Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Hírös Hét: Kecskemét megmutatja magát a világnak

Kecskemét – Hivatalosan is megnyitotta kapuit tegnap este az idei, 77. Hírös Hét Fesztivál. A vasárnapig tartó programsorozat ismét a főtérre varázsolja a térség legkiválóbb borait, és megkóstolhatjuk a környék gasztronómiai különlegességeit, mindezt különféle zenés programok mellett.
„Kecskemét mutassa meg magát a világnak!" Ez lett a jelmondata az idei, már jól megszokott augusztusi fesztiválsorozatnak, ami mostanra a város egyik legnépszerűbb eseményévé nőtte ki magát.

Este hét körül jókora tömeg gyűlt össze a megnyitó ünnepségre a Városháza mellett felállított nagyszínpad körül. Az Ars Nova énekegyüttes tagjai közel húsz percen keresztül mutatták be, miért is ők Magyarország legnevesebb kórusa. A pompás produkció és a tapsvihar után Zombor Gábor polgármester nyitotta meg a fesztivált, aki a 77 év alatt kialakult hagyományok fontosságát emelte ki, majd Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere köszöntötte az összegyűlteket, bejelentve Debrecen és városunk között létrejött kulturális megállapodást. Végül Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára megnyitotta a XIV. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást.

A 77. Hírös Hét megnyitója - KÉPGALÉRIA

A rendezvény színvonalát jelenlétükkel emelték Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Mézes Rudolf, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség alelnöke, német testvérvárosunk, Grossenhain-ból érkezett vendégek, illetve a Katar Állam Nagykövetségének képviseletében Saad Al Kubaisi első titkár is tiszteletét tette, és nem hiányozhatott Bahget Iskander sem: a szír származású fotóművész közel 40 éve él Magyarországon, és a kecskeméti kulturális élet meghatározó alakja.

Eszem-iszom, dínomdánom

A megnyitó után a tömeg szétszéledt, megteltek a borutca padjai, elindult az eszem-iszom. Habár a hangulat nagyon jó volt, szinte lépni sem lehetett, és megérteni egymást is nehéz feladatnak bizonyult, a legtöbb pincészet mégis arra panaszkodott, hogy kevés a vendég. – Sajnos, az eddigiekhez képest eléggé lecsökkent a forgalom. Talán a hónap vége, és az iskolakezdés az oka, de szerintem, nem is hirdették megfelelően a programsorozatot – árulta el nekünk Fehér Kata az egyik standnál. – Próbáljuk a látogatókat csalogatni, a Szent István pezsgőcsalád finom és kedvelt italaiból „kettőt fizet, hármat vihet" akciót hirdettünk.

Nézze meg, milyen a Hírös Hét idén! - KÉPGALÉRIA

Nem mindenki visszatérő, de az új standok közül is megjegyezték a fogyasztás gyengeségét. A Lantos Borászat most először található meg Kecskeméten. – A hangulat eléggé nyárvégi és ez meglátszik a bevételen is. Sajnos, az idő sem a boroknak kedvez, ilyen melegben nem borozni szokás. „Első bálozóként" Szegedhez tudok viszonyítani, ami egy jóval nagyobb város, ott lényegesen nagyobb volt a forgalom – válaszolt kérdésünkre kissé csalódottan Csiszár László.

Hírös Hét: keddi programok

9.30 "Alföldi kenyér, szőlő és bor"konferencia és bemutató
15.30-18.00 "Kecskemét legjobb kenyere" pékségverseny megnyitója - kóstoltatás
16.00-17.00 Univer Tánczos Péter dalos-táncos találkozó
17.00-18-30 Kistérségi települések kulturális bemutatója - Ballószög, Jakabszállás, Orgovány
20.00-22.00 Nótaest a nótások baráti köre szervezésében

Azonban van, aki optimistán tekint az egész fesztiválra. – Szerintem ez az egyik legismertebb kulturális és gasztronómiai fesztivál az országban. Régóta járunk ide, és szerencsére a vendégek is visszatérőek. Keresik a borainkat, ami a legnagyobb öröm egy pincészet számára – mondta Birkás Zoltán, a Birkás Pincészettől. Választékukban magyar fajták és világi borok egyaránt megtalálhatóak, különösen büszkék a Cserszegi fűszeresre, ami több ízben lett aranyérmes az évek során.

Az emberek brozgattak, beszélgettek, egyszerűen csak élvezték az estét. – Valóban kicsit kevesebben vagyunk a megszokottnál, de talán ez annak tudható be, hogy ez az első igazi fesztiválos nap. Én szeretem a borutcát, szerintem nagyon jó, hogy minden évben megrendezik – árulta el nekünk Kothencz Péter. - Nagyon tetszik a hely! Tetszik a hangulat, a környezet, a sok ember – teszi hozzá Alex Engwerda, Péterék holland barátja.

Nézze meg, milyen a Hírös Hét idén! - KÉPGALÉRIA

- Engem csak az zavar, hogy mindent átrendeztek, így nehéz megtalálni a nyár elején megkedvelt helyeket, egyébként nagyon jó, hogy évről-évre felpezsdül a város! – mondja Diószegi Eszter, akit sikerült kiszakítani pár pillanatra társaságából.

Az esti mulatozáshoz nem más, mint a Váradi Roma Café szolgáltatta a zenét. Az együttes másfél órás koncertet adott a nagyszínpadon, ahol igen jó hangulat kerekedett: többen táncra is perdültek a muzsika hallatán. – Nagyon jó, amikor ilyen közönségnek zenélhetünk. A hangulat csodálatos volt. Reméljük, hogy mihamarabb újra Kecskeméten játszhatunk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzött a KSE első edzőmérkőzésén

A kecskeméti gárda a washingtoni American University együttesét fogadta. A végjáték igen izgalmasra sikeredett, két ponttal győzedelmeskedett a hazai csapat.
Tovább olvasom