású játékos, mint én voltam fiatalon, ma egy hétig sem húzná ki mellettem, azonnal kirúgnám! Nyilván az is benne van, hogy van ebben tapasztalatom, megjártam a hadak útját, és tudom mi kell, hogy jó játékos váljék valakiből.

11 éve boldog házasságban Tímeával.
11 éve boldog házasságban Tímeával.

- A nagy változást a Sopronban megismert Béres Tímea hozta el, akivel 11 éve élek boldog házasságban. Ő volt az, aki kihozta belőlem a profizmust, az ő példája nyomán ragadt rám a maximalizmus. Timi sokszor piszkált korábban azzal, hogy a szekrény jobb oldala, ami tele volt aranyéremmel az ő részlege, a baloldali, ami ezüst- és bronzérmekkel díszített pedig az enyém. Természetesen ezt egy férfi nem hagyhatta, és miután minden erőmmel azon voltam, hogy a csúcson maradjak, elkezdtem én is az aranyak begyűjtését. Összefoglalva tehát rengeteget köszönhetek feleségemnek!

Kavics jó barát, soha nem szól vissza

A Kecskemét szakmai igazgatója boldog családi életet él, négy gyermeke van. Korábbi kapcsolatából született 23 éves lánya, Andja, aki az Egyesült Államokban tanul, idén várhatóan megszerzi jogi diplomáját, illetve a 15 éves Iván. Andja egyébként az egyetemi kosárcsapat sztrájának is számít, örökölte tehát édesapja tehetségét. Béres Tímeával kötött házassága óta két fiúk született, Milán és Márkó, aki mindössze öt hónapos. De Sztojan Ivkovics még egy családtagot is nyilván tart, aki sokszor lelkitársa is egyben: - Ha valami baj van, a kutyánkkal, Kaviccsal indulok sétálni.

Sztojan Ivkovics boldog családi háttere fontos az eredményes munkához is.
Sztojan Ivkovics boldog családi háttere fontos az eredményes munkához is.

- A két éves bullmasztiff igazi jó barát, mindig meghallgat, és soha nem szól vissza. Hiszen az ember és az állat jó kapcsolatában, amire van egy személyes példám is. Kavics előtt szintén egy bullmasztiffunk volt, de amikor engem bevittek a kórházba szívkatéterezésre, ő elhunyt szívbetegségben, én pedig felépültem. Úgy tartják, a ló vagy a kutya kihordja a gazdája betegségét is – mondta el a Kecskeméten Sztolénak becézett vezetőedző.

A gyerekekkel aludni jó dolog

Sztojan Ivkovicsot sűrűn látni a belvárosban, ami nem is csoda, hiszen a szakmai dolgok mellett jelenleg egyfajta menedzserként is intézi a szakosztály dolgait. Elárulta, ezt a feladatot hamarosan egy képzett szakember veszi át tőle, de addig is minden szabadidejét a csapat hátterének megerősítésének szenteli. Vannak viszont dolgok, amelyekből nem enged a szigorúságáról is elhíresült mester.

Az Egyesült Államokban tanuló Nadja remek kapcsolatot ápol a fiúkkal, és ragaszkodik a családhoz.
Az Egyesült Államokban tanuló Andja remek kapcsolatot ápol a fiúkkal, és ragaszkodik a családhoz.

– Reggelente fél hétkor kelek, majd viszem a gyerekek az iskolába. Utána közösen reggelizem Timivel, majd jön a kihagyhatatlan kávé, az újságok kiolvasásával együtt. Ebből nem engedek, én csak úgy hívom, hogy a „templomban vagyok". Ha valaki ismerős ilyenkor hív, és mondom neki a templomot, már rakja is le, tudván később zavarhat - tette hozzá mosolyogva a városban egyre népszerűbb vezetőedző. – A kávézás után a csapatnak szentelem a napot, mindössze ebédelni ugrok haza délben, emellett napi két edzés, videózás, és a tárgyalások töltik ki a napjaim. Ami viszont elmaradhatatlan, az a gyerekekkel való alvás. Én csak javasolni tudom minden szülőnek, hogy ameddig csak tud, aludjon együtt a gyerekeivel, akik egyszer majd elhagyják a családi otthont. Addig azonban szeretnék annyi időt velük tölteni, amennyit csak lehet, mert egy szülőnek ez a legnagyobb boldogság az életben – zárta interjúját Sztojan Ivkovics.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KTE: Dosso két meccses eltiltást kapott

Két mérkőzésről eltiltották a KTE-Ereco támadóját, Sindou Dosso-t a szombati Pápa elleni mérkőzésen kapott piros lapja miatt. Tovább olvasom