Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa: tarthatatlan a jelenlegi felsőoktatási rendszer

Kecskemét - Az előzetes konzultációk során minden szereplő egyetértett abban, hogy a jelenlegi felsőoktatási rendszer tarthatatlan.
A rektoroktól a hallgatókig egyetértés volt a diagnózisban, a kiút keresésben azonban már nincs egység - mondta Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár tart előadást a kecskeméti Piarista Gimnázium dísztermében.
Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár tart előadást a kecskeméti Piarista Gimnázium dísztermében.

A Piarista Általános Iskola és Gimnázium nagytermében, a Kölcsey Kör rendezvényén az államtitkár a köznevelési és felsőoktatási rendszer megújításáról tartott előadást, amelynek kezdetére a Kölcsey Kör tagjain kívül közel kétszáz főiskolás hallgató táblákkal és transzparensekkel megtöltötte a termet.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a felsőoktatásban több mint kétszáz képzési helyen nyolcezer féle szakos képzés folyik. Az elmúlt évtizedben megnégyszereződött a hallgatók száma, egy hallgató átlagosan 7-8 évig jár főiskolára vagy egyetemre, a mostani diákvezetők 7-12 éve főiskolások vagy egyetemisták, és ez a rendszer nem tartható tovább.

Diákok transzparenssel várják Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt a kecskeméti Piarista Gimnázium előtt.
Diákok transzparenssel várják Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt a kecskeméti Piarista Gimnázium előtt.

Idézte az alaptörvényt, amely szerint a felsőoktatáshoz való jog nem alanyi jog, hanem képesség és tudás alapján lehet felsőoktatási intézménybe bejutni. A tandíj és az önköltséges képzés közötti különbségről azt mondta: az előbbi azonnali terhet jelent a családoknak, a diákhitel igénybevételével azonban az is elkezdheti a tanulmányait, aki nem tud egyszerre nagyobb összeget áldozni. Emlékeztetett rá: miután az egyetemet végzett munkába áll, elkezdheti a törlesztést, amely fizetésének 4-5 százalékát teszi ki. Ezzel szemben a Gyurcsány-kormány 105 ezer forintra tervezett tandíjával a szegényebb sorsú családok gyermekeinek esélyük sem lett volna egyetemre, főiskolára kerülni - mondta.

A diákhitel központ 2 százalékos hitellel nyújtja a pénzt, melyet például az állami szférában lehelyezkedőknek az állam átvállal, de a magánszférával is hasonló megállapodásra törekszenek - fűzte hozzá. Megjegyezte: az intézkedések azt is szolgálják, hogy a diákok nagyobb felelősséggel viseltessenek saját sorsuk iránt - fogalmazott az oktatási államtitkár.

Olvasóink írták

 • 4. Együgyű 2012. december 19. 15:46
  „,,Hoffmann Rózsa: tarthatatlan a jelenlegi felsőoktatási rendszer"
  Szerintem meg lassan Hoffmann Rózsika néni helyzete lesz tarthatatlan a keresztényi demokrácia jegyében is. A néni most csápol, és minden butaságot összehadovál, hogy a székét mentse a szokása szerint? Ugye a néninek sem jött be az átalakítása?”
 • 3. Power 2012. december 15. 22:13
  „A felsőoktatási rendszerünk reformra szorul. Pénz nélkül azonban egyre jobban leszakadunk. Az EU bolognai rendszere Magyarországon nem jött be. Ez az igazság.”
 • 2. Léni 2012. december 14. 13:52
  „Megmondhatná Hoffmann Rózsa, aki nem ki a hóra, ha valóban így látják,feltételezem nem csak
  két és fél éve, miért nem engedték az előző kormánynak a reformjait bevezetni?
  Miért hazudtak és miért hazudoznak ma is éjjel és nappal annak ellenére, hogy tudták mi a valóság?
  Ki és kik is a valódi hazug hazárdírozók ?”
 • 1. rózsakert 2012. december 14. 11:46
  „http://egyenlito.blog.hu/2012/12/14/viktor_legalabb_egyformat_hazudjatok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt az intercity Kiskunfélegyháza és Városföld között

Halálra gázolt a vonat egy férfit Kiskunfélegyháza és Városföld között. Tovább olvasom